Povolání
Vinař
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem (NSP 3) |
Alternativní názvy
Vintner, Vigneron, der Winzer
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
102458
Datum zveřejnění
5. 10. 2012
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem, ošetření a zpracování sklizených hroznů.
- Mletí a lisování hroznů.
- Obsluha, údržba strojů a zařízení, provádění drobných oprav.
- Odkalení a další ošetřování moštů.
- Stáčení, čiření a filtrace (školení) vína.
- Výroba šumivých a perlivých vín.
- Výroba aromatizovaných a likérových vín.
- Odebírání vzorků pro laboratorní analýzy ve všech technologických fázích výroby vína.
- Senzorická analýza vín.
- Skladování vína, expediční práce.
- Shromažďování technických údajů o pracovních postupech a výsledcích produkce.
- Vedení vinařské evidence.
- Distribuce vín.
Příklady prací ze soukromého sektoru
Příklady prací nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Řízení plynulých biologicko-chemických a fyzikálních procesů při kvašení přírodních vín v tlakových aparaturách, řízení tankových kolon při výrobě šumivých vín, vymrazování vín, zajišťování přírůstkových hodnot propagace kvasinek, tepelných a tlakových vlivů, plynulé dávkování tirážních a expedičních likérů a filtrace a podchlazování vystupujících šumivých vín. | 6 |
Shromažďování dat pro vedení povinné vinařské evidence. | 5 |
Školení vín, aplikace čiřidel, jejich promíchávání a kontrola účinnosti ve zkušebních roztocích. | 5 |
Úprava a ošetřování moštů a vín (síření a úprava moštů, výpočty dávek a příprava roztoků, senzorické sledování průběhu kvašení, biologické odbourávání kyselin, stáčení vín z kalů, čiření vín, síření vín). | 5 |
Výroba aromatizovaných a likérových vín. | 5 |
Filtrování vín na všech typech filtrů včetně jejich sestavování, seřizování a kontroly činnosti. | 4 |
Lisování hroznů. | 4 |
Odkalování šumivých vín. | 4 |
Senzorická analýza vín. | 4 |
Výroba tirážního a expedičního likéru pro výrobu sektů. | 4 |
Obsluha odzrňovačů a mlýnků, seřizování čerpání rmutu do zásobníků lisů v předepsaných technologických časech a kontrola jakosti odzrňování a mletí. | 3 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | KKOV | 2959H | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | KKOV | 2957H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | KKOV | 4151H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník, zahradnické práce | KKOV | 4152H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | KKOV | 4151E | vhodná |
Zahradník | RVP | 41-52-H/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Vinař ( 29-060-H )
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Obsluha zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín | ||||||||
Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína | ||||||||
Příprava surovin pro výrobu vín | ||||||||
Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení | ||||||||
Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů | ||||||||
Obsluha zařízení pro výrobu tichých vín | ||||||||
Příjem surovin, posuzování jakostních parametrů vinných hroznů | ||||||||
Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín | ||||||||
Volba technologických podmínek a parametrů při výrobě vína | ||||||||
Provádění odběru vzorků při výrobě vína pro laboratorní analýzu | ||||||||
Provozní senzorická analýza vína při výrobě vína | ||||||||
Vedení vinařské evidence |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
hygiena potravin | ||||||||
vinařství | ||||||||
zásady BOZP | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
zásady a postupy hodnocení vín |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Způsobilost k řízení osobního automobilu | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Efektivní komunikace | |||||
Kooperace (spolupráce) | |||||
Kreativita | |||||
Flexibilita | |||||
Výkonnost | |||||
Samostatnost | |||||
Řešení problémů | |||||
Plánování a organizování práce | |||||
Celoživotní učení | |||||
Aktivní přístup | |||||
Zvládání zátěže | |||||
Objevování a orientace v informacích | |||||
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.