Typ JP | ID |
---|---|
Povolání | 100761 |
Lahůdkář zpracovává potraviny rostlinného i živočišného původu a zhotovuje z nich lahůdkářské výrobky studené kuchyně, včetně omáček a majonéz a lahůdkářské výrobky z ryb.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Pracovník výroby majonéz a omáček, Pracovník výroby rybích lahůdek, Pracovník výroby lahůdek, Delicatessen |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Středočeský kraj | 17 388 Kč | 28 170 Kč | 37 030 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 26 064 Kč | 33 245 Kč | 43 783 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 19 804 Kč | 25 416 Kč | 29 924 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 24 634 Kč | 32 983 Kč | 45 586 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7511 | Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci | 25 004 Kč | - |
75119 | Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci | 24 357 Kč | - |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
RVP | Stravovací a ubytovací služby | 65-51-E/01 | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951E | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552E | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16.D.3014 | Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků | 3 | Nutné |
e16.A.6308 | Příprava zeleninových polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků | 3 | Nutné |
e16.B.1151 | Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdek | 3 | Nutné |
e16.B.1154 | Tepelné opracování polotovarů pro výrobu lahůdek | 3 | Nutné |
e11.A.6150 | Tepelné opracování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu rybích lahůdek | 3 | Nutné |
e11.A.6300 | Marinování a solení ryb | 3 | Nutné |
e16.A.6302 | Výroba aspiků, majonéz a remulád | 3 | Nutné |
e16.A.6304 | Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů | 3 | Nutné |
e16.A.6305 | Výroba plněných baget, chlebíčků, obložených mís a kusových výrobků | 3 | Nutné |
e11.D.3907 | Posuzování jakosti surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků | 3 | Nutné |
e16.A.6034 | Uchovávání, balení a expedice lahůdek | 3 | Nutné |
e16.C.3015 | Prodej lahůdek | 3 | Nutné |
e16.D.8123 | Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdek | 3 | Nutné |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | Nutné |
e11.A.5000 | Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářském provozu | 3 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0005 | technologie potravinářské výroby | 3 | Nutné |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | Nutné |
e11._.0023 | technologie zpracování ryb | 3 | Nutné |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | Nutné |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | Nutné |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | Nutné |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | Nutné |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | Nutné |
e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | Výhodné |
e12._.0034 | technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků | 3 | Výhodné |
e11._.0021 | technologie zpracování masa a výroba masných výrobků | 3 | Výhodné |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | Nutné |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | Nutné |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 1 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf