| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 102173 |
Pomocný pracovník v potravinářství provádí základní pomocné, přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků, spolupracuje při drobných opravách strojů a zařízení a provádí hygienickou údržbu i vnitřní čištění strojů a zařízení.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
| Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
| Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
| Alternativní názvy: | Dělník v potravinářské výrobě, Pomocný pracovník v krmivářství |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Středočeský kraj | 19 469 Kč | 26 382 Kč | 44 504 Kč | - | - | - |
| Jihočeský kraj | 19 165 Kč | 26 722 Kč | 43 847 Kč | - | - | - |
| Plzeňský kraj | 19 386 Kč | 29 142 Kč | 44 964 Kč | - | - | - |
| Karlovarský kraj | 20 342 Kč | 34 718 Kč | 44 757 Kč | - | - | - |
| Ústecký kraj | 20 402 Kč | 30 588 Kč | 43 765 Kč | - | - | - |
| Liberecký kraj | 19 735 Kč | 23 344 Kč | 43 054 Kč | - | - | - |
| Královéhradecký kraj | 19 922 Kč | 28 123 Kč | 48 621 Kč | - | - | - |
| Pardubický kraj | 19 452 Kč | 28 936 Kč | 41 417 Kč | - | - | - |
| Kraj Vysočina | 20 128 Kč | 28 729 Kč | 45 473 Kč | - | - | - |
| Jihomoravský kraj | 20 620 Kč | 28 271 Kč | 44 403 Kč | - | - | - |
| Olomoucký kraj | 21 741 Kč | 27 949 Kč | 45 236 Kč | - | - | - |
| Zlínský kraj | 20 959 Kč | 28 883 Kč | 45 936 Kč | - | - | - |
| Moravskoslezský kraj | 20 451 Kč | 29 997 Kč | 43 408 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 9329 | Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě | 28 316 Kč | 29 801 Kč |
| 93292 | Pomocní dělníci ve výrobě | 26 191 Kč | - |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 9329 | Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení | http://data.europa.eu/esco/isco/C9329 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | x | ||
| Zátěž hlukem | x | x | ||
| Zátěž vibracemi | x | x | ||
| Zátěž prachem | x | x | ||
| Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Základní vzdělání v oboru základní škola | 7901C | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Základní škola | 7901C01 | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e11.B.1041 | Obsluha jednoduchých potravinářských strojů a zařízení | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e31.A.6013 | Manipulace s materiálem, polotovary i výrobky ve skladech | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6049 | Skladování, balení a expedice potravinářských výrobků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0092 | hygiena potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0004 | sanitační chemie | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b03 | Numerická způsobilost | 1 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 1 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 2 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.