Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 103551

Šéfkuchař

Šéfkuchař organizuje a kontroluje práci kuchyňského personálu, tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje jednoduchou, složitou a kombinovanou přípravou předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle vlastních nebo běžných receptur.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou
Alternativní názvy: Masterchef
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Přijímání objednávek pokrmů a komunikace s obsluhou hostů.
  • Organizování, řízení a kontrola práce pomocných kuchařů a pomocných sil.
  • Kontrola provádění hygienicko-sanitační činnosti v kuchyňském provozu.
  • Kontrola dodržování bezpečnostních a hygienických předpisů, dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů.
  • Analýza a optimalizace nákladů na zakoupení a zpracování surovin, vyhodnocování ztrát ve výrobě.
  • Sestavování jídelního lístku, návrhy degustačních menu a sledu pokrmů.
  • Přejímka, přezkušování, skladování a konzervace zboží.
  • Stanovení a výpočet množství jednotlivých surovin pro přípravu pokrmů.
  • Volba vhodných technologických postupů pro přípravu pokrmů.
  • Volba vhodného servírovacího nádobí s ohledem na estetickou úpravu pokrmů.
  • Aranžování bufetů, banketů a rautů.
  • Kontrola estetické úpravy a vydávání pokrmů.
  • Tvorba originálních kulinářských receptur.
  • Jednání s dodavateli surovin a gastronomických potřeb.

CZ-ISCO

  • 34343 - Šéfkuchaři v pohostinství
  • 34342 - Šéfkuchaři v hotelových restauracích
  • 3434 - Šéfkuchaři a šéfcukráři

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Šéfkuchaři a šéfcukráři (CZ-ISCO 3434)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 15 395 Kč 32 523 Kč 67 677 Kč - - -
Pardubický kraj 22 545 Kč 32 576 Kč 48 012 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
3434 Šéfkuchaři a šéfcukráři 32 157 Kč 30 511 Kč
34342 Šéfkuchaři v hotelových restauracích 46 185 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
3434 Šéfkuchaři a šéfcukráři http://data.europa.eu/esco/isco/C3434

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x
Celková fyzická zátěž x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Gastronomie 65-41-L/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru gastronomie 6541M
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie 6541L
KKOVTypeEnum.3 Kuchař 6541L006
KKOVTypeEnum.3 Gastronomie 6541L51

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Kuchař - číšník 65-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce 6552H
KKOVTypeEnum.3 Kuchař 6552H001

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h31.Z.2012 Organizování práce v gastronomickém provozu 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.5011 Výpočty množství jednotlivých surovin pro připravované pokrmy 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.2011 Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16.A.6021 Aranžování a úprava při servírování 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1014 Dohotovování a zdobení teplých a studených restauračních moučníků 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.3016 Úprava pokrmů před expedicí 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.A.4011 Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení. 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h13.A.4094 Manipulace se zbožím a jeho ošetřování při dodržení zásad HACCP 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.B.1010 Obsluha technologických zařízení v provozu 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.7011 Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.7002 Sestavování vlastních receptur pro restaurační moučníky 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.3017 Příprava pokrmů a specialit na objednávku 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32._.0021 technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 4 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32._.0002 výživa a nauka o potravinách 4 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 0
b04 Ekonomické povědomí 0
b05 Právní povědomí 0
b06 Jazyková způsobilost v češtině 0
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 0
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 0
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 0
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 0
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 0
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 0
4.4 Kompetence k řešení problémů 0
4.5 Kompetence k samostatnosti 0
4.6 Kompetence k výkonnosti 0
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 0
1.3 Kompetence ke kreativitě 0
2.2 Kompetence ke kooperaci 0
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění oběhové soustavy
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
  • Závažné poruchy krvetvorby a krvácivé stavy
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením
  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Závažná onemocnění páteře
  • Duševní poruchy
  • Poruchy chování
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému
  • Poruchy prokrvení končetin

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Záchvatovité a kolapsové stavy
  • Závažné duševní poruchy, těžké poruchy chování

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.