Povolání
Krmivářský dělník
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
výroba krmiv a krmivářských výrobků |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání; Střední vzdělání s výučním listem (NSP 2) |
Platové rozmezí: |
16 000 Kč - 32 000 Kč |
Alternativní názvy
General labourer, Pomocný dělník, Dělník v krmivářství, Dělník v krmivářské výrobě, Operátor v krmivářské výrobě
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101920
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem, vzorkování a skladování krmných surovin, doplňkových látek, premixů a hotových výrobků a další práce související se skladováním.
- Příjmová kontrola produktů a materiálů podle stanovených přejímacích kritérií.
- Navážení krmných surovin, doplňkových látek a premixů do výroby
- Příjem krmných surovin do zásobníků.
- Obsluha seřízených a nastavených výrobních strojů v krmivářské výrobě.
- Manuální vážení a dávkování doplňkových látek.
- Smyslové posouzení krmných surovin.
- Monitorování výrobních procesů pomocí přístrojů s jednoduchou obsluhou nebo automatickým provozem.
- Sledování a kontrola průběhu výrobního procesu.
- Odvoz hotových výrobků do skladu nebo na expedici.
- Paletování hotových výrobků.
- Spolupráce při provádění běžné údržby a drobných opravách strojů a zařízení.
- Vedení základní evidence o skladovaném zboží.
- Úklidové a sanitační práce ve výrobně a skladech.
Příklady činností ze soukromého sektoru
Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Příjem, skladování a výdej medikovaných premixů. | 4 |
Obsluha premixové linky. | 4 |
Obsluha granulačního lisu. | 4 |
Obsluha míchacích strojů ve výrobě krmných směsí a ve speciálních výrobách, obsluha dávkovacích zařízení a komponentních vah ve výrobě krmiv. | 4 |
Obsluha granulátoru krmných směsí. | 4 |
Obsluha pytlovací a balicí linky. | 4 |
Fyzická kontrola správnosti zadaného recepturálního složení pro výrobu premixu. | 4 |
Manipulační práce pomocí techniky, transportní zařízení a motorové vozíky. | 4 |
Fyzická kontrola a nastavení jednotlivých strojů v technologické lince – seřízení granulátoru, šrotovací linky, nástřikových zařízení a pytlovací a balicí linky. | 4 |
Čištění strojů a zařízení, včetně vnitřního čištění spojeného s rozebíráním částí stroje. | 4 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů zemědělství a lesnictví | KKOV | 41xxE | nejvhodnější |
Zemědělství a lesnictví | RVP | 41-xx-E/xx | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | KKOV | 4151E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru opravář zemědělských strojů, opravářské práce | KKOV | 4155E | vhodná |
Opravářské práce | RVP | 41-55-E/01 | vhodná |
Potravinářská výroba | RVP | 29-51-E/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Krmivářský dělník/dělnice ( 29-092-E )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem, vzorkování a skladování krmných surovin, doplňkových látek, premixů | ||||||||
Obsluha pytlovací a balicí linky krmivářských hotových výrobků | ||||||||
Paletování krmivářských hotových výrobků | ||||||||
Balení a expedice krmiv | ||||||||
Odvoz krmivářských hotových výrobků do skladu nebo na expedici | ||||||||
Zacházení s medikovanými premixy | ||||||||
Vzorkování doplňkových látek a premixů | ||||||||
Vzorkování volně ložených a pytlovaných krmiv | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti | ||||||||
Řízení ovládacích panelů v krmivářské výrobě | ||||||||
Seřizování, ošetřování a údržba strojů a zařízení při výrobě krmiv | ||||||||
Příprava výroby krmných směsí a premixů u složitých výrobních procesů | ||||||||
Kvalitativní posouzení krmných surovin |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie výroby premixů a medikovaných krmiv | ||||||||
krmivářství | ||||||||
hygiena výroby krmiv a výživy zvířat | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
systémy a standardy kvality v krmivářství | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v krmivářské výrobě | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Numerická způsobilost |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Řešení problémů | ||||
Řešení technických problémů |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Kooperace (spolupráce) | |||||
Výkonnost | |||||
Samostatnost | |||||
Řešení problémů | |||||
Zvládání zátěže |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Prokázaná přecitlivělost na chemické látky pracovního prostředí.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2019 celkem
Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě (CZ-ISCO 9329)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 23 178 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 14 788 Kč do 33 647 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 21 823 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 16 339 Kč do 29 230 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Manipulační dělníci ve výrobě (CZ-ISCO 93291)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 24 716 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 16 880 Kč do 35 029 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 21 056 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 16 803 Kč do 32 316 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2018
Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě (CZ-ISCO 9329)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Středočeský kraj | 13 513 Kč | 22 631 Kč | 23 284 Kč | 33 010 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 15 449 Kč | 24 523 Kč | 24 410 Kč | 33 308 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 12 740 Kč | 26 966 Kč | 25 472 Kč | 35 328 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 13 727 Kč | 25 329 Kč | 24 125 Kč | 32 924 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 14 160 Kč | 22 722 Kč | 23 588 Kč | 33 657 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 12 997 Kč | 23 856 Kč | 23 386 Kč | 30 155 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 12 487 Kč | 17 901 Kč | 19 824 Kč | 30 327 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 14 059 Kč | 20 707 Kč | 21 577 Kč | 29 251 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 13 050 Kč | 20 211 Kč | 21 709 Kč | 32 261 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 14 077 Kč | 21 067 Kč | 21 469 Kč | 29 137 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.