Otevřená a všem dostupná databáze povolání spravovaná
Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR

Povolání

Vinař

Odborný směr:

Potravinářství a krmivářství

Odborný podsměr:

výroba nápojů

Kvalifikační úroveň:

Střední vzdělání s výučním listem (NSP 3)

Detailní informace

Alternativní názvy

Vintner,  Vigneron,  der Winzer,  Výrobce vína

Regulované povolání

Ne

ID jednotky práce

102458

Datum zveřejnění

5. 10. 2012

Charakteristika

Vinař v souladu se zavedenými technologickými postupy vyrábí všechny druhy vín, plánuje a řídí výrobu od lisování, kvašení, filtrování až po finální lahvování.

Pracovní činnosti

  • Příjem, ošetření a zpracování sklizených hroznů.
  • Mletí a lisování hroznů.
  • Odkalení a další ošetřování moštů.
  • Čiření a filtrace vína.
  • Obsluha a údržba strojů a zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín.
  • Řízení a určování kvality hotových výrobků v souladu s platnými předpisy na výrobu vína.
  • Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy ve všech technologických fázích výroby vína.
  • Provádění senzorické analýzy vín.
  • Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín.
  • Lahvování vína a balení lahví do kartonů.
  • Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína.
  • Vedení vinařské evidence.
  • Skladování a expedice vína.
  • Sanitace technologických, výrobních a balících linek.

Příklady činností ze soukromého sektoru

Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).

Text příkladu Tarifní stupeň
Řízení plynulých biologicko-chemických a fyzikálních procesů při kvašení přírodních vín v tlakových aparaturách, řízení tankových kolon při výrobě šumivých vín, vymrazování vín, zajišťování přírůstkových hodnot propagace kvasinek, tepelných a tlakových vlivů, plynulé dávkování tirážních a expedičních likérů a filtrace a podchlazování vystupujících šumivých vín. 6
Shromažďování dat pro vedení povinné vinařské evidence. 5
Školení vín, aplikace čiřidel, jejich promíchávání a kontrola účinnosti ve zkušebních roztocích. 5
Úprava a ošetřování moštů a vín (síření a úprava moštů, výpočty dávek a příprava roztoků, senzorické sledování průběhu kvašení, biologické odbourávání kyselin, stáčení vín z kalů, čiření vín, síření vín). 5
Filtrování vín na všech typech filtrů včetně jejich sestavování, seřizování a kontroly činnosti. 4
Odkalování šumivých vín. 4
Výroba tirážního a expedičního likéru pro výrobu sektů. 4
Obsluha odzrňovačů a mlýnků, seřizování čerpání rmutu do zásobníků lisů v předepsaných technologických časech a kontrola jakosti odzrňování a mletí. 3

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.

Název oboru Typ číselníku KKOV/RVP Kód Vhodnost
Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín KKOV 2959H nejvhodnější
Zahradník RVP 41-52-H/01 nejvhodnější
Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce KKOV 2957H vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce KKOV 4151H vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník, zahradnické práce KKOV 4152H vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce KKOV 4151E vhodná
Zemědělec - farmář RVP 41-51-H/01 vhodná

Další vzdělání

Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.

Profesní kvalifikace


Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání

Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu pracovní pozice – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.

povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
povinné - Dezinfekce, dezinsekce, deratizace - odborná způsobilost podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Kompetenční požadavky k výkonu povolání

Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.

Odborné dovednosti

Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.

Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)

Nutné
Výhodné
1 2 3 4 5 6 7 8
Příjem surovin, posuzování jakostních parametrů vinných hroznů
Příprava surovin pro výrobu vín
Volba technologických podmínek a parametrů při výrobě vína
Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín
Obsluha zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín
Provádění odběru vzorků při výrobě vína pro laboratorní analýzu
Provozní senzorická analýza vína při výrobě vína
Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína
Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů
Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení
Vedení vinařské evidence
Provádění hygienicko-sanitační činnosti při výrobě vín, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP)

Odborné znalosti

Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).

Nutné
Výhodné
1 2 3 4 5 6 7 8
vinařství
konzervárenská technologie
zásady a postupy hodnocení vín
potravinářské suroviny, jejich skladování
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě
hygiena potravin
systémy a standardy kvality v potravinářství
zásady správné hygienické a výrobní praxe
řízení alergenů
sanitační chemie
bezpečnost práce a požární ochrana
zdraví a hygiena při práci

Obecné dovednosti

Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).

Kvalifikační úroveň
1 2 3
Počítačová způsobilost
Numerická způsobilost
Právní povědomí

Měkké kompetence

Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4 5
Kreativita
Uspokojování zákaznických potřeb 
Výkonnost
Samostatnost
Objevování a orientace v informacích

Zátěže a rizika výkonu povolání

Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).

Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.

Stupeň zátěže
1 2 3 4
Zátěž teplem
Zátěž chladem
Zátěž chemickými látkami
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny)
Lokální zátěž jemné motoriky
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru
Zvýšené riziko úrazu pracovníka
Zvýšené riziko obecného ohrožení
Zátěž hlukem
Zátěž vibracemi
Zátěž prachem
Zátěž invazivními alergeny
Zátěž ionizujícím zářením
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů
Zraková zátěž
Celková fyzická zátěž
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách
Práce ve výškách
Duševní zátěž
Pracovní doba, směnnost
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

CZ - ISCO a mzdy

Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .

CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.

  • Vinaři (CZ-ISCO 75154)