povolání
Krmivářský technolog
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
výroba krmiv a krmivářských výrobků |
Kvalifikační úroveň: |
Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání (NSP 6) |
Platové rozmezí: |
29 000 Kč - 48 000 Kč |
Alternativní názvy
Krmivářský technolog, Food industry technologist, Manufacturing engineer, Výrobní technolog, Technická příprava výroby, Provozní technolog
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
102303
Datum zveřejnění
5. 10. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Zajišťování a organizování technologické přípravy krmivářské výroby.
- Řízení činnosti při stanovování technologických postupů výrobních procesů.
- Navrhování a provádění objektivizace kapacitních norem a podkladů pro cenové kalkulace.
- Organizace ověřování nových postupů a navrhování modernizace technologických linek.
- Organizace technické přípravy změn sortimentu a zavádění nových výrobků.
- Spolupráce na realizaci technologických změn.
- Řešení výzkumných a vývojových úkolů.
- Aplikace vědeckých poznatků při vývoji nových výrobních postupů a metod.
- Vypracování technologických předpisů.
- Sledování a vyhodnocování parametrů ovlivňujících výskyt neshodných výrobků.
- Organizace údržby a oprav.
- Školení obsluhujícího personálu v případě inovace technologie.
- Vedení, aktualizace a archivace příslušné technické dokumentace.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Bakalářský studijní program v oboru zootechnika | KKOV | 4103R | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program v oboru zemědělské inženýrství | KKOV | 4101R | nejvhodnější |
Potravinářství | RVP | 29-41-N/xx | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program v oboru zemědělská specializace | KKOV | 4106R | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Samostatný technolog / samostatná technoložka v krmivářství ( 29-061-R )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
doporučené - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Stanovování komplexních technologických postupů a technických podmínek v celém rozsahu krmivářské výroby | ||||||||
Provádění technického dozoru na pracovištích krmivářské výroby | ||||||||
Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě | ||||||||
Analýza a měření spotřeby práce | ||||||||
Výpočty a rozbory norem, časů a tvorba normativů | ||||||||
Zpracování technických podkladů o krmivářské výrobě pro marketingovou a obchodní činnost | ||||||||
Tvorba technicko-hospodářských norem v krmivářské výrobě | ||||||||
Vedení technické dokumentace pro nové a rozvojové výrobní programy v krmivářské výrobě | ||||||||
Provádění technických zkoušek nové technologie v krmivářské výrobě | ||||||||
Volba výrobních zařízení pro krmivářskou výrobu | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | ||||||||
Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích krmivářské výroby | ||||||||
Zajišťování mezipodnikové kooperace v krmivářské výrobě | ||||||||
Operativní řešení organizačních a provozních problémů v krmivářské výrobě |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie výroby premixů a medikovaných krmiv | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v krmivářské výrobě | ||||||||
systémy a standardy kvality v krmivářství | ||||||||
legislativa související s výrobou krmiv | ||||||||
ekonomika a řízení krmivářské výroby | ||||||||
hygiena výroby krmiv a výživy zvířat | ||||||||
krmivářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
krmivářská chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
mlynářská technologie |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke kreativitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k řešení problémů |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zraková zátěž | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Poruchy sluchu.
- Chronické záněty středouší.
- Tinnitus.
- Chronická onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších funkčně významných deformit hrudníku.
- Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek.
- Duševní poruchy.
- Poruchy chování.
- Závažná psychosomatická onemocnění.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 36 026 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 23 666 Kč do 55 455 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 37 954 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 29 233 Kč do 48 046 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Chemičtí technici technologové, normovači a pracovníci v příbuzných oborech (CZ-ISCO 31163)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 43 201 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 30 837 Kč do 63 658 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Jihočeský kraj | 24 912 Kč | 31 089 Kč | 34 943 Kč | 49 255 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 26 484 Kč | 37 689 Kč | 41 037 Kč | 61 701 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 30 015 Kč | 44 650 Kč | 45 299 Kč | 60 664 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 21 971 Kč | 37 581 Kč | 39 686 Kč | 56 904 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 747 Kč | 41 914 Kč | 45 454 Kč | 64 793 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 24 664 Kč | 31 859 Kč | 35 658 Kč | 50 021 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 28 252 Kč | 40 869 Kč | 42 950 Kč | 60 111 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 25 640 Kč | 35 249 Kč | 39 220 Kč | 54 447 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 28 339 Kč | 42 738 Kč | 45 635 Kč | 67 661 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.