Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 7261

Kontrolor kvality a hygieny potravin a krmiv

Kontrolor kvality a hygieny potravin a krmiv zajišťuje vstupní, mezioperační a výstupní kontrolu potravinářských a krmivářských surovin, polotovarů a hotových výrobků.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Krmivářský technik kontrolor jakosti, Kontrolor kvality v potravinářství, Food anFeed quality and hygiene inspector
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Zajišťování a provádění zkoušek kvality surovinových vstupů, jejich třídění, označování, ukládání a ošetřování.
  • Provádění, zajišťování, koordinace a metodické řízení vstupní, mezioperační a výstupní kontroly potravinářských a krmivářských surovin, polotovarů a hotových výrobků v průběhu výrobních procesů.
  • Podílení se na nápravných a preventivních opatřeních při řízení kvality neshodného produktu.
  • Analyzování příčin snížené kvality produkce a navrhování opatření k nápravě.
  • Podílení se na procesu vytváření, udržování a rozvoji systému kvality dle norem ISO nebo odvětvových standardů na konkrétním pracovišti.
  • Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin.
  • Sledování vlivů působících na kvalitu a navrhování opatření k zajišťování nápravy.
  • Monitorování výskytu nežádoucích a zakázaných látek v nakupovaných surovinách a výrobcích.
  • Vypracování protokolu o kvalitě vstupů a rozhodování o jejich používání.
  • Rozhodování o zastavení expedice, nápravách a použití nekvalitních výstupů.
  • Vyhodnocování výsledků, formulace závěrů a vydávání posudků.
  • Řízení provozu laboratoře.
  • Spolupráce při tvorbě interních směrnic a norem kvality a kontrola jejich dodržování.
  • Projednávání, vyřizování a uplatňování reklamací.
  • Vedení příslušné dokumentace.

CZ-ISCO

  • 31165 - Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech
  • 3116 - Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 29 209 Kč 43 859 Kč 63 453 Kč - - -
Středočeský kraj 31 597 Kč 50 159 Kč 71 788 Kč - - -
Jihočeský kraj 29 160 Kč 37 641 Kč 62 748 Kč - - -
Plzeňský kraj 34 971 Kč 49 321 Kč 70 761 Kč - - -
Karlovarský kraj 22 474 Kč 42 287 Kč 64 047 Kč - - -
Ústecký kraj 34 708 Kč 47 142 Kč 69 406 Kč - - -
Liberecký kraj 30 044 Kč 51 151 Kč 70 037 Kč - - -
Královéhradecký kraj 33 772 Kč 45 736 Kč 68 934 Kč - - -
Pardubický kraj 26 685 Kč 38 283 Kč 56 684 Kč - - -
Kraj Vysočina 26 308 Kč 42 126 Kč 74 226 Kč - - -
Jihomoravský kraj 30 539 Kč 42 493 Kč 57 795 Kč - - -
Olomoucký kraj 28 744 Kč 40 731 Kč 58 050 Kč - - -
Zlínský kraj 27 652 Kč 45 378 Kč 75 034 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 33 256 Kč 42 396 Kč 63 368 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech 44 655 Kč 39 105 Kč
31165 Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech 40 443 Kč 39 061 Kč

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3116 Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech http://data.europa.eu/esco/isco/C3116

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Duševní zátěž x x
Pracovní doba, směnnost x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Technologie potravin 29-41-M/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analýza potravin 2942M

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Aplikovaná chemie 28-44-M/01
RVP Analýza potravin 29-42-M/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie 2842L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie 2842M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie 2841M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie 2844L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná 2843L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analýza potravin 2942L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná 2843M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie 2844M

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Samostatný technik / samostatná technička pro kontrolu jakosti a hygieny v krmivářství (29-064-R)
  • Technik/technička pro řízení kvality a hygieny v potravinářství (29-041-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v mlékárenství (29-080-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v konzervárenství (29-093-M)
  • Technik/technička pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v pekárenství (29-095-M)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.D.2511 Volba metod kontroly kvality krmivářských výrobků 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3511 Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3510 Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1112 Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.4121 Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.4120 Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
i54.D.6134 Analyzování příčin snížené kvality produkce a navrhování opatření k nápravě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2510 Volba metod kontroly kvality potravinářských výrobků 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
j13.D.6232 Hodnocení výsledků zkoušek výrobků, hodnocení jejich způsobilosti 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3120 Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3110 Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8510 Vypracování protokolů o výsledcích kontrol v potravinářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3610 Uplatňování a vyřizování reklamací v potravinářské výrobě (včetně zjišťování závad) 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
i54.Z.2065 Uplatňování přístupů k zabezpečování kvality 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h43.D.2012 Dodržení sanitačních a hygienických předpisů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0062 systémy a standardy kvality v krmivářství 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
i54._.0023 management kvality 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e74._.0010 zásady kontroly a seřizování měřidel 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0022 konzervárenská technologie 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0005 technologie potravinářské výroby 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
k12._.0099 hygienické předpisy 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 4
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
1.2 Kompetence k flexibilitě 4
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 4

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Duševní poruchy
  • Závažná psychosomatická onemocnění
  • Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění
  • Závažná nervová onemocnění

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.