povolání
Lihovarník a likérník
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Destilatér, Biochemik kvasných nápojů, Operátor lihovaru, Operátor zařízení na výrobu lihu, Likérník
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101898
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem, kontrola, ošetřování a skladování surovin a pomocných látek.
- Příprava a dávkování surovin pro výrobu lihu a lihovin.
- Obsluha destilačních aparátů a ostatního strojně-technologického zařízení.
- Kontrola procesů destilace, rektifikace a dehydratace lihu, destilátů a dalších alkoholických nápojů.
- Kontrola obsahu alkoholu lihoměrem.
- Výroba octů bakteriálními procesy.
- Odběr vzorků vyrobených lihovarských produktů a lihovin pro laboratorní analýzu.
- Senzorické hodnocení vyrobené lihoviny.
- Práce s normami spotřeby surovin a materiálu.
- Plnění sanitačního režimu a hygienických předpisů.
- Čištění, dezinfekce, seřizování a údržba používaných strojů, zařízení a linek.
- Vedení předepsané dokumentace včetně inventarizace dle legislativních předpisů.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | KKOV | 2959H | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | KKOV | 2957H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | KKOV | 2959E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | KKOV | 2958H | vhodná |
Výrobce potravin | RVP | 29-51-H/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Obsluha tlakových a vakuových zařízení pro výrobu lihu | ||||||||
Obsluha destilačních aparátů a dalších zařízení pro výrobu lihovin | ||||||||
Zajišťování výrobních operací (čerpání, míchání, scelování, rektifikace) | ||||||||
Filtrace lihovin na deskových filtrech | ||||||||
Provádění denaturace lihu s denaturačními prostředky při úpravě lihu pro nepotravinářské využití | ||||||||
Filtrace lihovin na svíčkových a křemelinových filtrech | ||||||||
Kontrola obsahu alkoholu ve vyrobené lihovině lihoměrem | ||||||||
Senzorické hodnocení surovin a finálních produktů | ||||||||
Analýza a přepočet dávkování pomocných komponentů z výsledků rozboru vstupních surovin | ||||||||
Práce s normami spotřeby surovin a materiálu | ||||||||
Inventarizace lihovin dle legislativních předpisů | ||||||||
Vedení provozní dokumentace o výrobě lihovin, zejména spotřeby lihu a základních surovin | ||||||||
Odběr vzorků vyrobené lihoviny pro laboratorní analýzu | ||||||||
Sestavení lihovin studenou cestou dle stanovené receptury | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v lihovarnickém provozu, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
základy zbožíznalství v oboru lihovarnictví a výroby destilátů | ||||||||
technologie výroby lihovin | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Správa dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Netiketa | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Interakce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Autorská práva a licence | ||||
Integrace a přepracování digitálního obsahu | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana osobních dat a soukromí | ||||
Ochrana zařízení | ||||
Řešení problémů | ||||
Kreativní využívání digitálních technologií | ||||
Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | ||||
Řešení technických problémů | ||||
Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k aktivnímu přístupu |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Zátěž teplem |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná endokrinní onemocnění
- Poruchy sluchu
- Chronické záněty středouší
- Tinnitus
- Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek
- Alergická onemocnění
- Pozitivní alergická anamnéza
- Chronická onemocnění jater
- Poruchy vidění
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
- Závrať jakékoliv etiologie
- Duševní poruchy
- Poruchy chování
- Závažná psychosomatická onemocnění
- Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění
- Závažná nervová onemocnění
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Záchvatovité a kolapsové stavy
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem
Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 33 768 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 22 951 Kč do 48 556 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Obsluha strojů na výrobu nápojů (CZ-ISCO 81605)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 36 099 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 27 510 Kč do 48 046 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023
Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 28 634 Kč | 38 297 Kč | 39 385 Kč | 50 966 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 23 621 Kč | 39 633 Kč | 41 315 Kč | 61 062 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 23 692 Kč | 31 432 Kč | 32 925 Kč | 43 496 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 29 961 Kč | 40 540 Kč | 40 578 Kč | 50 523 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 28 130 Kč | 36 121 Kč | 36 875 Kč | 47 241 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 130 Kč | 39 293 Kč | 39 305 Kč | 48 382 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 21 126 Kč | 27 919 Kč | 29 034 Kč | 39 932 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 22 897 Kč | 31 448 Kč | 32 397 Kč | 42 265 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 23 335 Kč | 31 520 Kč | 31 972 Kč | 42 354 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.