Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 102758

Specialista bezpečnosti a hygieny prodeje potravin

Specialista bezpečnosti a hygieny prodeje potravin kontroluje dodržování bezpečnostních a hygienických postupů při prodeji potravin. Definuje základní požadavky na prodejní jednotku z hlediska sanitačních postupů, hygienických kritérií při příjmu zboží, jeho skladování a správného vystavení na prodejně za daných podmínek.

Odborný směr: Obchod a marketing
Odborný podsměr: nákup a prodej zboží, služeb a nemovitostí
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Specialist food hygiene
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Kontrola dodržování bezpečnosti hygieny potravin.
  • Kontrola dodržování správných hygienických postupů při prodeji potravin.
  • Kontrola správného označení potravin na prodejně.
  • Kontrola správného skladování potravin.
  • Sestavení sanitačního a provozního řádu prodejní jednotky.
  • Kontrola sanitačních postupů na prodejní ploše a v zázemí prodejny.
  • Kontrola dodržování hygienického manuálu zaměstnanci na prodejně.
  • Optimalizace pracovních cest na pracovišti s cílem zvýšit celkovou bezpečnost.
  • Orientace v právní legislativě z hlediska bezpečnosti a hygieny potravin.

CZ-ISCO

  • 32570 - Asistenti ochrany veřejného zdraví
  • 3257 - Asistenti ochrany veřejného zdraví

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3257 Asistenti ochrany veřejného zdraví http://data.europa.eu/esco/isco/C3257

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Duševní zátěž x x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářství a potravinářská chemie 29-xx-M/xx
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxL
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxM

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářství a potravinářská chemie 29-xx-H/xx
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxH

Legislativní požadavky

  • QualificationRequirementGravityEnum.2 - Řízení osobních automobilů - řidičský průkaz sk. B podle vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů
  • QualificationRequirementGravityEnum.1 - Průkaz inspektora podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce
  • QualificationRequirementGravityEnum.1 - Dezinfekce, dezinsekce, deratizace - odborná způsobilost podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h14.D.1026 Dodržování hygienických zásad pro příjem a prodej zboží na prodejně 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.D.1027 Dodržování pravidel sanitace skladových a prodejních prostor prodejny 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.D.1028 Orientace v informacích uvedených u výrobků a vystaveného zboží 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13.D.2311 Stanovování způsobů ukládání a balení expedovaných výrobků a zboží s přihlédnutím k jejich charakteru a způsobu dopravy 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13.D.3022 Dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2920 Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1112 Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h14.D.1029 Dodržování zásad osobní hygieny zaměstnanců, hygienické manuály na prodejnách 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h14._.0001 zbožíznalství obecně 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13._.0031 skladování a ochrana zboží 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13._.0051 hygienické zásady v obchodě 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13._.0002 provoz maloobchodu 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0095 legislativa související s výrobou potravin 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 2
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 4
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf