| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 103549 |
Pracovník výroby nealkoholických nápojů obsluhuje strojní zařízení využívané na výrobu nealkoholických nápojů v jednotlivých krocích technologického procesu výroby, vykonává základní manuální a obslužné operace v procesu zpracování vstupních surovin, participuje na samotné výrobě a podílí se na plnění, balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
| Odborný podsměr: | výroba nápojů |
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
| Alternativní názvy: | Obsluha potravinářských strojů a zařízení, Food machine operator, Operátor výrobní linky |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 29 765 Kč | 39 782 Kč | 54 647 Kč | - | - | - |
| Středočeský kraj | 25 732 Kč | 42 462 Kč | 62 959 Kč | - | - | - |
| Jihočeský kraj | 25 580 Kč | 34 724 Kč | 46 110 Kč | - | - | - |
| Karlovarský kraj | 30 922 Kč | 43 980 Kč | 63 247 Kč | - | - | - |
| Ústecký kraj | 31 757 Kč | 40 376 Kč | 48 399 Kč | - | - | - |
| Liberecký kraj | 31 393 Kč | 42 637 Kč | 53 667 Kč | - | - | - |
| Jihomoravský kraj | 23 184 Kč | 37 243 Kč | 51 380 Kč | - | - | - |
| Moravskoslezský kraj | 24 096 Kč | 38 489 Kč | 50 192 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 35 836 Kč | - |
| 81605 | Obsluha strojů na výrobu nápojů | 39 858 Kč | - |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxH | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e16.A.1018 | Příjem surovin pro výrobu nealkoholických nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.3131 | Výpočet spotřeby, příprava a úprava surovin pro danou potravinářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.D.1113 | Výroba potravin dle technologického postupu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.B.1035 | Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravinářských polotovarů, výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.D.3201 | Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.D.4101 | Smyslové posuzování kvality polotovarů a hotových potravinářských výrobků dle standardů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.A.6051 | Skladování, uchovávání, balení a expedice potravinářských polotovarů a výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11.D.8110 | Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b03 | Numerická způsobilost | 1 |
| b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
| 4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.