Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102758 |
Specialista bezpečnosti a hygieny prodeje potravin kontroluje dodržování bezpečnostních a hygienických postupů při prodeji potravin. Definuje základní požadavky na prodejní jednotku z hlediska sanitačních postupů, hygienických kritérií při příjmu zboží, jeho skladování a správného vystavení na prodejně za daných podmínek.
Odborný směr: | Obchod a marketing |
Odborný podsměr: | nákup a prodej zboží, služeb a nemovitostí |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Specialist food hygiene |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3257 | Asistenti ochrany veřejného zdraví | http://data.europa.eu/esco/isco/C3257 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Duševní zátěž | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářství a potravinářská chemie | 29-xx-M/xx | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxL | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxM |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářství a potravinářská chemie | 29-xx-H/xx | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxH |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h14.D.1026 | Dodržování hygienických zásad pro příjem a prodej zboží na prodejně | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h14.D.1027 | Dodržování pravidel sanitace skladových a prodejních prostor prodejny | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h14.D.1028 | Orientace v informacích uvedených u výrobků a vystaveného zboží | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13.D.2311 | Stanovování způsobů ukládání a balení expedovaných výrobků a zboží s přihlédnutím k jejich charakteru a způsobu dopravy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13.D.3022 | Dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2920 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.1112 | Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h14.D.1029 | Dodržování zásad osobní hygieny zaměstnanců, hygienické manuály na prodejnách | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h14._.0001 | zbožíznalství obecně | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13._.0031 | skladování a ochrana zboží | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13._.0051 | hygienické zásady v obchodě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13._.0002 | provoz maloobchodu | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0095 | legislativa související s výrobou potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 2 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 3 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf