Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 103551 |
Šéfkuchař organizuje a kontroluje práci kuchyňského personálu, tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje jednoduchou, složitou a kombinovanou přípravou předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle vlastních nebo běžných receptur.
Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: | pohostinství |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou |
Alternativní názvy: | Masterchef |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 25 992 Kč | 42 253 Kč | 81 024 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 31 397 Kč | 43 014 Kč | 67 971 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 38 804 Kč | 52 951 Kč | 59 830 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3434 | Šéfkuchaři a šéfcukráři | 41 569 Kč | 36 147 Kč |
34342 | Šéfkuchaři v hotelových restauracích | 57 807 Kč | - |
34343 | Šéfkuchaři v pohostinství | 39 258 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3434 | Šéfkuchaři a šéfcukráři | http://data.europa.eu/esco/isco/C3434 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Gastronomie | 65-41-L/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru gastronomie | 6541M | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie | 6541L | ||
KKOVTypeEnum.3 | Kuchař | 6541L006 | ||
KKOVTypeEnum.3 | Gastronomie | 6541L51 |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552H | ||
KKOVTypeEnum.3 | Kuchař | 6552H001 |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h31.Z.2012 | Organizování práce v gastronomickém provozu | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.5011 | Výpočty množství jednotlivých surovin pro připravované pokrmy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.2011 | Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.6021 | Aranžování a úprava při servírování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.1014 | Dohotovování a zdobení teplých a studených restauračních moučníků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3016 | Úprava pokrmů před expedicí | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.4011 | Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení. | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13.A.4094 | Manipulace se zbožím a jeho ošetřování při dodržení zásad HACCP | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.B.1010 | Obsluha technologických zařízení v provozu | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.D.7011 | Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.7002 | Sestavování vlastních receptur pro restaurační moučníky | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.3017 | Příprava pokrmů a specialit na objednávku | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32._.0021 | technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0002 | výživa a nauka o potravinách | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 0 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 0 |
b04 | Ekonomické povědomí | 0 |
b05 | Právní povědomí | 0 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 0 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 0 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 0 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 0 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 0 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 0 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 0 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 0 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 0 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 0 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 0 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 0 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 0 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.