Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 30694

Technik vinohradník a vinař

Technik vinohradník a vinař vykonává činnosti související s pěstováním révy vinné a následnou výrobou vína, rozmnožuje, ošetřuje a pěstuje odrůdy révy vinné a z rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu vyrábí a hodnotí kvalitu nápoje.

Odborný směr: Zemědělství a veterinární péče
Odborný podsměr: rostlinná výroba
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Vinohradník, Zpracovatel vinných hroznů
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příprava půdy pro výsadbu révy vinné.
  • Rozmnožování, výsadba a řez révy vinné.
  • Ošetřování vinic během vegetace a v době vegetačního klidu.
  • Péče o vinohrad a ochrana révy vinné před chorobami a škůdci.
  • Hnojení vinic.
  • Kontrola zrání vinných hroznů.
  • Příprava sklizně, sklizeň a zpracování sklizených hroznů.
  • Doprava, příjem a zpracování hroznů révy vinné.
  • Drcení a lisování hroznů.
  • Výroba bílých, červených vín, hroznového moštu nebo šumivých vín.
  • Stáčení, síření a filtrace vína.
  • Hodnocení a degustace vín.
  • Ošetřování a stabilizace vín.
  • Lahvování vín.
  • Analýza v oblasti zjišťování chorob a vad vína.
  • Vedení provozní vinohradnické a vinařské evidence a shromažďování údajů o sklizni a prováděných postupech.
  • Obsluha strojů a nářadí při péči o vinici a půdu.
  • Údržba strojů a nářadí ve vinohradnictví a vinařství.
  • Integrovaná produkce a ekologické vinohradnictví.

CZ-ISCO

  • 31423 - Zahradní technici
  • 3142 - Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody)

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2024

Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) (CZ-ISCO 3142)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Středočeský kraj 23 455 Kč 43 940 Kč 69 711 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2024 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3142 Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) 42 222 Kč 38 746 Kč
31423 Zahradní technici - 35 430 Kč

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3142 Technici v oblasti zemědělství a rybářství http://data.europa.eu/esco/isco/C3142

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x x
Zátěž chladem x x
Zátěž hlukem x x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Vinohradnictví 41-42-M/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru pěstování rostlin 4142M
KKOVTypeEnum.3 Vinohradnictví 4142M01

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Agropodnikání 41-41-M/01
RVP Rostlinolékařství 41-04-M/01
RVP Zahradnictví 41-44-M/01
RVP Zahradnictví 41-44-L/51
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru pěstování rostlin 4142M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru rostlinolékařství 4104M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru zahradnictví 4144L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru obecné zemědělství 4141M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru zahradnictví 4144M
KKOVTypeEnum.3 Agropodnikání 4141M01
KKOVTypeEnum.3 Rostlinolékařství 4104M01
KKOVTypeEnum.3 Zahradnictví 4144M01

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Technik vinohradník / technička vinohradnice (41-073-M)
  • Technik vinař / technička vinařka (41-074-M)
  • Vinohradník a vinař / vinohradnice a vinařka (41-010-H)
  • Hodnotitel/hodnotitelka vína (41-057-H)

Legislativní požadavky

  • QualificationRequirementGravityEnum.2 - Osvědčení o odborné způsobilosti k zacházení s přípravky na ochranu rostlin podle zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči
  • QualificationRequirementGravityEnum.2 - Řízení osobních automobilů - řidičský průkaz sk. B podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů
  • QualificationRequirementGravityEnum.2 - Řízení traktorů - řidičský průkaz sk. T podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
c12.D.3925 Výběr vhodných odrůd 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.D.2410 Volba postupů pěstování a produkce při vinohradnické a vinařské produkci 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.A.7024 Ošetřování sazenic révy vinné před výsadbou, technologie výsadby 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.A.7011 Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.A.7022 Roubování révy vinné, ošetřování roubů a podnoží, stratifikace 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.A.7032 Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.Z.1312 Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště a průběh vegetace 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.Z.5002 Organizace sklizně 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.A.1016 Lisování hroznů a úprava moštů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.A.3113 Příprava surovin pro výrobu vín 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.D.8123 Senzorická analýza vína 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.A.6011 Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.B.1053 Obsluha vinohradnické mechanizace 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c11.A.6027 Lahvování vína, příprava, obsluha a hygiena lahvovací linky 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.A.4007 Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.B.1051 Obsluha jednoduchých strojů a zařízení používaných v technologii výroby vína 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.D.8122 Vedení vinařské evidence 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12.D.1005 Produkce hroznů v systému ekologického vinohradnictví a integrovaná produkce hroznů 4 CompetenceSuitabilityEnum.1
c12.C.2002 Vedení zaměstnanců vinohradnicko-vinařského podniku, jejich hodnocení a motivování 4 CompetenceSuitabilityEnum.1
c12.A.1028 Ošetřování vína před filtrací a filtrace vína 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
c12._.0008 ampelografie 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0016 vinohradnictví 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15._.0032 vinařství 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0010 zásady a postupy hodnocení vín 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0019 ekonomika, řízení a plánování ve vinařství 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0018 stroje, zařízení a technologie v rostlinné výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0005 zásady pěstování zemědělských plodin, sklizeň, posklizňová úprava a skladování 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0011 výživa a hnojení 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0009 choroby a škůdci rostlin a ochrana proti nim 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0002 integrovaná ochrana rostlin 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0001 postupy mechanického zpracování půdy pro danou pěstební činnost 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
c12._.0020 legislativní předpisy v oblasti ochrany rostlin, ochrany vod a životního prostředí 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 3
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Digitální kompetence

Kód Název Úroveň 1-4
1.1 Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu 2
1.2 Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu 2
1.3 Správa dat, informací a digitálního obsahu 2
2.1 Interakce prostřednictvím digitálních technologií 2
2.2 Sdílení prostřednictvím digitálních technologií 2
2.3 Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií 2
2.4 Netiketa 2
3.1 Tvorba digitálního obsahu 2
3.2 Integrace a přepracování digitálního obsahu 2
3.3 Autorská práva a licence 1
4.1 Ochrana zařízení 1
4.2 Ochrana osobních dat a soukromí 1
4.3 Ochrana zdraví a duševní pohody 1
4.4 Ochrana životního prostředí 1
5.1 Řešení technických problémů 2
5.2 Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií 1
5.3 Kreativní využívání digitálních technologií 2
5.4 Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 2
2.5 Kompetence k sebepoznání a porozumění druhým 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 3
3.1 Kompetence k analytickému myšlení 3
3.2 Kompetence ke koncepčnímu myšlení 3
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.3 Kompetence k podnikavosti 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 4
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Poruchy termoregulace
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému
  • Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek
  • Alergická onemocnění
  • Onemocnění pohybového a nervového systému, omezující jemnou motoriku, koordinaci pohybů a svalovou sílu
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Prognosticky závažné onemocnění dýchacích cest a plic

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.