Povolání
Samostatný vinohradník a vinař
Odborný směr: |
Zemědělství a veterinární péče |
Odborný podsměr: |
rostlinná výroba |
Kvalifikační úroveň: |
Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání (NSP 6) |
Platové rozmezí: |
20 000 Kč - 52 000 Kč |
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
30832
Datum zveřejnění
30. 9. 2008
Datum poslední aktualizace
22. 11. 2017
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Organizace a řízení rozmnožování révy vinné.
- Výběr a zajištění množitelského materiálu pro výsadbu vinic.
- Řízení všech technologických opatření při výsadbě vinic.
- Organizace prací ve vinici v době vegetačního klidu a během vegetace.
- Diagnostika a kontrola výskytu chorob a škůdců a zajištění aktivních ochranných opatření.
- Rozhodování o termínech sklizně, řízení sklizně hroznů.
- Řízení zpracování hroznů.
- Rozhodovaní o použitých technologiích pro výrobu vína.
- Řízení celého procesu technologie výroby vína až po finalizaci produktů.
- Vedení ekonomiky provozu.
- Konzultační a poradenská činnost.
- Senzorické posuzování vín.
- Sledování a uplatňování právních předpisů v oblasti vinohradnictví a vinařství.
- Získávání nových poznatků v oboru a jejich zavádění do praxe.
- Prezentace vín zákazníkům v českém i cizím jazyce.
- Tvorba marketingové strategie podniku.
- Řízení a organizace práce.
Příklady činností ze soukromého sektoru
Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Koordinace finančních toků vinařského podniku. | 8 |
Poradenská činnost ve vinařství. | 8 |
Řízení plynulých biologicko-chemických a fyzikálních procesů při prokvašování přírodních vín v tlakových aparaturách. | 8 |
Řízení procesu pěstování révy vinné a výroby vína ve vinohradnickém nebo vinařském podniku. | 8 |
Vysoce odborné práce při řízení plynulých biologicko-chemických a fyzikálních procesů ve výrobě přírodních vín v tlakových aparaturách a tankových kolonách. | 8 |
Filtrace a podchlazování vystupujících sektů. | 7 |
Plynulé dávkování tirážních a expedičních likérů. | 7 |
Řízení tankových kolon ve výrobě vinného sektu. | 7 |
Šokování sestav přírodních vín pasterizací a vymrazováním. | 7 |
Udržování průtoků podle jejich jakostních ukazatelů. | 7 |
Zajišťování přírůstkových hodnot propagace kvasinek, tepelných a tlakových vlivů. | 7 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Bakalářský studijní program v oboru zahradnické inženýrství | KKOV | 4108R | nejvhodnější |
Zemědělství | RVP | 41-31-N/xx | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program v oboru zemědělské inženýrství | KKOV | 4101R | vhodná |
Bakalářský studijní program v oboru fytotechnika | KKOV | 4102R | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru zahradnictví | KKOV | 4144N | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru zemědělství | KKOV | 4131N | vhodná |
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Vedení vinařské evidence | ||||||||
Výběr vhodných odrůd | ||||||||
Stanovení optimálního termínu ochrany | ||||||||
Rozměření pozemků pro výsadbu vinic | ||||||||
Kalkulace cen, příprava podkladů pro fakturaci | ||||||||
Senzorické posuzování vín | ||||||||
Určování chorob a škůdců révy vinné a ochrana proti nim | ||||||||
Posuzování půdy pro pěstování révy, kvality sazenic a procesu růstu a zrání hroznů | ||||||||
Posouzení kvality půdy, odběr vzorků pro rozbor | ||||||||
Řízení prací ve vinici v době vegetace | ||||||||
Řízení sklizně hroznů | ||||||||
Řízení technologie zpracování hroznů | ||||||||
Řízení technologického procesu výroby vína | ||||||||
Organizace soutěží | ||||||||
Chemická analýza vín | ||||||||
Řez révy vinné | ||||||||
Prezentace vín včetně prezentace v cizím jazyce | ||||||||
Uzavírání obchodních smluv |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ampelografie | ||||||||
zásady a postupy hodnocení vín | ||||||||
vinohradnictví | ||||||||
vinařství | ||||||||
choroby a škůdci rostlin a ochrana proti nim | ||||||||
ekonomika, řízení a plánování ve vinařství |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Způsobilost k řízení osobního automobilu | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině | |||
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | |||||
Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | |||||
Kompetence k flexibilitě | |||||
Kompetence ke kreativitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Kompetence k vedení lidí | |||||
Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | |||||
Kognitivní kompetence | |||||
Kompetence k objevování a orientaci v informacích | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k aktivnímu přístupu | |||||
Kompetence k plánování a organizování práce | |||||
Kompetence k řešení problémů | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k výkonnosti |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Onemocnění oběhové soustavy.
- Poruchy termoregulace.
- Onemocnění ledvin.
- Závažná endokrinní onemocnění.
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic.
- Závažná onemocnění ledvin, močových cest.
- Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému.
- Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů.
- Duševní poruchy.
- Poruchy chování.
- Závažná psychosomatická onemocnění.
- Poruchy prokrvení končetin.
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Chladová alergie.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem
Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) (CZ-ISCO 3142)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 35 050 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 24 440 Kč do 50 245 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 35 396 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 27 422 Kč do 45 549 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Zahradní technici (CZ-ISCO 31423)
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 32 165 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 20 253 Kč do 52 436 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020
Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) (CZ-ISCO 3142)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Středočeský kraj | 26 183 Kč | 39 499 Kč | 44 406 Kč | 71 557 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 17 753 Kč | 28 013 Kč | 28 669 Kč | 40 372 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 33 513 Kč | 39 148 Kč | 39 384 Kč | 46 452 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 17 850 Kč | 37 479 Kč | 35 855 Kč | 47 780 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.