Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 101898 |
Lihovarník a likérník obsluhuje technologické zařízení na výrobu lihu a lihovin a zajišťuje výrobu v celém jejím rozsahu od příjmu a přípravy surovin, přes fermentaci, destilaci až po předání vyrobeného lihu nebo destilátu.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Destilatér, Biochemik kvasných nápojů, Operátor lihovaru, Operátor zařízení na výrobu lihu, Likérník |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 28 634 Kč | 38 297 Kč | 50 966 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 23 621 Kč | 39 633 Kč | 61 062 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 23 692 Kč | 31 432 Kč | 43 496 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 29 961 Kč | 40 540 Kč | 50 523 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 28 130 Kč | 36 121 Kč | 47 241 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 130 Kč | 39 293 Kč | 48 382 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 21 126 Kč | 27 919 Kč | 39 932 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 22 897 Kč | 31 448 Kč | 42 265 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 23 335 Kč | 31 520 Kč | 42 354 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 33 768 Kč | - |
81605 | Obsluha strojů na výrobu nápojů | 36 099 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Práce ve výškách | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž teplem | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | 2958H |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.B.1038 | Obsluha tlakových a vakuových zařízení pro výrobu lihu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1018 | Obsluha destilačních aparátů a dalších zařízení pro výrobu lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1020 | Zajišťování výrobních operací (čerpání, míchání, scelování, rektifikace) | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.4012 | Filtrace lihovin na deskových filtrech | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.4015 | Provádění denaturace lihu s denaturačními prostředky při úpravě lihu pro nepotravinářské využití | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.4001 | Kontrola obsahu alkoholu ve vyrobené lihovině lihoměrem | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.4011 | Filtrace lihovin na svíčkových a křemelinových filtrech | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3922 | Senzorické hodnocení surovin a finálních produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.6001 | Analýza a přepočet dávkování pomocných komponentů z výsledků rozboru vstupních surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.1001 | Práce s normami spotřeby surovin a materiálu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.6101 | Odběr vzorků vyrobené lihoviny pro laboratorní analýzu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3114 | Sestavení lihovin studenou cestou dle stanovené receptury | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8001 | Inventarizace lihovin dle legislativních předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8105 | Vedení provozní dokumentace o výrobě lihovin, zejména spotřeby lihu a základních surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.5008 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v lihovarnickém provozu, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15._.0035 | základy zbožíznalství v oboru lihovarnictví a výroby destilátů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0033 | technologie výroby lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.3 | Kreativní využívání digitálních technologií | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 2 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 3 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 2 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 2 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 2 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 2 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 2 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.