Otevřená a všem dostupná databáze povolání spravovaná
Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR

§ Regulované povolání

Číšník ozbrojených sil ČR

Odborný směr:

Povolání vyřazená z kategorického třídění pro svoji neaktuálnost

Odborný podsměr:

ozbrojené síly a bezpečnostní sbory

Kvalifikační úroveň:

Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3)

Detailní informace

Alternativní názvy

Vrchní číšník,  Bartender,  Head waitter,  Waitress,  Waiter,  Desátník

Příbuzná povolání

Pomocný číšník , Číšník , Desátník ozbrojených sil ČR

Regulované povolání

Ano

ID jednotky práce

103135

Datum zveřejnění

31. 3. 2017

Datum poslední aktualizace

25. 3. 2019

Charakteristika

Číšník ozbrojených sil ČR samostatně servíruje a podává pokrmy a nápoje v polních i stálých jídelnách a připravuje jednoduchá jídla a nápoje. Toto povolání je vykonáváno v souladu se zákonem č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, nařízením vlády č. 60/2015 Sb., o stanovení seznamu činností pro jednotlivé vojenské hodnosti a vyhláškou č. 357/2016 Sb., o zdravotní způsobilosti k výkonu vojenské činné služby.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.

Název oboru Typ číselníku KKOV/RVP Kód Vhodnost
Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka KKOV 6553H nejvhodnější
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce KKOV 6552H vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování KKOV 6551H vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka KKOV 6553E vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování KKOV 6551E vhodná
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus KKOV 65xxE vhodná
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus KKOV 65xxH vhodná

Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání

Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.

doporučené - Řízení osobních automobilů - řidičský průkaz sk. B podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů
doporučené - Držení, nošení a oprávněná použití zbraní a střeliva (zbrojní průkaz) - odborná způsobilost podle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu
povinné - Vzdělávání a výcvik v rámci ozbrojených sil České republiky podle zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání
povinné - Odborná způsobilost podle vyhlášky č. 217/2010 Sb., o stanovení kvalifikačních předpokladů pro služební zařazení vojáků z povolání

Kompetenční požadavky k výkonu povolání

Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.

Odborné dovednosti

Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.

Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)

1 2 3 4 5 6 7 8
Poskytnutí pomoci při výběru z nápojového lístku
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
Obsluha výčepních zařízení
Obsluha zařízení v baru
Nastavení a obsluha kávovaru včetně jeho údržby a čištění
Obsluha a údržba přidělené zbraně
Podávání pokrmů a nápojů hostům při bufetovém uspořádání
Ošetřování a skladování nápojů
Příprava teplých nápojů
Výroba míchaných nápojů
Příprava a výzdoba tabulí a prostor
Podávání nápojů hostům
Dodržování zásad osobní a kolektivní hygieny, zásad ochrany životního prostředí a požární ochrany ve stravovacím zařízení
Dodržování zásad provozního řádu vojenského stravovacího zařízení

Odborné znalosti

Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).

1 2 3 4 5 6 7 8
činnosti pozemních vojsk
postupy při obsluze a údržbě zbraní nebo přidělených zbraňových systémů
vojenská taktika a strategie vyplývající z rozsahu příslušného služebního místa
principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů
stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů

Obecné dovednosti

Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).

Kvalifikační úroveň
1 2 3
Počítačová způsobilost
Numerická způsobilost
Jazyková způsobilost v češtině
Jazyková způsobilost v angličtině

Digitální kompetence

Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.

Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.


Měkké kompetence

Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4 5
Osobnostní kompetence
Kompetence k flexibilitě
Interpersonální kompetence
Kompetence k efektivní komunikaci
Výkonové kompetence
Kompetence k výkonnosti
Kompetence k samostatnosti
Kompetence k řešení problémů