Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 101850

Sýrař

Sýrař zpracovává mléko na přírodní sýry a tvarohy.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: zpracování mléka, výroba mlékárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Zpracovatel mléka na sýry, Výrobce sýrů a tvarohů
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem mléka a ostatních surovin.
  • Základní úprava mléka před sýřením.
  • Aplikace čistých mlékařských kultur (ČMK).
  • Sýření mléka a zpracování sýřeniny.
  • Obsluha technologického zařízení sýráren.
  • Ošetřování a dohled nad zráním sýrů.
  • Výrobní a technologická evidence.
  • Kontrola průběhu technologických procesů.
  • Provozní laboratorní analýza.
  • Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
  • Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.

CZ-ISCO

  • 81603 - Obsluha strojů na výrobu mléčných výrobků
  • 75132 - Výrobci sýrů
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků
  • 7513 - Výrobci mléčných produktů

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 28 634 Kč 38 297 Kč 50 966 Kč - - -
Středočeský kraj 23 621 Kč 39 633 Kč 61 062 Kč - - -
Jihočeský kraj 23 692 Kč 31 432 Kč 43 496 Kč - - -
Plzeňský kraj 29 961 Kč 40 540 Kč 50 523 Kč - - -
Ústecký kraj 28 130 Kč 36 121 Kč 47 241 Kč - - -
Liberecký kraj 31 130 Kč 39 293 Kč 48 382 Kč - - -
Královéhradecký kraj 21 126 Kč 27 919 Kč 39 932 Kč - - -
Olomoucký kraj 22 897 Kč 31 448 Kč 42 265 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 23 335 Kč 31 520 Kč 42 354 Kč - - -

Výrobci mléčných produktů (CZ-ISCO 7513)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Moravskoslezský kraj 27 709 Kč 31 848 Kč 37 626 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 33 768 Kč -
7513 Výrobci mléčných produktů 31 198 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
7513 Výrobci mléčných produktů http://data.europa.eu/esco/isco/C7513

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x
Zátěž hlukem x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž chladem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlékař, mlékařské práce 2955E

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlékař, mlékařské práce 2955E

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Sýrař/sýrařka (29-037-H)

Legislativní požadavky

  • QualificationRequirementGravityEnum.1 - Dezinfekce, dezinsekce, deratizace - odborná způsobilost podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e12.D.3117 Dodržování sýrařských technologií 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.B.1031 Obsluha strojů a zařízení pro zpracování mléka na mlékárenské výrobky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.D.4114 Odběr vzorků při zpracování mléka na sýry a smyslové posuzování jejich jakosti 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.D.3914 Posuzování hodnot kvality surovin a parametrů výrobního procesu při výrobě sýrů a tvarohů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.D.4002 Měření základních chemicko-fyzikálních veličin při výrobě sýrů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.A.6005 Skladování polotovarů a přísad, zrání a skladování sýrů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.A.5008 Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v sýrařském a tvarohářském procesu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12.D.2011 Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin v mlékárenské výrobě; bezpečné používání čisticích prostředků a jiných chemikálií 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e12._.0034 technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.1
l24._.0008 zásady BOZP 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 2
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 2
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 2
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 2
2.2 Kompetence ke kooperaci 3
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Poruchy termoregulace
  • Onemocnění ledvin
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Poruchy sluchu
  • Chronické záněty středouší
  • Tinnitus
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.