povolání
Potravinářský a krmivářský technik mistr
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou (NSP 4) |
Platové rozmezí: |
35 000 Kč - 55 000 Kč |
Alternativní názvy
Technický manažer provozu v potravinářství a krmivářství, Mistr provozu, Shift leader, Foreman, Supervizor výrob
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
7257
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Spolupráce při tvorbě výrobně provozních plánů v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Řízení dílčích výrobních úseků v potravinářských nebo krmivářských provozech.
- Zajištění optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit v rámci technologického úseku potravinářské a krmivářské výroby.
- Operativní řešení organizačních a provozních problémů v rámci technologického úseku potravinářské a krmivářské výroby.
- Operativní řešení odchylek od stanoveného výrobního procesu.
- Kontrola plnění operativních plánů potravinářské a krmivářské výroby.
- Kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Kontrola dodržování technologických postupů a bezpečnostních předpisů v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Spolupráce při zajišťování technické a technologické způsobilosti a provozuschopnosti strojů a zařízení.
- Organizace obsluhy, údržby a běžných oprav strojů a zařízení v potravinářské a krmivářské výrobě.
- Zajišťování podkladových materiálů pro mzdové účely.
- Vedení provozní dokumentace potravinářské a krmivářské výroby.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru potravinářství | KKOV | 2941M | nejvhodnější |
Technologie potravin | RVP | 29-41-M/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | KKOV | 29xxM | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | KKOV | 29xxL | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | KKOV | 2841M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843L | vhodná |
Potravinářství a potravinářská chemie | RVP | 29-xx-M/xx | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v masném průmyslu ( 29-077-M )
- Technik/technička pro řízení výroby v masném průmyslu ( 29-078-M )
- Technolog/technoložka zpracování masa ( 29-079-M )
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství ( 29-080-M )
- Technolog/technoložka v mlékárenské a sýrařské výrobě ( 29-081-M )
- Technik/technička pro řízení výroby v mlékárenství ( 29-082-M )
- Technolog/technoložka mlýnské výroby ( 29-083-M )
- Technik/technička mlýnské laboratoře ( 29-084-M )
- Technik/technička pro řízení výroby těstovin ( 29-086-M )
- Technik/technička pro řízení mlýnské výroby ( 29-087-M )
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství ( 29-093-M )
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství ( 29-095-M )
- Technolog/technoložka v pekárenství ( 29-096-M )
- Technik/technička pro řízení výroby v pekárenství ( 29-097-M )
- Operátor/operátorka výroby másla ( 29-067-M )
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sestavování operativních plánů potravinářské výroby | ||||||||
Řízení technologického úseku potravinářské výroby | ||||||||
Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích potravinářské výroby | ||||||||
Operativní řešení organizačních a provozních problémů v potravinářské výrobě | ||||||||
Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v potravinářské výrobě | ||||||||
Volba výrobních zařízení pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Kontrola plnění operativních plánů krmivářské výroby | ||||||||
Kontrola provozuschopnosti strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
Kontrola dodržování technologických postupů a bezpečnostních předpisů v potravinářské výrobě | ||||||||
Vypracovávání výpočtů a dalších podkladů pro plánování a řízení potravinářské výroby | ||||||||
Zpracování podkladů pro odměňování pracovníků v potravinářské výrobě | ||||||||
Plánování potřeby surovin a náhradních dílů pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Vedení záznamů o provozu a opravách strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | ||||||||
Zařizování preventivních prohlídek a oprav strojů a zařízení pro potravinářskou výrobu | ||||||||
Zařizování prohlídek, údržby a oprav strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu | ||||||||
Zabezpečování školení obsluh strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
potravinářská chemie | ||||||||
ekonomika a řízení potravinářské výroby | ||||||||
technologie potravinářské výroby | ||||||||
technologie výroby krmných směsí | ||||||||
krmivářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
management pro mistry | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
hygiena výroby krmiv a výživy zvířat | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
nakládání s odpady | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
hygienické předpisy |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Správa dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Netiketa | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Interakce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Autorská práva a licence | ||||
Integrace a přepracování digitálního obsahu | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana osobních dat a soukromí | ||||
Ochrana zařízení | ||||
Řešení problémů | ||||
Kreativní využívání digitálních technologií | ||||
Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | ||||
Řešení technických problémů | ||||
Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k flexibilitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Duševní zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Zraková zátěž | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž chladem |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
- Duševní poruchy
- Poruchy chování
- Závažná psychosomatická onemocnění
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) (CZ-ISCO 3122)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 50 748 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 32 465 Kč do 76 368 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 42 804 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 34 730 Kč do 54 853 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Mistři a příbuzní pracovníci v chemii, farmacii a potravinářství (CZ-ISCO 31224)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 51 584 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 33 166 Kč do 75 083 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) (CZ-ISCO 3122)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 25 127 Kč | 57 116 Kč | 56 890 Kč | 85 553 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 24 764 Kč | 54 438 Kč | 57 357 Kč | 88 089 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 33 039 Kč | 50 682 Kč | 52 501 Kč | 71 245 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 35 816 Kč | 54 037 Kč | 56 099 Kč | 76 827 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 35 732 Kč | 51 059 Kč | 52 834 Kč | 72 049 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 35 996 Kč | 53 183 Kč | 55 275 Kč | 76 222 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 33 249 Kč | 51 597 Kč | 54 666 Kč | 77 805 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 35 136 Kč | 50 672 Kč | 54 544 Kč | 84 190 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 34 300 Kč | 48 476 Kč | 52 253 Kč | 74 169 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 33 547 Kč | 48 516 Kč | 51 034 Kč | 71 048 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 31 526 Kč | 49 430 Kč | 51 727 Kč | 71 390 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 31 250 Kč | 46 162 Kč | 47 815 Kč | 64 905 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 32 012 Kč | 48 561 Kč | 50 858 Kč | 73 220 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 30 630 Kč | 49 473 Kč | 51 879 Kč | 73 267 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3122 | Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě | http://data.europa.eu/esco/isco/C3122 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.