povolání
Technik pro řízení výroby potravin
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání (NSP 6) |
Platové rozmezí: |
32 000 Kč - 50 000 Kč |
Alternativní názvy
Potravinářský technik, Potravinářský technik manažer provozu, Manažer potravinářské výroby, Vedoucí provozu výroby potravin, Technical manager of food production
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
30730
Datum zveřejnění
5. 10. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Plánovaní a optimalizace využití materiálu, personálu, technologií a výrobních postupů v oblasti výroby potravin.
- Zpracování údajů pro komplexní řízení rozsáhlé výroby nebo provozních systémů.
- Dispečerské řízení výrob a provozů s dalším vnitřním organizačním členěním.
- Sledování plnění výrobního programu, zaznamenávání odchylek.
- Operativní řešení nenadálých výrobních situací s cílem minimalizace výrobních prostojů.
- Zajišťování optimalizace a provozuschopnosti výroby.
- Zajišťování úkolů stanovených v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin na svěřeném úseku.
- Řízení vstupní, mezioperační a výstupní kontroly surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v oblasti výroby potravin.
- Plánování a kontrola plnění plánů údržby a oprav strojů, zařízení a výrobních linek na výrobu potravin.
- Peče o hmotný investiční majetek na svěřeném úseku – zajišťování preventivní údržby a běžných oprav.
- Rozhodování o zastavení výroby či expedice.
- Kontrola dodržování zásad bezpečnosti a hygieny práce a požární ochrany.
- Vedení příslušné provozní dokumentace a záznamů.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Bakalářský studijní program v oboru chemie a technologie potravin | KKOV | 2901R | nejvhodnější |
Potravinářství | RVP | 29-41-N/xx | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory | KKOV | 14xxR | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie | KKOV | 2831N | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie | KKOV | 2931N | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářství | KKOV | 2941N | vhodná |
Bakalářský studijní program ve skupině oborů technická chemie a chemie silikátů | KKOV | 28xxR | vhodná |
Bakalářský studijní program v oboru ekonomika a management | KKOV | 6208R | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Koordinace potravinářské výroby s ostatními útvary organizace | ||||||||
Koordinace operativních plánů potravinářské výroby s ostatními útvary organiazce | ||||||||
Dispečerské řízení potravinářské a krmivářské výroby s náročnou organizací práce | ||||||||
Řízení kolektivu výzkumných a technických pracovníků v oblasti výroby potravin | ||||||||
Zajišťování mezipodnikové kooperace v potravinářské výrobě | ||||||||
Operativní řešení organizačních a provozních problémů v potravinářské výrobě | ||||||||
Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v potravinářské výrobě | ||||||||
Sestavování operativních plánů potravinářské výroby | ||||||||
Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích potravinářské výroby | ||||||||
Koordinace vstupní, výstupní a mezioperační kontroly v potravinářské výrobě | ||||||||
Implementace standardů v potravinářské výrobě | ||||||||
Koordinace prací na řešení výzkumných a vývojových úkolů v oblasti výroby potravin | ||||||||
Volba výrobních zařízení pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Kontrola plnění operativních plánů potravinářské výroby | ||||||||
Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činností v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie potravinářské výroby | ||||||||
ekonomika a řízení potravinářské výroby | ||||||||
legislativa související s výrobou potravin | ||||||||
management pro střední manažery | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
logistika ve výrobě | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci | ||||||||
hygienické předpisy |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Způsobilost k řízení osobního automobilu | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k flexibilitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k vedení lidí | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k řešení problémů |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž chladem | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zraková zátěž | ||||
Duševní zátěž | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Onemocnění oběhové soustavy
- Závažná endokrinní onemocnění
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
- Závažná onemocnění ledvin, močových cest
- Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému
- Poruchy vidění
- Poruchy prokrvení končetin
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 44 655 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 29 282 Kč do 68 361 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 39 105 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 31 527 Kč do 49 737 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Technici dispečeři chemické výroby a pracovníci v příbuzných oborech (CZ-ISCO 31167)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 48 933 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 32 801 Kč do 62 656 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 29 209 Kč | 43 859 Kč | 46 243 Kč | 63 453 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 31 597 Kč | 50 159 Kč | 51 585 Kč | 71 788 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 29 160 Kč | 37 641 Kč | 43 853 Kč | 62 748 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 34 971 Kč | 49 321 Kč | 51 026 Kč | 70 761 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 22 474 Kč | 42 287 Kč | 44 086 Kč | 64 047 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 34 708 Kč | 47 142 Kč | 50 158 Kč | 69 406 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 30 044 Kč | 51 151 Kč | 52 216 Kč | 70 037 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 33 772 Kč | 45 736 Kč | 49 543 Kč | 68 934 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 26 685 Kč | 38 283 Kč | 40 962 Kč | 56 684 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 26 308 Kč | 42 126 Kč | 46 958 Kč | 74 226 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 30 539 Kč | 42 493 Kč | 43 466 Kč | 57 795 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 28 744 Kč | 40 731 Kč | 43 591 Kč | 58 050 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 27 652 Kč | 45 378 Kč | 49 056 Kč | 75 034 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 33 256 Kč | 42 396 Kč | 47 548 Kč | 63 368 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C3116 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.