Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102458 |
Vinař v souladu se zavedenými technologickými postupy vyrábí všechny druhy vín, plánuje a řídí výrobu od lisování, kvašení, filtrování až po finální lahvování.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Vintner, Vigneron, der Winzer, Výrobce vína |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 36 857 Kč | 44 682 Kč | 91 214 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 28 614 Kč | 42 761 Kč | 62 893 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 23 655 Kč | 46 104 Kč | 53 594 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 26 702 Kč | 34 574 Kč | 54 957 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 32 393 Kč | 41 746 Kč | 54 491 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci | 37 154 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | x | ||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Zahradník | 41-52-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Zemědělec - farmář | 41-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | 4151H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník, zahradnické práce | 4152H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | 4151E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15.D.3904 | Příjem surovin, posuzování jakostních parametrů vinných hroznů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3113 | Příprava surovin pro výrobu vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.2957 | Volba technologických podmínek a parametrů při výrobě vína | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3921 | Posuzování a úprava parametrů kvasného procesu a vlastností vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1014 | Obsluha zařízení pro výrobu šumivých, perlivých, likérových a aromatizovaných vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.4116 | Provádění odběru vzorků při výrobě vína pro laboratorní analýzu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.3922 | Provozní senzorická analýza vína při výrobě vína | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
f22.A.6012 | Likvidace, shromažďování a skladování odpadů při výrobě vína | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.6011 | Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.4007 | Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.8122 | Vedení vinařské evidence | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.5007 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti při výrobě vín, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2920 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15._.0032 | vinařství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0010 | zásady a postupy hodnocení vín | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf