Typ JP | ID |
---|---|
Povolání | 7257 |
Potravinářský a krmivářský technik mistr řídí a organizuje práci na vymezeném technologickém úseku při zajišťování úkolů stanovených operativním plánem výroby potravinářské nebo krmivářské výroby.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Technický manažer provozu v potravinářství a krmivářství, Mistr provozu, Shift leader, Foreman, Supervizor výrob |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 25 075 Kč | 47 832 Kč | 68 570 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 24 789 Kč | 45 338 Kč | 73 420 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 22 994 Kč | 40 627 Kč | 59 388 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 28 584 Kč | 43 456 Kč | 63 353 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 29 383 Kč | 42 210 Kč | 59 666 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 24 692 Kč | 43 935 Kč | 65 872 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 22 883 Kč | 40 771 Kč | 65 456 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 26 903 Kč | 41 290 Kč | 70 062 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 24 852 Kč | 41 172 Kč | 60 338 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 28 070 Kč | 40 927 Kč | 61 102 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 28 297 Kč | 39 985 Kč | 58 406 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 19 457 Kč | 37 515 Kč | 52 941 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 25 116 Kč | 38 904 Kč | 57 569 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 20 474 Kč | 40 389 Kč | 58 305 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3122 | Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) | 41 212 Kč | 38 518 Kč |
31224 | Mistři a příbuzní pracovníci v chemii, farmacii a potravinářství | 42 987 Kč | - |
Příklady činností ze soukromého sektoru | Tarifní stupeň |
---|---|
Řešení havarijních stavů technických a technologických zařízení. | 7 |
Řízení výrob s pevně danou technologií, chodem strojního zařízení a přesně vymezenými pracovními operacemi a návaznostmi na další technologické a pracovní úseky (stáčírna, máslárna, bourárna, kynárna, spilka apod., šrotování, tukování, granulace, obsluha a seřízení granulátoru, extruderu, nastřikovacího zařízení a dalších). | 7 |
Zajišťování náhradních dílů, plánů prohlídek, údržeb a běžných, středních a generálních oprav svěřených zařízení. | 7 |
Zajišťování údržby a organizace provádění oprav v době nucené odstávky (např. údržba sušárny mléka v době odstávky páry z teplárny). | 7 |
Řízení prací při nakládce a vykládce volně ložených sypkých substrátů, pytlovaných nebo paletovaných zásilek, expedici, balení, úklidu apod. | 7 |
Zabezpečování preventivních výrobních opatření ve spolupráci s vedoucím provozu. | 7 |
Kontrola spotřeby materiálů a energií v návaznosti na stanovené normy a použité technologie. | 7 |
Spolupráce na analýze příčin nekvalitní výroby, provádění rozborů všech pracovních operací, které vedou ke vzniku nekvalitního výrobku. | 7 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Duševní zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Zátěž teplem | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž chladem | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Technologie potravin | 29-41-M/01 | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru potravinářství | 2941M |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářství a potravinářská chemie | 29-xx-M/xx | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxM | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | 2844M | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843M | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxL | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | 2842L | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | 2842M | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | 2841M | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | 2844L | ||
KKOV | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843L |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.Z.1510 | Sestavování operativních plánů potravinářské výroby | 4 | Nutné |
e11.D.2220 | Volba výrobních zařízení pro potravinářskou výrobu | 4 | Nutné |
e11.Z.1310 | Řízení technologického úseku potravinářské výroby | 4 | Nutné |
e11.Z.1410 | Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích potravinářské výroby | 4 | Nutné |
e11.Z.1210 | Operativní řešení organizačních a provozních problémů v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11.Z.1110 | Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11.C.2110 | Zařizování preventivních prohlídek a oprav strojů a zařízení pro potravinářskou výrobu | 4 | Nutné |
e11.D.3310 | Kontrola plnění operativních plánů krmivářské výroby | 4 | Nutné |
e11.D.3710 | Kontrola provozuschopnosti strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11.C.2097 | Zařizování prohlídek, údržby a oprav strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu | 4 | Nutné |
e11.D.3210 | Kontrola dodržování technologických postupů a bezpečnostních předpisů v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11.D.5310 | Vypracovávání výpočtů a dalších podkladů pro plánování a řízení potravinářské výroby | 4 | Nutné |
e11.C.2096 | Zabezpečování školení obsluh strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu | 4 | Nutné |
e11.D.8710 | Zpracování podkladů pro odměňování pracovníků v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11.D.5510 | Plánování potřeby surovin a náhradních dílů pro potravinářskou výrobu | 4 | Nutné |
e11.D.8910 | Vedení záznamů o provozu a opravách strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11.D.8110 | Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | 4 | Nutné |
h43.D.2012 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | 4 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 4 | Nutné |
e11._.0099 | ekonomika a řízení potravinářské výroby | 4 | Nutné |
e11._.0005 | technologie potravinářské výroby | 4 | Nutné |
e17._.0043 | technologie výroby krmných směsí | 4 | Nutné |
e17._.0003 | krmivářské suroviny, jejich skladování | 4 | Nutné |
i51._.0011 | management pro mistry | 4 | Nutné |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | Nutné |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 4 | Nutné |
e11._.0092 | hygiena potravin | 4 | Nutné |
e17._.0092 | hygiena výroby krmiv a výživy zvířat | 4 | Nutné |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 4 | Nutné |
f22._.0002 | nakládání s odpady | 4 | Nutné |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 4 | Nutné |
e11._.0006 | řízení alergenů | 4 | Nutné |
e11._.0004 | sanitační chemie | 4 | Nutné |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | Nutné |
k12._.0099 | hygienické předpisy | 4 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 2 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.3 | Kreativní využívání digitálních technologií | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 2 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 1 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 2 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 4 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 4 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.