§ Regulované povolání
Číšník ozbrojených sil ČR
Odborný směr: |
Povolání vyřazená z kategorického třídění pro svoji neaktuálnost |
Odborný podsměr: |
ozbrojené síly a bezpečnostní sbory |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Vrchní číšník, Bartender, Head waitter, Waitress, Waiter, Desátník
Příbuzná povolání
Pomocný číšník , Číšník , Desátník ozbrojených sil ČR
Regulované povolání
Ano
ID jednotky práce
103135
Datum zveřejnění
31. 3. 2017
Datum poslední aktualizace
25. 3. 2019
Charakteristika
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | KKOV | 6553H | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | KKOV | 6553E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | KKOV | 65xxE | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus | KKOV | 65xxH | vhodná |
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
doporučené - Řízení osobních automobilů - řidičský průkaz sk. B podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičůdoporučené - Držení, nošení a oprávněná použití zbraní a střeliva (zbrojní průkaz) - odborná způsobilost podle zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu
povinné - Vzdělávání a výcvik v rámci ozbrojených sil České republiky podle zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání
povinné - Odborná způsobilost podle vyhlášky č. 217/2010 Sb., o stanovení kvalifikačních předpokladů pro služební zařazení vojáků z povolání
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Poskytnutí pomoci při výběru z nápojového lístku | ||||||||
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku | ||||||||
Obsluha výčepních zařízení | ||||||||
Obsluha zařízení v baru | ||||||||
Nastavení a obsluha kávovaru včetně jeho údržby a čištění | ||||||||
Obsluha a údržba přidělené zbraně | ||||||||
Podávání pokrmů a nápojů hostům při bufetovém uspořádání | ||||||||
Ošetřování a skladování nápojů | ||||||||
Příprava teplých nápojů | ||||||||
Výroba míchaných nápojů | ||||||||
Příprava a výzdoba tabulí a prostor | ||||||||
Podávání nápojů hostům | ||||||||
Dodržování zásad osobní a kolektivní hygieny, zásad ochrany životního prostředí a požární ochrany ve stravovacím zařízení | ||||||||
Dodržování zásad provozního řádu vojenského stravovacího zařízení |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
činnosti pozemních vojsk | ||||||||
postupy při obsluze a údržbě zbraní nebo přidělených zbraňových systémů | ||||||||
vojenská taktika a strategie vyplývající z rozsahu příslušného služebního místa | ||||||||
principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů | ||||||||
stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k flexibilitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k řešení problémů |