povolání
Kontrolor kvality a hygieny potravin a krmiv
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou (NSP 4) |
Platové rozmezí: |
32 000 Kč - 50 000 Kč |
Alternativní názvy
Krmivářský technik kontrolor jakosti, Kontrolor kvality v potravinářství, Food anFeed quality and hygiene inspector
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
7261
Datum zveřejnění
15. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Zajišťování a provádění zkoušek kvality surovinových vstupů, jejich třídění, označování, ukládání a ošetřování.
- Provádění, zajišťování, koordinace a metodické řízení vstupní, mezioperační a výstupní kontroly potravinářských a krmivářských surovin, polotovarů a hotových výrobků v průběhu výrobních procesů.
- Podílení se na nápravných a preventivních opatřeních při řízení kvality neshodného produktu.
- Analyzování příčin snížené kvality produkce a navrhování opatření k nápravě.
- Podílení se na procesu vytváření, udržování a rozvoji systému kvality dle norem ISO nebo odvětvových standardů na konkrétním pracovišti.
- Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin.
- Sledování vlivů působících na kvalitu a navrhování opatření k zajišťování nápravy.
- Monitorování výskytu nežádoucích a zakázaných látek v nakupovaných surovinách a výrobcích.
- Vypracování protokolu o kvalitě vstupů a rozhodování o jejich používání.
- Rozhodování o zastavení expedice, nápravách a použití nekvalitních výstupů.
- Vyhodnocování výsledků, formulace závěrů a vydávání posudků.
- Řízení provozu laboratoře.
- Spolupráce při tvorbě interních směrnic a norem kvality a kontrola jejich dodržování.
- Projednávání, vyřizování a uplatňování reklamací.
- Vedení příslušné dokumentace.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analýza potravin | KKOV | 2942M | nejvhodnější |
Technologie potravin | RVP | 29-41-M/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | KKOV | 2842M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | KKOV | 2841M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analýza potravin | KKOV | 2942L | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | KKOV | 2843M | vhodná |
Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | KKOV | 2844M | vhodná |
Aplikovaná chemie | RVP | 28-44-M/01 | vhodná |
Analýza potravin | RVP | 29-42-M/01 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Samostatný technik / samostatná technička pro kontrolu jakosti a hygieny v krmivářství ( 29-064-R )
- Technik/technička pro řízení kvality a hygieny v potravinářství ( 29-041-M )
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství ( 29-080-M )
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství ( 29-093-M )
- Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství ( 29-095-M )
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volba metod kontroly kvality krmivářských výrobků | ||||||||
Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě | ||||||||
Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | ||||||||
Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě | ||||||||
Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | ||||||||
Analyzování příčin snížené kvality produkce a navrhování opatření k nápravě | ||||||||
Volba metod kontroly kvality potravinářských výrobků | ||||||||
Hodnocení výsledků zkoušek výrobků, hodnocení jejich způsobilosti | ||||||||
Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě | ||||||||
Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě | ||||||||
Vypracování protokolů o výsledcích kontrol v potravinářské výrobě | ||||||||
Uplatňování a vyřizování reklamací v potravinářské výrobě (včetně zjišťování závad) | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | ||||||||
Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin | ||||||||
Uplatňování přístupů k zabezpečování kvality |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
systémy a standardy kvality v krmivářství | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
management kvality | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
zásady kontroly a seřizování měřidel | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
technologie potravinářské výroby | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
hygienické předpisy |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k flexibilitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k samostatnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Duševní zátěž | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Duševní poruchy a poruchy chování
- Závažná nervová onemocnění a psychosomatická onemocnění
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2024 celkem
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 47 587 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 30 678 Kč do 73 474 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 39 510 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 32 053 Kč do 49 779 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech (CZ-ISCO 31165)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 43 309 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 30 063 Kč do 65 040 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 39 184 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 31 824 Kč do 49 779 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2024
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 25 104 Kč | 47 369 Kč | 49 744 Kč | 71 070 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 35 542 Kč | 54 581 Kč | 57 581 Kč | 83 660 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 30 150 Kč | 41 421 Kč | 47 635 Kč | 71 402 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 36 882 Kč | 52 946 Kč | 55 762 Kč | 78 295 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 37 613 Kč | 51 623 Kč | 53 838 Kč | 72 921 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 36 908 Kč | 52 350 Kč | 54 735 Kč | 75 076 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 35 614 Kč | 54 750 Kč | 57 765 Kč | 77 187 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 37 394 Kč | 47 023 Kč | 50 009 Kč | 69 423 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 29 154 Kč | 41 472 Kč | 44 201 Kč | 58 572 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 33 158 Kč | 46 982 Kč | 53 850 Kč | 84 173 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 28 609 Kč | 42 263 Kč | 44 822 Kč | 61 896 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 29 080 Kč | 44 602 Kč | 47 822 Kč | 64 330 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 24 136 Kč | 50 807 Kč | 54 562 Kč | 84 940 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 35 398 Kč | 46 454 Kč | 51 504 Kč | 69 720 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C3116 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.