povolání
Lahůdkář
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Pracovník výroby majonéz a omáček, Pracovník výroby rybích lahůdek, Pracovník výroby lahůdek, Delicatessen
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
100761
Datum zveřejnění
31. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků.
- Příprava polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků.
- Tepelné opracování a zchlazování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu lahůdek.
- Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdkářských výrobků.
- Příjem, rozmrazování, kuchání, filetování, vykosťování a další úprava ryb.
- Zpracování marinovaných a solených ryb.
- Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů.
- Výroba plněných baget, chlebíčků, sendvičů a kusových výrobků.
- Výroba aspiků, remulád, omáček a majonéz.
- Aranžování potravin a výroba obložených mis.
- Prodej lahůdkářských výrobků.
- Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků.
- Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdkářských výrobků.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.
Kvalifikace k výkonu povolání
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 32 287 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 17 862 Kč do 48 381 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 75119)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 30 062 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 23 373 Kč do 39 266 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Ústecký kraj | 29 320 Kč | 41 636 Kč | 39 554 Kč | 49 966 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 20 545 Kč | 34 867 Kč | 34 336 Kč | 45 618 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 29 630 Kč | 36 752 Kč | 38 587 Kč | 48 725 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7511 | Zpracovatelé masa, ryb a pracovníci v příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C7511 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.