Povolání
Potravinářský a krmivářský technik mistr
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou (NSP 4) |
Platové rozmezí: |
31 000 Kč - 48 000 Kč |
Alternativní názvy
Technický manažer provozu v potravinářství a krmivářství, Mistr provozu, Shift leader, Foreman, Supervizor výrob
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
7257
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Spolupráce při tvorbě výrobně provozních plánů v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Řízení dílčích výrobních úseků v potravinářských nebo krmivářských provozech.
- Zajištění optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit v rámci technologického úseku potravinářské a krmivářské výroby.
- Operativní řešení organizačních a provozních problémů v rámci technologického úseku potravinářské a krmivářské výroby.
- Operativní řešení odchylek od stanoveného výrobního procesu.
- Kontrola plnění operativních plánů potravinářské a krmivářské výroby.
- Kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Kontrola dodržování technologických postupů a bezpečnostních předpisů v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Spolupráce při zajišťování technické a technologické způsobilosti a provozuschopnosti strojů a zařízení.
- Organizace obsluhy, údržby a běžných oprav strojů a zařízení v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Zajišťování podkladových materiálů pro mzdové účely.
- Vedení provozní dokumentace potravinářské a krmivářské výroby.
Příklady činností ze soukromého sektoru
Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Řešení havarijních stavů technických a technologických zařízení. | 7 |
Řízení výrob s pevně danou technologií, chodem strojního zařízení a přesně vymezenými pracovními operacemi a návaznostmi na další technologické a pracovní úseky (stáčírna, máslárna, bourárna, kynárna, spilka apod., šrotování, tukování, granulace, obsluha a seřízení granulátoru, extruderu, nastřikovacího zařízení a dalších). | 7 |
Zajišťování náhradních dílů, plánů prohlídek, údržeb a běžných, středních a generálních oprav svěřených zařízení. | 7 |
Zajišťování údržby a organizace provádění oprav v době nucené odstávky (např. údržba sušárny mléka v době odstávky páry z teplárny). | 7 |
Řízení prací při nakládce a vykládce volně ložených sypkých substrátů, pytlovaných nebo paletovaných zásilek, expedici, balení, úklidu apod. | 7 |
Zabezpečování preventivních výrobních opatření ve spolupráci s vedoucím provozu. | 7 |
Kontrola spotřeby materiálů a energií v návaznosti na stanovené normy a použité technologie. | 7 |
Spolupráce na analýze příčin nekvalitní výroby, provádění rozborů všech pracovních operací, které vedou ke vzniku nekvalitního výrobku. | 7 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru potravinářství | KKOV | 2941M | nejvhodnější |
Technologie potravin | RVP | 29-41-M/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | KKOV | 29xxM | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | KKOV | 29xxL | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | KKOV | 2841M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843L | vhodná |
Potravinářství a potravinářská chemie | RVP | 29-xx-M/xx | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v masném průmyslu ( 29-077-M )
- Technik pro řízení výroby v masném průmyslu ( 29-078-M )
- Technolog zpracování masa ( 29-079-M )
- Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství ( 29-080-M )
- Technolog v mlékárenské a sýrařské výrobě ( 29-081-M )
- Technik/technička pro řízení výroby v mlékárenství ( 29-082-M )
- Technolog mlýnské výroby ( 29-083-M )
- Technik mlýnské laboratoře ( 29-084-M )
- Technik pro řízení výroby těstovin ( 29-086-M )
- Technik pro řízení mlýnské výroby ( 29-087-M )
- Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství ( 29-093-M )
- Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství ( 29-095-M )
- Technolog v pekárenství ( 29-096-M )
- Technik pro řízení výroby v pekárenství ( 29-097-M )
- Operátor výroby másla ( 29-067-M )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sestavování operativních plánů potravinářské výroby | ||||||||
Řízení technologického úseku potravinářské výroby | ||||||||
Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích potravinářské výroby | ||||||||
Operativní řešení organizačních a provozních problémů v potravinářské výrobě | ||||||||
Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v potravinářské výrobě | ||||||||
Volba výrobních zařízení pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Kontrola plnění operativních plánů krmivářské výroby | ||||||||
Kontrola provozuschopnosti strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
Kontrola dodržování technologických postupů a bezpečnostních předpisů v potravinářské výrobě | ||||||||
Vypracovávání výpočtů a dalších podkladů pro plánování a řízení potravinářské výroby | ||||||||
Zpracování podkladů pro odměňování pracovníků v potravinářské výrobě | ||||||||
Plánování potřeby surovin a náhradních dílů pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Vedení záznamů o provozu a opravách strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | ||||||||
Zařizování preventivních prohlídek a oprav strojů a zařízení pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Zařizování prohlídek, údržby a oprav strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu | ||||||||
Zabezpečování školení obsluh strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
potravinářská chemie | ||||||||
ekonomika a řízení potravinářské výroby | ||||||||
technologie potravinářské výroby | ||||||||
technologie výroby krmných směsí | ||||||||
krmivářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
management pro mistry | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
hygiena výroby krmiv a výživy zvířat | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
nakládání s odpady | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
hygienické předpisy |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Správa dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Netiketa | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Interakce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Autorská práva a licence | ||||
Integrace a přepracování digitálního obsahu | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana osobních dat a soukromí | ||||
Ochrana zařízení | ||||
Řešení problémů | ||||
Kreativní využívání digitálních technologií | ||||
Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | ||||
Řešení technických problémů | ||||
Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k flexibilitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Duševní zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Zraková zátěž | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž chladem |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic.
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením.
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce.
- Duševní poruchy.
- Poruchy chování.
- Závažná psychosomatická onemocnění.
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem
Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) (CZ-ISCO 3122)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 41 212 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 25 414 Kč do 63 319 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 38 518 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 31 378 Kč do 48 250 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Mistři a příbuzní pracovníci v chemii, farmacii a potravinářství (CZ-ISCO 31224)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 42 987 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 27 175 Kč do 61 441 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020
Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) (CZ-ISCO 3122)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 25 075 Kč | 47 832 Kč | 48 229 Kč | 68 570 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 24 789 Kč | 45 338 Kč | 48 139 Kč | 73 420 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 22 994 Kč | 40 627 Kč | 42 125 Kč | 59 388 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 28 584 Kč | 43 456 Kč | 46 378 Kč | 63 353 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 29 383 Kč | 42 210 Kč | 43 972 Kč | 59 666 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 24 692 Kč | 43 935 Kč | 45 375 Kč | 65 872 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 22 883 Kč | 40 771 Kč | 44 395 Kč | 65 456 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 26 903 Kč | 41 290 Kč | 44 421 Kč | 70 062 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 24 852 Kč | 41 172 Kč | 43 572 Kč | 60 338 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 28 070 Kč | 40 927 Kč | 42 766 Kč | 61 102 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 28 297 Kč | 39 985 Kč | 42 355 Kč | 58 406 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 19 457 Kč | 37 515 Kč | 38 065 Kč | 52 941 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 25 116 Kč | 38 904 Kč | 40 181 Kč | 57 569 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 20 474 Kč | 40 389 Kč | 41 345 Kč | 58 305 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.