Specializace
Kuchař studené kuchyně
Odborný směr: |
Pohostinství, cestovní ruch, wellness |
Odborný podsměr: |
pohostinství |
Nadřazené povolání: |
Kuchař |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem (NSP 3) |
Platové rozmezí: |
15 000 Kč - 23 000 Kč |
Alternativní názvy
Přípravář pokrmů studené kuchyně, Kuchař pro přípravu pokrmů studené kuchyně
Příbuzná povolání
Kuchař pro přípravu pokrmů na objednávku , Kuchař teplé kuchyně
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101932
Datum zveřejnění
15. 8. 2016
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží pro výrobu studené kuchyně.
- Příprava pokrmů jako jsou studené předkrmy, svačiny, přesnídávky, výrobky na rauty a pokrmy pro další slavnostní příležitosti.
- Komplexní příprava pokrmů a výrobků dle kalkulace včetně expedice na vhodném inventáři.
- Dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů pro práci na úseku studené kuchyně.
Příklady prací ze soukromého sektoru
Příklady prací nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Kuchyňské zpracování surovin včetně znalostí jednotlivých druhů a jejich vlastností. | 6 |
Technologická příprava výrobků a pokrmů studené kuchyně. | 6 |
Sestavení vlastních receptur. | 5 |
Aplikace systému HACCP a dodržování kritických bodů. | 5 |
Příklady prací z veřejného sektoru
Příklady prací a jejich stupeň hodnocení vycházejí převážně z nařízení vlády č.222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, a jsou zařazeny do 16 stupňů platových tříd. Výjimku tvoří zatřídění prací v oblastech regulovaných samostatnou legislativou, které se řídí vždy dle její platné verze (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, Armáda ČR apod.). V těchto oblastech je zatřídění prací uvedené v NSP pouze orientační.
Text příkladu | Platová třída |
---|---|
Výroba technologicky náročných teplých jídel nebo specialit studené kuchyně. | 5 |
Výroba složitých jídel studené kuchyně. | 4 |
Dohotovování jídel z polotovarů, příprava na talíř a výdej. | 3 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552H | nejvhodnější |
Kuchař - číšník | RVP | 65-51-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | KKOV | 65xxE | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Příprava pokrmů studené kuchyně ( 65-002-H )
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Nakládání s inventářem | ||||||||
Zpracování a úprava polotovarů | ||||||||
Skladování potravinářských surovin | ||||||||
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | ||||||||
Přejímka potravinářských surovin | ||||||||
Příprava surovin pro výrobu jídel | ||||||||
Příprava produktů běžné studené kuchyně | ||||||||
Obsluha technologických zařízení v provozu | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | ||||||||
Organizování práce v gastronomickém provozu | ||||||||
Příprava a estetická úprava studených pokrmů |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Efektivní komunikace | |||||
Kooperace (spolupráce) | |||||
Kreativita | |||||
Flexibilita | |||||
Výkonnost | |||||
Samostatnost | |||||
Řešení problémů | |||||
Plánování a organizování práce | |||||
Celoživotní učení | |||||
Aktivní přístup | |||||
Zvládání zátěže | |||||
Objevování a orientace v informacích | |||||
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž chladem | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vyučujících výkon povolání je orientační. Výkon pracovní pozice je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná endokrinní onemocnění.
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic.
- Poruchy vidění.
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením.
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce.
- Závažná onemocnění páteře.
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.
- Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému.
- Poruchy prokrvení končetin.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2017 celkem
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 15 020 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 11 341 Kč do 26 229 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 17 359 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 14 542 Kč do 22 617 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Kuchaři (kromě šéfkuchařů) (CZ-ISCO 51201)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 15 182 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 11 514 Kč do 27 776 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 17 760 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 14 958 Kč do 23 105 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2017
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 11 424 Kč | 15 820 Kč | 28 946 Kč | 14 985 Kč | 18 389 Kč | 25 858 Kč |
Středočeský kraj | 11 333 Kč | 16 311 Kč | 25 421 Kč | 14 546 Kč | 17 635 Kč | 22 744 Kč |
Jihočeský kraj | - | - | - | 14 734 Kč | 17 492 Kč | 22 088 Kč |
Plzeňský kraj | - | - | - | 14 704 Kč | 17 463 Kč | 23 508 Kč |
Karlovarský kraj | 12 038 Kč | 21 237 Kč | 30 436 Kč | 14 598 Kč | 17 426 Kč | 24 196 Kč |
Ústecký kraj | - | - | - | 14 488 Kč | 17 347 Kč | 22 740 Kč |
Liberecký kraj | - | - | - | 14 829 Kč | 17 359 Kč | 21 860 Kč |
Královéhradecký kraj | - | - | - | 14 571 Kč | 17 381 Kč | 22 992 Kč |
Pardubický kraj | - | - | - | 14 588 Kč | 17 165 Kč | 21 148 Kč |
Kraj Vysočina | - | - | - | 14 343 Kč | 17 027 Kč | 21 695 Kč |
Jihomoravský kraj | - | - | - | 14 572 Kč | 17 182 Kč | 22 471 Kč |
Olomoucký kraj | - | - | - | 14 326 Kč | 17 566 Kč | 22 867 Kč |
Zlínský kraj | 11 341 Kč | 16 278 Kč | 24 320 Kč | 14 240 Kč | 16 699 Kč | 20 433 Kč |
Moravskoslezský kraj | - | - | - | 14 327 Kč | 16 902 Kč | 21 178 Kč |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.