Typ JP ID
Povolání 102120

Výživový poradce

Výživový poradce posuzuje stravovací návyky, složení těla a životní styl klienta, poskytuje odborné poradenství k pozitivní změně stavu a návyků klienta při respektování zásad zdravé výživy, navrhuje a aktualizuje vhodný výživový program s přihlédnutím ke zdravotnímu a fyzickému stavu klienta.

Odborný směr: Služby provozní a osobní
Odborný podsměr: péče o tělo
Kvalifikační úroveň: Odborné specializace, pomaturitní vzdělání
Alternativní názvy: Výživový specialista, Specialista na hubnutí, Poradce pro výživu, Poradce pro změnu životního stylu, Ernährungsspezialist, Nutritionist, Dietitian
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Provádění komplexní vstupní nutriční a tělesné diagnostiky klienta.
  • Zhodnocení způsobu dosavadního stravování klienta.
  • Vytvoření doporučení pro změny v životosprávě za využití vhodných potravin, pohybu, doplňků stravy, případně dalších nefarmakologických intervencí.
  • Sestavení individuálního stravovacího plánu s ohledem na zdravotní stav, dosavadní životosprávu a stravovací návyky.
  • Poskytování výživového poradenství a pomoc klientům řešit jejich nutriční problémy.
  • Podporování a motivace klienta v průběhu změny životosprávy.
  • Sledování klienta při dodržování nových stravovacích návyků.
  • Edukace v oblasti správné výživy a vhodné pohybové aktivity pro daného klienta.
  • Vedení databáze klientů a evidování změn.

CZ-ISCO

  • 22300 - Specialisté v oblasti tradiční a alternativní medicíny
  • 2230 - Specialisté v oblasti tradiční a alternativní medicíny

Příklady činností

Příklady činností ze soukromého sektoru Tarifní stupeň
Zjišťování tělesné hmotnosti a měření obvodů zákazníka. 6
Sestavování optimálního programu pro redukci váhy. 6
Sestavování optimálního programu pro nabírání svalové hmoty dle požadavků klienta. 6
Tvorba jídelníčku s ohledem na rovnováhu kyselin a zásad uvnitř organismu za účelem správného fungování metabolismu. 6
Změření bazálního metabolismu (energie potřebná pro orgánový chod těla). 5
Výpočet BMI (Body Mass Index = index tělesné hmotnosti). 5
Stanovení doporučených denních dávek živin odpovídajících metabolickým i zdravotním potřebám jedince. 5
Výběr potravin pro vyvážené stravování. 4
Výběr vhodných glykemických potravin s ohledem na klidový nebo fyzicky aktivní režim. 4
Vysvětlení správného použití a užívání doplňků stravy. 4
Výběr vhodného náhradního sladidla s ohledem na vypracovaný stravovací plán a zdravotní stav klienta. 4

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
KKOV Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru ošetřovatelství 5341M
KKOV Vyšší odborné vzdělání v oboru ošetřovatelství 5341N
AKSO Dietní sestra 5345M001
AKSO Nutriční asistent 5341M008
AKSO Dipl.nutriční terapeut 5341N41

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Nutriční asistent 53-41-M/02
KKOV Střední vzdělání s maturitní zkouškou ve skupině oborů zdravotnictví 53xxL
KKOV Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) xxxxM
KKOV Vyšší odborné vzdělání xxxxN

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Výživový poradce (69-042-N)

Kompetenční požadavky

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
a08 Řešení problémů 3
a01 Efektivní komunikace 3
a02 Kooperace (spolupráce)  4
a05 Uspokojování zákaznických potřeb  4
a13 Objevování a orientace v informacích 3

Popisy úrovní naleznete zde: http://katalog.nsp.cz/Napoveda/Prilohy_Manualu_NSP/Priloha_c10_manualu.pdf#page=2

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 0
b05 Právní povědomí 0
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: http://katalog.nsp.cz/Napoveda/Prilohy_Manualu_NSP/Priloha_c9_manualu.pdf#page=2

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
k12._.0011 dietetika 5 Nutné
k11._.0003 anatomie 4 Nutné
e11._.0093 zásady racionální výživy 5 Nutné
k12._.0080 zdravý životní styl 5 Nutné
k11._.0005 fyziologie 4 Výhodné
h42._.0001 služby fitness a zdravého životního stylu 4 Nutné
h32._.0002 výživa a nauka o potravinách 4 Výhodné
e11._.0090 analýza potravin 4 Výhodné

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
k12.D.6110 Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta 5 Nutné
e11.D.7931 Sestavování jídelníčku pro různé skupiny klientů 5 Nutné
e11.C.6931 Vzdělávání a vedení klienta k převzetí zodpovědnosti za vhodné stravovací návyky a racionalizaci výživových názorů 5 Nutné
k16.C.7018 Jednání s klientem 4 Nutné
k16.C.7019 Diagnostika klienta 4 Nutné
k21.A.8003 Poskytování pomoci a podpory při stravování klientů 3 Nutné
k12.D.8113 Vedení požadovaných evidencí v oblasti výživy 4 Nutné
k12.C.1013 Poskytování poradenství v oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu 4 Výhodné
k22.D.2414 Spolupráce při tvorbě individuálních plánů pro jednotlivé klienty 4 Nutné
k13.C.0004 Motivování pacientů a jiných osob ke zdravému životnímu stylu nebo péči o sebe sama 3 Výhodné
k12.C.1020 Hodnocení účinnosti zvolených postupů a metod v oblasti podpory zdraví a zdravého způsobu života a jejich úprava dle klienta 4 Nutné
m31.D.1086 Sestavování individuálního cvičícího plánu a stravovacího režimu včetně propočtů biologické a energetické hodnoty 4 Výhodné

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Poruchy chování.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.