povolání
Lahůdkář
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Pracovník výroby majonéz a omáček, Pracovník výroby rybích lahůdek, Pracovník výroby lahůdek, Delicatessen
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
100761
Datum zveřejnění
31. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků.
- Příprava polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků.
- Tepelné opracování a zchlazování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu lahůdek.
- Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdkářských výrobků.
- Příjem, rozmrazování, kuchání, filetování, vykosťování a další úprava ryb.
- Zpracování marinovaných a solených ryb.
- Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů.
- Výroba plněných baget, chlebíčků, sendvičů a kusových výrobků.
- Výroba aspiků, remulád, omáček a majonéz.
- Aranžování potravin a výroba obložených mis.
- Prodej lahůdkářských výrobků.
- Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků.
- Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdkářských výrobků.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552H | nejvhodnější |
Kuchař - číšník | RVP | 65-51-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | KKOV | 2951E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | KKOV | 2951H | vhodná |
Potravinářské práce | RVP | 29-51-E/02 | vhodná |
Stravovací a ubytovací služby | RVP | 65-51-E/01 | vhodná |
Výrobce potravin | RVP | 29-51-H/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků | ||||||||
Posuzování jakosti surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků | ||||||||
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdek | ||||||||
Příprava zeleninových polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků | ||||||||
Tepelné opracování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu rybích lahůdek | ||||||||
Marinování a solení ryb | ||||||||
Výroba aspiků, majonéz a remulád | ||||||||
Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů | ||||||||
Výroba plněných baget, chlebíčků, obložených mís a kusových výrobků | ||||||||
Uchovávání, balení a expedice lahůdek | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | ||||||||
Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářském provozu | ||||||||
Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdek | ||||||||
Tepelné opracování polotovarů pro výrobu lahůdek | ||||||||
Prodej lahůdek |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie potravinářské výroby | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
technologie zpracování ryb | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
technologie výroby pekařských výrobků | ||||||||
technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků | ||||||||
technologie zpracování masa a výroba masných výrobků | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Numerická způsobilost |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Řešení problémů | ||||
Řešení technických problémů |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke kreativitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Kognitivní kompetence | |||||
Kompetence k objevování a orientaci v informacích | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti |
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 32 287 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 17 862 Kč do 48 381 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 75119)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 30 062 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 23 373 Kč do 39 266 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Ústecký kraj | 29 320 Kč | 41 636 Kč | 39 554 Kč | 49 966 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 20 545 Kč | 34 867 Kč | 34 336 Kč | 45 618 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 29 630 Kč | 36 752 Kč | 38 587 Kč | 48 725 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7511 | Zpracovatelé masa, ryb a pracovníci v příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C7511 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.