Otevřená a všem dostupná databáze povolání spravovaná
Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR

povolání

Technik vinohradník a vinař

Odborný směr:

Zemědělství a veterinární péče

Odborný podsměr:

rostlinná výroba

Kvalifikační úroveň:

Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou (NSP 4)

Platové rozmezí:

25 000 Kč - 59 000 Kč

Detailní informace

Alternativní názvy

Vinohradník,  Zpracovatel vinných hroznů

Regulované povolání

Ne

ID jednotky práce

30694

Datum zveřejnění

30. 9. 2008

Datum poslední aktualizace

15. 5. 2025

Charakteristika

Technik vinohradník a vinař vykonává činnosti související s pěstováním révy vinné a následnou výrobou vína, rozmnožuje, ošetřuje a pěstuje odrůdy révy vinné a z rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu vyrábí a hodnotí kvalitu nápoje.

Pracovní činnosti

  • Příprava půdy pro výsadbu révy vinné.
  • Rozmnožování, výsadba a řez révy vinné.
  • Ošetřování vinic během vegetace a v době vegetačního klidu.
  • Péče o vinohrad a ochrana révy vinné před chorobami a škůdci.
  • Hnojení vinic.
  • Kontrola zrání vinných hroznů.
  • Příprava sklizně, sklizeň a zpracování sklizených hroznů.
  • Doprava, příjem a zpracování hroznů révy vinné.
  • Drcení a lisování hroznů.
  • Výroba bílých, červených vín, hroznového moštu nebo šumivých vín.
  • Stáčení, síření a filtrace vína.
  • Hodnocení a degustace vín.
  • Ošetřování a stabilizace vín.
  • Lahvování vín.
  • Analýza v oblasti zjišťování chorob a vad vína.
  • Vedení provozní vinohradnické a vinařské evidence a shromažďování údajů o sklizni a prováděných postupech.
  • Obsluha strojů a nářadí při péči o vinici a půdu.
  • Údržba strojů a nářadí ve vinohradnictví a vinařství.
  • Integrovaná produkce a ekologické vinohradnictví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.

Název oboru Typ číselníku KKOV/RVP Kód Vhodnost
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru pěstování rostlin KKOV 4142M nejvhodnější
Vinohradnictví AKVO/AKSO 4142M01 nejvhodnější
Vinohradnictví RVP 41-42-M/01 nejvhodnější
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru pěstování rostlin KKOV 4142M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru rostlinolékařství KKOV 4104M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru zahradnictví KKOV 4144L vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru obecné zemědělství KKOV 4141M vhodná
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru zahradnictví KKOV 4144M vhodná
Agropodnikání AKVO/AKSO 4141M01 vhodná
Rostlinolékařství AKVO/AKSO 4104M01 vhodná
Zahradnictví AKVO/AKSO 4144M01 vhodná
Agropodnikání RVP 41-41-M/01 vhodná
Rostlinolékařství RVP 41-04-M/01 vhodná
Zahradnictví RVP 41-44-M/01 vhodná
Zahradnictví RVP 41-44-L/51 vhodná

Další vzdělání

Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.

Profesní kvalifikace

  • Technik vinohradník / technička vinohradnice ( 41-073-M )
  • Technik vinař / technička vinařka ( 41-074-M )
  • Vinohradník a vinař / vinohradnice a vinařka ( 41-010-H )
  • Hodnotitel/hodnotitelka vína ( 41-057-H )

Poznámka k profesním kvalifikacím:

K tomuto povolání se váže/váží také profesní kvalifikace z Národní soustavy kvalifikací s odlišnou kvalifikační úrovní. Důvodem je částečná nebo úplná shoda kompetenčních požadavků k výkonu povolání s odbornými způsobilostmi uvedenými v kvalifikačním standardu profesní kvalifikace/profesních kvalifikací.


Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání

Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.

doporučené - Osvědčení o odborné způsobilosti k zacházení s přípravky na ochranu rostlin podle zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči
doporučené - Řízení osobních automobilů - řidičský průkaz sk. B podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů
doporučené - Řízení traktorů - řidičský průkaz sk. T podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů

Kompetenční požadavky k výkonu povolání

Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.

Odborné dovednosti

Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.

Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)

1 2 3 4 5 6 7 8
Výběr vhodných odrůd
Volba postupů pěstování a produkce při vinohradnické a vinařské produkci
Senzorická analýza vína
Vedení vinařské evidence
Produkce hroznů v systému ekologického vinohradnictví a integrovaná produkce hroznů
Ošetřování sazenic révy vinné před výsadbou, technologie výsadby
Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě
Roubování révy vinné, ošetřování roubů a podnoží, stratifikace
Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné
Lisování hroznů a úprava moštů
Příprava surovin pro výrobu vín
Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů
Lahvování vína, příprava, obsluha a hygiena lahvovací linky
Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení
Ošetřování vína před filtrací a filtrace vína
Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště a průběh vegetace
Organizace sklizně
Obsluha vinohradnické mechanizace
Obsluha jednoduchých strojů a zařízení používaných v technologii výroby vína
Vedení zaměstnanců vinohradnicko-vinařského podniku, jejich hodnocení a motivování

Odborné znalosti

Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).

1 2 3 4 5 6 7 8
vinohradnictví
vinařství
zásady a postupy hodnocení vín
ekonomika, řízení a plánování ve vinařství
stroje, zařízení a technologie v rostlinné výrobě
zásady pěstování zemědělských plodin, sklizeň, posklizňová úprava a skladování
výživa a hnojení
choroby a škůdci rostlin a ochrana proti nim
integrovaná ochrana rostlin
postupy mechanického zpracování půdy pro danou pěstební činnost
legislativní předpisy v oblasti ochrany rostlin, ochrany vod a životního prostředí
bezpečnost práce a požární ochrana
ampelografie

Obecné dovednosti

Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).

Kvalifikační úroveň
1 2 3
Počítačová způsobilost
Způsobilost k řízení osobního automobilu
Numerická způsobilost
Ekonomické povědomí
Právní povědomí
Jazyková způsobilost v češtině

Digitální kompetence

Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4
Informační a datová gramotnost
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu
Správa dat, informací a digitálního obsahu
Komunikace a spolupráce
Interakce prostřednictvím digitálních technologií
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií
Netiketa
Tvorba digitálního obsahu
Tvorba digitálního obsahu
Integrace a přepracování digitálního obsahu
Autorská práva a licence
Bezpečnost
Ochrana zařízení
Ochrana osobních dat a soukromí
Ochrana zdraví a duševní pohody
Ochrana životního prostředí
Řešení problémů
Řešení technických problémů
Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií
Kreativní využívání digitálních technologií
Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích

Měkké kompetence

Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4 5
Osobnostní kompetence
Kompetence k celoživotnímu vzdělávání
Kompetence k flexibilitě
Kompetence ke kreativitě
Kompetence ke zvládání stresu a zátěže
Interpersonální kompetence
Kompetence k efektivní komunikaci
Kompetence ke kooperaci
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb
Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních
Kompetence k sebepoznání a porozumění druhým
Kompetence k vedení lidí
Kognitivní kompetence
Kompetence k analytickému myšlení
Kompetence ke koncepčnímu myšlení
Kompetence k objevování a orientaci v informacích
Výkonové kompetence
Kompetence k aktivnímu přístupu
Kompetence k plánování a organizování práce
Kompetence k podnikavosti
Kompetence k řešení problémů
Kompetence k samostatnosti
Kompetence k výkonnosti

Zátěže a rizika výkonu povolání

Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.

Stupeň zátěže
1 2 3 4
Zátěž teplem
Zátěž chladem
Zátěž hlukem
Zátěž chemickými látkami
Zátěž invazivními alergeny
Celková fyzická zátěž
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny)
Pracovní doba, směnnost
Zátěž vibracemi
Zátěž prachem
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění
Zátěž ionizujícím zářením
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů
Zraková zátěž
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin
Lokální zátěž jemné motoriky
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách
Práce ve výškách
Duševní zátěž
Zvýšené riziko úrazu pracovníka
Zvýšené riziko obecného ohrožení
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání

Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.

Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.

Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.

Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Poruchy termoregulace
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému
  • Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek
  • Alergická onemocnění
  • Onemocnění pohybového a nervového systému, omezující jemnou motoriku, koordinaci pohybů a svalovou sílu
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému

Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání

  • Prognosticky závažné onemocnění dýchacích cest a plic

CZ - ISCO a mzdy

Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .

CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.

Hrubé měsíční mzdy v roce 2024 celkem

Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) (CZ-ISCO 3142)

Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 42 222 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 26 140 Kč do 60 246 Kč

Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.

Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 38 746 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 30 573 Kč do 58 833 Kč

Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.

Zahradní technici (CZ-ISCO 31423)

Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 35 430 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 24 996 Kč do 58 554 Kč

Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.

ESCO

Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3142 Technici v oblasti zemědělství a rybářství http://data.europa.eu/esco/isco/C3142