Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 30730

Technik pro řízení výroby potravin

Technik pro řízení výroby potravin řídí a organizuje provoz na vymezeném technologickém úseku při zajišťování úkolů stanovených operativním plánem výroby nebo provozu podle obvyklých postupů, platných právních předpisů a s přesnými výstupy formou dispečerských příkazů.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání
Alternativní názvy: Potravinářský technik, Potravinářský technik manažer provozu, Manažer potravinářské výroby, Vedoucí provozu výroby potravin, Technical manager of food production
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Plánovaní a optimalizace využití materiálu, personálu, technologií a výrobních postupů v oblasti výroby potravin.
  • Zpracování údajů pro komplexní řízení rozsáhlé výroby nebo provozních systémů.
  • Dispečerské řízení výrob a provozů s dalším vnitřním organizačním členěním.
  • Sledování plnění výrobního programu, zaznamenávání odchylek.
  • Operativní řešení nenadálých výrobních situací s cílem minimalizace výrobních prostojů.
  • Zajišťování optimalizace a provozuschopnosti výroby.
  • Zajišťování úkolů stanovených v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin na svěřeném úseku.
  • Řízení vstupní, mezioperační a výstupní kontroly surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v oblasti výroby potravin.
  • Plánování a kontrola plnění plánů údržby a oprav strojů, zařízení a výrobních linek na výrobu potravin.
  • Peče o hmotný investiční majetek na svěřeném úseku – zajišťování preventivní údržby a běžných oprav.
  • Rozhodování o zastavení výroby či expedice.
  • Kontrola dodržování zásad bezpečnosti a hygieny práce a požární ochrany.
  • Vedení příslušné provozní dokumentace a záznamů.

CZ-ISCO

  • 31167 - Technici dispečeři chemické výroby a pracovníci v příbuzných oborech
  • 3116 - Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 29 209 Kč 43 859 Kč 63 453 Kč - - -
Středočeský kraj 31 597 Kč 50 159 Kč 71 788 Kč - - -
Jihočeský kraj 29 160 Kč 37 641 Kč 62 748 Kč - - -
Plzeňský kraj 34 971 Kč 49 321 Kč 70 761 Kč - - -
Karlovarský kraj 22 474 Kč 42 287 Kč 64 047 Kč - - -
Ústecký kraj 34 708 Kč 47 142 Kč 69 406 Kč - - -
Liberecký kraj 30 044 Kč 51 151 Kč 70 037 Kč - - -
Královéhradecký kraj 33 772 Kč 45 736 Kč 68 934 Kč - - -
Pardubický kraj 26 685 Kč 38 283 Kč 56 684 Kč - - -
Kraj Vysočina 26 308 Kč 42 126 Kč 74 226 Kč - - -
Jihomoravský kraj 30 539 Kč 42 493 Kč 57 795 Kč - - -
Olomoucký kraj 28 744 Kč 40 731 Kč 58 050 Kč - - -
Zlínský kraj 27 652 Kč 45 378 Kč 75 034 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 33 256 Kč 42 396 Kč 63 368 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech 44 655 Kč 39 105 Kč
31167 Technici dispečeři chemické výroby a pracovníci v příbuzných oborech 48 933 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech http://data.europa.eu/esco/isco/C3116

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž chladem x
Zátěž prachem x x
Zátěž chemickými látkami x x
Zátěž invazivními alergeny x x
Zraková zátěž x
Duševní zátěž x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž teplem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářství 29-41-N/xx
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru chemie a technologie potravin 2901R

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory 14xxR
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie 2831N
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie 2931N
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářství 2941N
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů technická chemie a chemie silikátů 28xxR
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru ekonomika a management 6208R

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Technik/technička pro řízení výroby v mlékárenství (29-082-M)
  • Technik/technička pro řízení výroby těstovin (29-086-M)
  • Technik/technička pro řízení mlýnské výroby (29-087-M)
  • Technik/technička pro řízení výroby v pekárenství (29-097-M)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.Z.2130 Koordinace potravinářské výroby s ostatními útvary organizace 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2120 Koordinace operativních plánů potravinářské výroby s ostatními útvary organiazce 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1920 Dispečerské řízení potravinářské a krmivářské výroby s náročnou organizací práce 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1870 Řízení kolektivu výzkumných a technických pracovníků v oblasti výroby potravin 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2220 Volba výrobních zařízení pro potravinářskou výrobu 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2140 Zajišťování mezipodnikové kooperace v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1210 Operativní řešení organizačních a provozních problémů v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1110 Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3320 Kontrola plnění operativních plánů potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1510 Sestavování operativních plánů potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1410 Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2520 Koordinace vstupní, výstupní a mezioperační kontroly v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2521 Implementace standardů v potravinářské výrobě 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.2780 Koordinace prací na řešení výzkumných a vývojových úkolů v oblasti výroby potravin 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8110 Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5010 Provádění hygienicko-sanitační činností v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 6 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0005 technologie potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0099 ekonomika a řízení potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0095 legislativa související s výrobou potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
i51._.0013 management pro střední manažery 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h27._.0032 logistika ve výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0002 zdraví a hygiena při práci 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
k12._.0099 hygienické předpisy 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 3
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 3
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 4
2.6 Kompetence k vedení lidí 4

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažná onemocnění ledvin, močových cest
  • Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému
  • Poruchy vidění
  • Poruchy prokrvení končetin

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.