Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 7257

Mistr v potravinářství a krmivářství

Mistr v potravinářství a krmivářství řídí a organizuje práci na vymezeném technologickém úseku potravinářské nebo krmivářské výroby při zajišťování úkolů stanovených operativním plánem výroby u provozních úseků bez většího vnitřního členění.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: nezařazeno do odborného podsměru
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Potravinářský a krmivářský operátor, Technický manažer provozu v potravinářství a krmivářství, Dispečer
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Řízení dílčích výrobních úseků v potravinářských nebo krmivářských provozech.
  • Řízení ucelených výrobních nebo provozních úseků bez vnitřního členění a bez širších vazeb na další technologické a pracovní úseky.
  • Řízení prací vykonávaných podle přesněji stanovených postupů.
  • Spolupráce při zajišťování technické a technologické způsobilosti a provozuschopnosti strojů a zařízení.
  • Spolurozhodování o způsobu a termínech provádění údržby a oprav včetně jejich kontroly.
  • Příprava podkladů pro optimalizaci kapacit pracovních sil a technických zařízení.
  • Sledování plnění výrobního procesu, zaznamenávání odchylek.
  • Operativní řešení odchylek od stanoveného výrobního procesu.
  • Zajišťování podkladových materiálů pro mzdové účely.
  • Vedení příslušné dokumentace.

CZ-ISCO

  • 31224 - Mistři a příbuzní pracovníci v chemii, farmacii a potravinářství
  • 3122 - Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství)

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) (CZ-ISCO 3122)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 25 127 Kč 57 116 Kč 85 553 Kč - - -
Středočeský kraj 24 764 Kč 54 438 Kč 88 089 Kč - - -
Jihočeský kraj 33 039 Kč 50 682 Kč 71 245 Kč - - -
Plzeňský kraj 35 816 Kč 54 037 Kč 76 827 Kč - - -
Karlovarský kraj 35 732 Kč 51 059 Kč 72 049 Kč - - -
Ústecký kraj 35 996 Kč 53 183 Kč 76 222 Kč - - -
Liberecký kraj 33 249 Kč 51 597 Kč 77 805 Kč - - -
Královéhradecký kraj 35 136 Kč 50 672 Kč 84 190 Kč - - -
Pardubický kraj 34 300 Kč 48 476 Kč 74 169 Kč - - -
Kraj Vysočina 33 547 Kč 48 516 Kč 71 048 Kč - - -
Jihomoravský kraj 31 526 Kč 49 430 Kč 71 390 Kč - - -
Olomoucký kraj 31 250 Kč 46 162 Kč 64 905 Kč - - -
Zlínský kraj 32 012 Kč 48 561 Kč 73 220 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 30 630 Kč 49 473 Kč 73 267 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3122 Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) 50 748 Kč 42 804 Kč
31224 Mistři a příbuzní pracovníci v chemii, farmacii a potravinářství 51 584 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Pracovní doba, směnnost x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x x
Duševní zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x x
Zátěž invazivními alergeny x x
Zátěž teplem x x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Práce ve výškách x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Zraková zátěž x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž prachem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž hlukem x
Zátěž chladem x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Technologie potravin 29-41-M/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxM

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná 2843L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie 2844L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie 2841M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie 2842M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie 2842L
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxL
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná 2843M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie 2844M

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11.C.2097 Zařizování prohlídek, údržby a oprav strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3210 Kontrola dodržování technologických postupů a bezpečnostních předpisů v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3310 Kontrola plnění operativních plánů krmivářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3710 Kontrola provozuschopnosti strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.5310 Vypracovávání výpočtů a dalších podkladů pro plánování a řízení potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.5510 Plánování potřeby surovin a náhradních dílů pro potravinářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8110 Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8710 Zpracování podkladů pro odměňování pracovníků v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8910 Vedení záznamů o provozu a opravách strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.C.2096 Zabezpečování školení obsluh strojů a zařízení pro krmivářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.C.2110 Zařizování preventivních prohlídek a oprav strojů a zařízení pro potravinářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1110 Koordinace průběhu a vazeb výrobních činností v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1210 Operativní řešení organizačních a provozních problémů v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1310 Řízení technologického úseku potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1410 Určování optimálního využívání výrobních a pracovních kapacit na pracovištích potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.Z.1510 Sestavování operativních plánů potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2220 Volba výrobních zařízení pro potravinářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.9001 Příprava podkladů pro tvorbu sborníků norem a normativů v dané potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e15._.0033 technologie výroby lihovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0041 technologie zpracování tuků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e13._.0011 technologie zpracování mouky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e13._.0012 mlynářská technologie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0014 technologie výroby pečivářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0015 technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0022 konzervárenská technologie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15._.0031 technologie výroby piva a sladu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0021 technologie zpracování masa a výroba masných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e12._.0034 technologie zpracování mléka a výroba mléčných výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15._.0032 vinařství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 3
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 3
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 3
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 3
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 3
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 4
4.5 Kompetence k samostatnosti 4
4.6 Kompetence k výkonnosti 4
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 3
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažná psychosomatická onemocnění

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.