Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 30694 |
Technik vinohradník a vinař vykonává činnosti související s pěstováním révy vinné a následnou výrobou vína, rozmnožuje, ošetřuje a pěstuje odrůdy révy vinné a z rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu vyrábí a hodnotí kvalitu nápoje.
Odborný směr: | Zemědělství a veterinární péče |
Odborný podsměr: | rostlinná výroba |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Vinohradník, Zpracovatel vinných hroznů |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Středočeský kraj | 23 455 Kč | 43 940 Kč | 69 711 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3142 | Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) | 42 222 Kč | 38 746 Kč |
31423 | Zahradní technici | - | 35 430 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3142 | Technici v oblasti zemědělství a rybářství | http://data.europa.eu/esco/isco/C3142 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Vinohradnictví | 41-42-M/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru pěstování rostlin | 4142M | ||
KKOVTypeEnum.3 | Vinohradnictví | 4142M01 |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Agropodnikání | 41-41-M/01 | ||
RVP | Rostlinolékařství | 41-04-M/01 | ||
RVP | Zahradnictví | 41-44-M/01 | ||
RVP | Zahradnictví | 41-44-L/51 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru pěstování rostlin | 4142M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru rostlinolékařství | 4104M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru zahradnictví | 4144L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru obecné zemědělství | 4141M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru zahradnictví | 4144M | ||
KKOVTypeEnum.3 | Agropodnikání | 4141M01 | ||
KKOVTypeEnum.3 | Rostlinolékařství | 4104M01 | ||
KKOVTypeEnum.3 | Zahradnictví | 4144M01 |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
c12.D.3925 | Výběr vhodných odrůd | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.D.2410 | Volba postupů pěstování a produkce při vinohradnické a vinařské produkci | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.A.7024 | Ošetřování sazenic révy vinné před výsadbou, technologie výsadby | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.A.7011 | Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.A.7022 | Roubování révy vinné, ošetřování roubů a podnoží, stratifikace | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.A.7032 | Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.Z.1312 | Organizace výživy a hnojení s ohledem na stanoviště a průběh vegetace | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.Z.5002 | Organizace sklizně | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.A.1016 | Lisování hroznů a úprava moštů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3113 | Příprava surovin pro výrobu vín | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.8123 | Senzorická analýza vína | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.6011 | Skladování vín, surovin pro jejich výrobu a vedlejších produktů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.B.1053 | Obsluha vinohradnické mechanizace | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.A.6027 | Lahvování vína, příprava, obsluha a hygiena lahvovací linky | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.4007 | Seřizování, ošetřování a údržba vinařských strojů a zařízení | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.B.1051 | Obsluha jednoduchých strojů a zařízení používaných v technologii výroby vína | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.8122 | Vedení vinařské evidence | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.D.1005 | Produkce hroznů v systému ekologického vinohradnictví a integrovaná produkce hroznů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
c12.C.2002 | Vedení zaměstnanců vinohradnicko-vinařského podniku, jejich hodnocení a motivování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
c12.A.1028 | Ošetřování vína před filtrací a filtrace vína | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
c12._.0008 | ampelografie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0016 | vinohradnictví | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0032 | vinařství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0010 | zásady a postupy hodnocení vín | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0019 | ekonomika, řízení a plánování ve vinařství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0018 | stroje, zařízení a technologie v rostlinné výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0005 | zásady pěstování zemědělských plodin, sklizeň, posklizňová úprava a skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0011 | výživa a hnojení | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0009 | choroby a škůdci rostlin a ochrana proti nim | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0002 | integrovaná ochrana rostlin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0001 | postupy mechanického zpracování půdy pro danou pěstební činnost | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0020 | legislativní předpisy v oblasti ochrany rostlin, ochrany vod a životního prostředí | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 3 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 2 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.4 | Netiketa | 2 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 2 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 2 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 1 | |
5.3 | Kreativní využívání digitálních technologií | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 3 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 2 |
2.5 | Kompetence k sebepoznání a porozumění druhým | 2 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 3 |
3.1 | Kompetence k analytickému myšlení | 3 |
3.2 | Kompetence ke koncepčnímu myšlení | 3 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
4.3 | Kompetence k podnikavosti | 3 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 4 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.