povolání
Degustátor potravin a nápojů
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou (NSP 4) |
Alternativní názvy
Degustátor, Ochutnávač, Ochutnávač potravin a nápojů, Senzorický kontrolor potravin a nápojů, Food and beverage taster
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
103550
Datum zveřejnění
11. 5. 2020
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Analýza vlivů působících na kvalitu surovin, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě.
- Senzorické hodnocení vstupních surovin, polotovarů a finálních produktů v potravinářské výrobě.
- Provádění kvalitativních zkoušek surovin, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě.
- Posuzování hodnot parametrů výrobního procesu při výrobě potravinářských výrobků.
- Posuzování úrovně shody potravin s platnými právními a interními předpisy.
- Ovládání a používání degustačních postupů a metod.
- Zjišťování příčin snížené kvality potravinářských výrobků.
- Navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality potravinářských výrobků.
- Vyhodnocování výsledků, formulace závěrů a vydávání posudků.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analýza potravin | KKOV | 2942M | nejvhodnější |
Analýza potravin | RVP | 29-42-M/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru potravinářství | KKOV | 2941M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru potravinářství | KKOV | 2941L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analýza potravin | KKOV | 2942L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | KKOV | 2841M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | KKOV | 29xxM | vhodná |
Technologie potravin | RVP | 29-41-M/01 | vhodná |
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Analyzování vlivů působících na kvalitu surovin, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | ||||||||
Zjišťování příčin snížené kvality potravinářských výrobků a navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality | ||||||||
Senzorické hodnocení surovin a finálních produktů | ||||||||
Senzorické posuzování vín | ||||||||
Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | ||||||||
Volba metod kontroly kvality potravinářských výrobků | ||||||||
Posuzování kvality surovin, polotovarů a hotových pokrmů | ||||||||
Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků | ||||||||
Posuzování úrovně shody potravin s platnými právními předpisy | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
metody hodnocení potravin | ||||||||
metody hodnocení nápojů | ||||||||
zásady a postupy hodnocení vína nebo piva | ||||||||
legislativa související s výrobou potravin | ||||||||
zásady racionální výživy | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
technologie potravinářské výroby | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke kreativitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
- Duševní poruchy
- Poruchy chování
- Závažná psychosomatická onemocnění
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7515)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 37 154 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 24 928 Kč do 53 617 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7515)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 36 857 Kč | 44 682 Kč | 51 432 Kč | 91 214 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 28 614 Kč | 42 761 Kč | 45 102 Kč | 62 893 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 23 655 Kč | 46 104 Kč | 42 383 Kč | 53 594 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 26 702 Kč | 34 574 Kč | 41 910 Kč | 54 957 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 32 393 Kč | 41 746 Kč | 42 802 Kč | 54 491 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.