Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102173 |
Pomocný pracovník v potravinářství provádí základní pomocné, přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků, spolupracuje při drobných opravách strojů a zařízení a provádí hygienickou údržbu i vnitřní čištění strojů a zařízení.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
Alternativní názvy: | Dělník v potravinářské výrobě, Pomocný pracovník v krmivářství |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 17 991 Kč | 25 423 Kč | 37 912 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 18 934 Kč | 25 901 Kč | 43 466 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 17 599 Kč | 27 466 Kč | 42 757 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 17 796 Kč | 27 233 Kč | 41 117 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 18 861 Kč | 31 904 Kč | 41 760 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 18 907 Kč | 28 785 Kč | 40 232 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 17 651 Kč | 22 693 Kč | 41 258 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 18 614 Kč | 27 165 Kč | 46 289 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 18 822 Kč | 27 032 Kč | 38 156 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 18 102 Kč | 28 103 Kč | 42 619 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 17 735 Kč | 27 722 Kč | 41 503 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 19 064 Kč | 27 365 Kč | 41 326 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 19 209 Kč | 29 640 Kč | 46 593 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 19 344 Kč | 27 388 Kč | 39 076 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
9329 | Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě | 27 312 Kč | 29 499 Kč |
93292 | Pomocní dělníci ve výrobě | 24 977 Kč | 31 919 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
9329 | Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení | http://data.europa.eu/esco/isco/C9329 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž vibracemi | x | x | ||
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Základní vzdělání v oboru základní škola | 7901C | ||
KKOVTypeEnum.3 | Základní škola | 7901C01 |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.B.1041 | Obsluha jednoduchých potravinářských strojů a zařízení | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e31.A.6013 | Manipulace s materiálem, polotovary i výrobky ve skladech | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.6049 | Skladování, balení a expedice potravinářských výrobků | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 1 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 2 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.