povolání
Řezník a uzenář
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
zpracování masa, masných výrobků a ryb |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Řezník bourač, Řezník porážeč, Řezník porcovač, Řezník vyřezávač masa, Řezník vyvrhovač, Průmyslový drůbežář, Zpracovatel drůbeže, Zpracovatel masa, Zpracovatel ryb, Butcher, Meat cutter, Slaughterer
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
100228
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Přeprava a ustájení jatečných zvířat.
- Porážka a konečná úprava těl jatečných zvířat.
- Porážení, jatečná úprava a porcování drůbeže.
- Bourání masa.
- Příjem a základní evidence masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků.
- Příprava a porcování masa.
- Ošetření jatečně upravených těl jatečných zvířat a vedlejších jatečných produktů.
- Třídění výrobní suroviny pro výrobu masných výrobků, drůbežích masných výrobků a konzerv.
- Výroba masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
- Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
- Výroba konzerv.
- Zpracování živočišných tuků.
- Těžení a ošetření tukové tkáně.
- Balení, označování a expedice masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků.
- Skladování masných výrobků, drůbežích masných výrobků, konzerv a polokonzerv.
- Prodej výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | KKOV | 2956H | nejvhodnější |
Řezník - uzenář | RVP | 29-56-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | KKOV | 2956E | vhodná |
Potravinářská výroba | RVP | 29-51-E/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Pracovník/pracovnice přepravy a ustájení jatečných zvířat ( 29-017-H )
- Prodavač/prodavačka výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb ( 29-018-H )
- Pracovník/pracovnice ošetřující jatečně upravená těla jatečných zvířat a vedlejší jatečné produkty ( 29-020-H )
- Bourač/bouračka masa ( 29-021-H )
- Řezník-uzenář / řeznice-uzenářka pro výrobu masných výrobků a drůbežích masných výrobků ( 29-023-H )
- Pracovník/pracovnice výroby konzerv ( 29-024-H )
- Zpracovatel/zpracovatelka živočišných tuků ( 29-025-H )
- Bourač/bouračka vepřového masa ( 29-101-H )
- Pracovník/pracovnice pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách ( 29-034-H )
- Pracovník/pracovnice pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách ( 29-035-H )
- Pracovník/pracovnice porážky, jatečného opracování a porcování králíků ( 29-006-E )
- Pracovník/pracovnice porážky, jatečného opracování a porcování drůbeže ( 29-022-E )
- Balič a expedient / balička a expedientka masa, drůbeže, králíků, zvěřiny a výrobků z nich ( 29-026-H )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bourání a porcování masa | ||||||||
Příjem a základní evidence masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | ||||||||
Příprava a porcování masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků před balením | ||||||||
Úprava surovin pro masnou výrobu - solení | ||||||||
Plnění masných výrobků a drůbežích masných výrobků do obalů | ||||||||
Tepelné opracování masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | ||||||||
Těžení a ošetření tukové tkáně | ||||||||
Třídění masných výrobků a drůbežích masných výrobků v závislosti na technologii výroby | ||||||||
Zacházení s jatečnými odpady a jejich likvidace | ||||||||
Plnění a uzavírání konzerv a polokonzerv | ||||||||
Balení a označování masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | ||||||||
Skladování masných výrobků a drůbežích masných výrobků | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | ||||||||
Obsluha strojního a technologického vybavení jatečného provozu | ||||||||
Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků | ||||||||
Mělnění, míchání a výpočet spotřeby surovin pro masnou výrobu | ||||||||
Tavení živočišných tuků | ||||||||
Škvaření živočišných tuků a výroba škvarků | ||||||||
Chlazení a označování konzerv a polokonzerv po tepelném opracování | ||||||||
Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fyziologie a anatomie různých druhů zvířat | ||||||||
welfare zvířat | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
technologie zpracování masa a výroba masných výrobků | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Numerická způsobilost | |||
Právní povědomí |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Správa dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Interakce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Netiketa | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Řešení problémů | ||||
Řešení technických problémů |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.
- Závažná onemocnění páteře.
- Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů.
- Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 25 004 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 15 554 Kč do 37 543 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Řezníci a uzenáři (CZ-ISCO 75111)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 26 522 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 18 148 Kč do 38 478 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Středočeský kraj | 17 388 Kč | 28 170 Kč | 27 383 Kč | 37 030 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 26 064 Kč | 33 245 Kč | 34 447 Kč | 43 783 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 19 804 Kč | 25 416 Kč | 24 504 Kč | 29 924 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 24 634 Kč | 32 983 Kč | 33 566 Kč | 45 586 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.