Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 103550 |
Degustátor potravin a nápojů senzoricky hodnotí potraviny a nápoje na základě poznání základních kvalitativních parametrů, znalecky hodnotí jejich kvalitu a chuť podle očekávaných, typických a určených charakteristik.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Degustátor, Ochutnávač, Ochutnávač potravin a nápojů, Senzorický kontrolor potravin a nápojů, Food and beverage taster |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 36 857 Kč | 44 682 Kč | 91 214 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 28 614 Kč | 42 761 Kč | 62 893 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 23 655 Kč | 46 104 Kč | 53 594 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 26 702 Kč | 34 574 Kč | 54 957 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 32 393 Kč | 41 746 Kč | 54 491 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci | 37 154 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Analýza potravin | 29-42-M/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analýza potravin | 2942M |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Technologie potravin | 29-41-M/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru potravinářství | 2941M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru potravinářství | 2941L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analýza potravin | 2942L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | 2842M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | 2842L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | 2841M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | 2844M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | 2844L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxM |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.D.6120 | Analyzování vlivů působících na kvalitu surovin, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.6140 | Zjišťování příčin snížené kvality potravinářských výrobků a navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3922 | Senzorické hodnocení surovin a finálních produktů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.D.6101 | Senzorické posuzování vín | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.4120 | Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2510 | Volba metod kontroly kvality potravinářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.1115 | Posuzování kvality surovin, polotovarů a hotových pokrmů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3908 | Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8812 | Posuzování úrovně shody potravin s platnými právními předpisy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0094 | metody hodnocení potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0094 | metody hodnocení nápojů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0024 | zásady a postupy hodnocení vína nebo piva | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0095 | legislativa související s výrobou potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0093 | zásady racionální výživy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0005 | technologie potravinářské výroby | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 1 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.