Otevřená a všem dostupná databáze povolání spravovaná
Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR

povolání

Lahůdkář

Odborný směr:

Potravinářství a krmivářství

Odborný podsměr:

nezařazeno do odborného podsměru

Kvalifikační úroveň:

Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3)

Detailní informace

Alternativní názvy

Pracovník výroby majonéz a omáček,  Pracovník výroby rybích lahůdek,  Pracovník výroby lahůdek,  Delicatessen

Regulované povolání

Ne

ID jednotky práce

100761

Datum zveřejnění

31. 1. 2012

Datum poslední aktualizace

11. 5. 2020

Charakteristika

Lahůdkář zpracovává potraviny rostlinného i živočišného původu a zhotovuje z nich lahůdkářské výrobky studené kuchyně, včetně omáček a majonéz a lahůdkářské výrobky z ryb.

Pracovní činnosti

  • Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků.
  • Příprava polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků.
  • Tepelné opracování a zchlazování výrobků z ryb a polotovarů pro výrobu lahůdek.
  • Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdkářských výrobků.
  • Příjem, rozmrazování, kuchání, filetování, vykosťování a další úprava ryb.
  • Zpracování marinovaných a solených ryb.
  • Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů.
  • Výroba plněných baget, chlebíčků, sendvičů a kusových výrobků.
  • Výroba aspiků, remulád, omáček a majonéz.
  • Aranžování potravin a výroba obložených mis.
  • Prodej lahůdkářských výrobků.
  • Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků.
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdkářských výrobků.
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech.

Kvalifikace k výkonu povolání



Kompetenční požadavky k výkonu povolání

Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.





CZ - ISCO a mzdy

Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .

CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)

Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 32 287 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 17 862 Kč do 48 381 Kč

Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.

0
17,862
32,287
48,381
100,000

Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 75119)

Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 30 062 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 23 373 Kč do 39 266 Kč

Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.

0
23,373
30,062
39,266
100,000

ESCO

Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
7511 Zpracovatelé masa, ryb a pracovníci v příbuzných oborech http://data.europa.eu/esco/isco/C7511

Volná místa

Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.