Povolání
Kuchař ozbrojených sil ČR
Odborný směr: |
Povolání vyřazená z kategorického třídění pro svoji neaktuálnost |
Odborný podsměr: |
ozbrojené síly a bezpečnostní sbory |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem (NSP 3) |
Platové rozmezí: |
16 000 Kč - 47 000 Kč |
Alternativní názvy
Výdejce pokrmů, Kuchař, Mladší kuchař, Přípravář pokrmů, Svobodník, Desátník
Podřízené specializace
Vrchní kuchař ozbrojených sil ČR
Příbuzná povolání
Svobodník ozbrojených sil ČR , Desátník ozbrojených sil ČR
Regulované povolání
Ano
ID jednotky práce
103131
Datum zveřejnění
31. 3. 2017
Datum poslední aktualizace
22. 11. 2017
Charakteristika
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552H | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | KKOV | 65xxE | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | KKOV | 65xxH | vhodná |
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
doporučené - Řízení osobních automobilů - řidičský průkaz sk. B podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičůdoporučené - Držení, nošení a oprávněná použití zbraní a střeliva (zbrojní průkaz) - odborná způsobilost podle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu a vyhlášky č. 115/2014 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o střelných zbraních
povinné - Vzdělávání a výcvik v rámci ozbrojených sil České republiky podle zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání
povinné - Odborná způsobilost podle vyhlášky č. 217/2010 Sb., o stanovení kvalifikačních předpokladů pro služební zařazení vojáků z povolání
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příprava teplých pokrmů podle receptur | ||||||||
Úprava pokrmů před expedicí | ||||||||
Příprava surovin pro výrobu jídel | ||||||||
Příprava produktů běžné studené kuchyně | ||||||||
Příprava, úprava a aranžování pokrmů pro slavnostní příležitosti | ||||||||
Jednoduché a pomocné práce při přípravě jídel pomocí ručních nástrojů | ||||||||
Obsluha velkokapacitních kuchyňských strojů na výrobu pokrmů | ||||||||
Obsluha technologických zařízení v provozu | ||||||||
Obsluha a údržba přidělené zbraně | ||||||||
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | ||||||||
Kontrola dodržování norem platných pro výrobu jídel, způsobu a formy nakládání s jídly, potravinami, způsobu jejich dalšího uchovávání a skladování surovin | ||||||||
Využívání moderních trendů zdravé výživy | ||||||||
Dodržování zásad osobní a kolektivní hygieny, zásad ochrany životního prostředí a požární ochrany ve stravovacím zařízení | ||||||||
Dodržování zásad provozního řádu vojenského stravovacího zařízení | ||||||||
Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
činnosti pozemních vojsk | ||||||||
postupy při obsluze a údržbě zbraní nebo přidělených zbraňových systémů | ||||||||
vojenská taktika a strategie vyplývající z rozsahu příslušného služebního místa | ||||||||
technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | ||||||||
zásady BOZP | ||||||||
výživa a nauka o potravinách |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Kooperace (spolupráce) | |||||
Výkonnost | |||||
Plánování a organizování práce | |||||
Zvládání zátěže |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2019 celkem
Zaměstnanci v ozbrojených silách (kromě generálů, důstojníků a poddůstojníků) (CZ-ISCO 0310)
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 40 455 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 15 633 Kč do 47 473 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2018
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.