povolání
Řezník a uzenář
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
zpracování masa, masných výrobků a ryb |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Řezník bourač, Řezník porážeč, Řezník porcovač, Řezník vyřezávač masa, Řezník vyvrhovač, Průmyslový drůbežář, Zpracovatel drůbeže, Zpracovatel masa, Zpracovatel ryb, Butcher, Meat cutter, Slaughterer
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
100228
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
26. 3. 2024
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Přeprava a ustájení jatečných zvířat.
- Porážka a konečná úprava těl jatečných zvířat.
- Porážení, jatečná úprava a porcování drůbeže.
- Bourání masa.
- Příjem a základní evidence masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků.
- Příprava a porcování masa.
- Ošetření jatečně upravených těl jatečných zvířat a vedlejších jatečných produktů.
- Třídění výrobní suroviny pro výrobu masných výrobků, drůbežích masných výrobků a konzerv.
- Výroba masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
- Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků.
- Výroba konzerv.
- Zpracování živočišných tuků.
- Těžení a ošetření tukové tkáně.
- Balení, označování a expedice masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků.
- Skladování masných výrobků, drůbežích masných výrobků, konzerv a polokonzerv.
- Prodej výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb.
Příklady činností ze veřejného sektoru
Příklady činností a jejich stupeň hodnocení vycházejí převážně z nařízení vlády č.222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, popřípadě podle nařízení vlády č. 302/2014 Sb., o katalogu správních činností, a jsou zařazeny do 16 stupňů platových tříd. Výjimku tvoří zatřídění prací v oblastech regulovaných samostatnou legislativou, které se řídí vždy dle její platné verze (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, Armáda ČR apod.). V těchto oblastech je zatřídění prací uvedené v NSP pouze orientační.
Text příkladu | Platová třída |
---|---|
Odborné práce při porážce a zpracovávání masa velkých hospodářských zvířat. | 6 |
Odborné práce při porážce a zpracovávání masa menších hospodářských zvířat. | 5 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | KKOV | 2956H | nejvhodnější |
Řezník - uzenář | RVP | 29-56-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | KKOV | 2956E | vhodná |
Potravinářská výroba | RVP | 29-51-E/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Pracovník/pracovnice přepravy a ustájení jatečných zvířat ( 29-017-H )
- Prodavač/prodavačka výsekového masa, masných výrobků, drůbežího masa, drůbežích výrobků, králíků, zvěřiny a ryb ( 29-018-H )
- Pracovník/pracovnice ošetřující jatečně upravená těla jatečných zvířat a vedlejší jatečné produkty ( 29-020-H )
- Bourač/bouračka masa ( 29-021-H )
- Řezník-uzenář / řeznice-uzenářka pro výrobu masných výrobků a drůbežích masných výrobků ( 29-023-H )
- Pracovník/pracovnice výroby konzerv ( 29-024-H )
- Zpracovatel/zpracovatelka živočišných tuků ( 29-025-H )
- Bourač/bouračka vepřového masa ( 29-101-H )
- Pracovník/pracovnice pro řádné zacházení s malými jatečnými zvířaty na porážkách ( 29-034-H )
- Pracovník/pracovnice pro řádné zacházení s velkými jatečnými zvířaty na porážkách ( 29-035-H )
- Pracovník/pracovnice porážky, jatečného opracování a porcování králíků ( 29-006-E )
- Pracovník/pracovnice porážky, jatečného opracování a porcování drůbeže ( 29-022-E )
- Balič a expedient / balička a expedientka masa, drůbeže, králíků, zvěřiny a výrobků z nich ( 29-026-H )
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bourání a porcování masa | ||||||||
Příjem a základní evidence masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | ||||||||
Příprava a porcování masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků před balením | ||||||||
Úprava surovin pro masnou výrobu - solení | ||||||||
Plnění masných výrobků a drůbežích masných výrobků do obalů | ||||||||
Tepelné opracování masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | ||||||||
Těžení a ošetření tukové tkáně | ||||||||
Třídění masných výrobků a drůbežích masných výrobků v závislosti na technologii výroby | ||||||||
Zacházení s jatečnými odpady a jejich likvidace | ||||||||
Plnění a uzavírání konzerv a polokonzerv | ||||||||
Balení a označování masa, masných výrobků, drůbežích masných výrobků a dalších výrobků drůbežích masných výrobků a dalších výrobků | ||||||||
Skladování masných výrobků a drůbežích masných výrobků | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | ||||||||
Obsluha strojního a technologického vybavení jatečného provozu | ||||||||
Obsluha strojního a technologického vybavení při výrobě masných výrobků a drůbežích masných výrobků | ||||||||
Mělnění, míchání a výpočet spotřeby surovin pro masnou výrobu | ||||||||
Tavení živočišných tuků | ||||||||
Škvaření živočišných tuků a výroba škvarků | ||||||||
Chlazení a označování konzerv a polokonzerv po tepelném opracování | ||||||||
Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fyziologie a anatomie různých druhů zvířat | ||||||||
welfare zvířat | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
technologie zpracování masa a výroba masných výrobků | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Numerická způsobilost | |||
Právní povědomí |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Správa dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Interakce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Netiketa | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Řešení problémů | ||||
Řešení technických problémů |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
- Závažná onemocnění páteře
- Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů
- Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 32 287 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 17 862 Kč do 48 381 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Řezníci a uzenáři (CZ-ISCO 75111)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 36 739 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 21 322 Kč do 46 504 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci (CZ-ISCO 7511)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Ústecký kraj | 29 320 Kč | 41 636 Kč | 39 554 Kč | 49 966 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 20 545 Kč | 34 867 Kč | 34 336 Kč | 45 618 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 29 630 Kč | 36 752 Kč | 38 587 Kč | 48 725 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7511 | Zpracovatelé masa, ryb a pracovníci v příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C7511 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.