Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 7261 |
Kontrolor kvality a hygieny potravin a krmiv zajišťuje vstupní, mezioperační a výstupní kontrolu potravinářských a krmivářských surovin, polotovarů a hotových výrobků.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Krmivářský technik kontrolor jakosti, Kontrolor kvality v potravinářství, Food anFeed quality and hygiene inspector |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 29 209 Kč | 43 859 Kč | 63 453 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 31 597 Kč | 50 159 Kč | 71 788 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 29 160 Kč | 37 641 Kč | 62 748 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 34 971 Kč | 49 321 Kč | 70 761 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 22 474 Kč | 42 287 Kč | 64 047 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 34 708 Kč | 47 142 Kč | 69 406 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 30 044 Kč | 51 151 Kč | 70 037 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 33 772 Kč | 45 736 Kč | 68 934 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 26 685 Kč | 38 283 Kč | 56 684 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 26 308 Kč | 42 126 Kč | 74 226 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 30 539 Kč | 42 493 Kč | 57 795 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 28 744 Kč | 40 731 Kč | 58 050 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 27 652 Kč | 45 378 Kč | 75 034 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 33 256 Kč | 42 396 Kč | 63 368 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | 44 655 Kč | 39 105 Kč |
31165 | Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech | 40 443 Kč | 39 061 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C3116 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Duševní zátěž | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Technologie potravin | 29-41-M/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analýza potravin | 2942M |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Aplikovaná chemie | 28-44-M/01 | ||
RVP | Analýza potravin | 29-42-M/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | 2842L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | 2842M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | 2841M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | 2844L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analýza potravin | 2942L | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | 2844M |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.D.2511 | Volba metod kontroly kvality krmivářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3511 | Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3510 | Vstupní, výstupní a mezioperační kontrola surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.1112 | Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.4121 | Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v krmivářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.4120 | Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54.D.6134 | Analyzování příčin snížené kvality produkce a navrhování opatření k nápravě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2510 | Volba metod kontroly kvality potravinářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
j13.D.6232 | Hodnocení výsledků zkoušek výrobků, hodnocení jejich způsobilosti | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3120 | Kontrola dodržování technologických postupů v krmivářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3110 | Kontrola dodržování technologických postupů v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8510 | Vypracování protokolů o výsledcích kontrol v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3610 | Uplatňování a vyřizování reklamací v potravinářské výrobě (včetně zjišťování závad) | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54.Z.2065 | Uplatňování přístupů k zabezpečování kvality | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h43.D.2012 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e17._.0062 | systémy a standardy kvality v krmivářství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54._.0023 | management kvality | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e74._.0010 | zásady kontroly a seřizování měřidel | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0005 | technologie potravinářské výroby | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
k12._.0099 | hygienické předpisy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 2 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 4 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 4 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.