Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102173 |
Pomocný pracovník v potravinářství provádí základní pomocné, přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků, spolupracuje při drobných opravách strojů a zařízení a provádí hygienickou údržbu i vnitřní čištění strojů a zařízení.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
Alternativní názvy: | Dělník v potravinářské výrobě, Pomocný pracovník v krmivářství |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 16 902 Kč | 24 673 Kč | 33 975 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 16 160 Kč | 25 735 Kč | 37 968 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 16 885 Kč | 26 425 Kč | 37 046 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 15 181 Kč | 23 529 Kč | 33 927 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 15 356 Kč | 26 815 Kč | 37 733 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 17 197 Kč | 24 741 Kč | 38 506 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 14 713 Kč | 23 681 Kč | 34 318 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 15 486 Kč | 20 382 Kč | 32 165 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 16 843 Kč | 24 154 Kč | 34 457 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 14 912 Kč | 23 621 Kč | 35 393 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 15 049 Kč | 23 101 Kč | 32 952 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
9329 | Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě | 23 865 Kč | 24 207 Kč |
93292 | Pomocní dělníci ve výrobě | 21 800 Kč | 24 397 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
9329 | Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení | http://data.europa.eu/esco/isco/C9329 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž vibracemi | x | x | ||
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Základní vzdělání v oboru základní škola | 7901C | ||
KKOVTypeEnum.3 | Základní škola | 7901C01 |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.B.1041 | Obsluha jednoduchých potravinářských strojů a zařízení | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e31.A.6013 | Manipulace s materiálem, polotovary i výrobky ve skladech | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.6049 | Skladování, balení a expedice potravinářských výrobků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 1 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 2 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.