Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 103549

Pracovník výroby nealkoholických nápojů

Pracovník výroby nealkoholických nápojů obsluhuje strojní zařízení využívané na výrobu nealkoholických nápojů v jednotlivých krocích technologického procesu výroby, vykonává základní manuální a obslužné operace v procesu zpracování vstupních surovin, participuje na samotné výrobě a podílí se na plnění, balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba nápojů
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Obsluha potravinářských strojů a zařízení, Food machine operator, Operátor výrobní linky
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem a zpracování suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů.
  • Třídění a příprava vstupních surovin ke zpracování.
  • Nastavení parametrů pro optimální provoz zařízení pro výrobu nealkoholických nápojů.
  • Obsluha strojů a zařízení na výrobu nealkoholických nápojů.
  • Doplňování surovin určených na výrobu nealkoholických nápojů do výrobních zařízení.
  • Zjišťování příčin chybovosti ve výrobě nealkoholických nápojů a jejich případné odstraňování.
  • Dohled na efektivní využívání zařízení na výrobu nealkoholických nápojů a snižování prostojů.
  • Monitorování výrobních procesů pomocí přístrojů s jednoduchou obsluhou nebo automatickým provozem.
  • Odebírání vzorků pro laboratorní vyšetření kvality základních surovin, meziproduktů nebo hotových výrobků.
  • Stáčení nealkoholických nápojů do transportních obalů.
  • Balení, skladování a expedice potravinářských výrobků.
  • Nastavování, ošetřování a údržba strojů a zařízení v potravinářské výrobě.
  • Provádění hygienicko-sanitačních činností.
  • Vedení základní provozní evidence ve výrobě nealkoholických nápojů.

CZ-ISCO

  • 81605 - Obsluha strojů na výrobu nápojů
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 28 634 Kč 38 297 Kč 50 966 Kč - - -
Středočeský kraj 23 621 Kč 39 633 Kč 61 062 Kč - - -
Jihočeský kraj 23 692 Kč 31 432 Kč 43 496 Kč - - -
Plzeňský kraj 29 961 Kč 40 540 Kč 50 523 Kč - - -
Ústecký kraj 28 130 Kč 36 121 Kč 47 241 Kč - - -
Liberecký kraj 31 130 Kč 39 293 Kč 48 382 Kč - - -
Královéhradecký kraj 21 126 Kč 27 919 Kč 39 932 Kč - - -
Olomoucký kraj 22 897 Kč 31 448 Kč 42 265 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 23 335 Kč 31 520 Kč 42 354 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 33 768 Kč -
81605 Obsluha strojů na výrobu nápojů 36 099 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků http://data.europa.eu/esco/isco/C8160

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž vibracemi x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce 2951H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářské práce 29-51-E/02
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxE
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie 29xxH

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e16.A.1018 Příjem surovin pro výrobu nealkoholických nápojů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.3131 Výpočet spotřeby, příprava a úprava surovin pro danou potravinářskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.1113 Výroba potravin dle technologického postupu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1035 Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravinářských polotovarů, výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.3201 Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.4101 Smyslové posuzování kvality polotovarů a hotových potravinářských výrobků dle standardů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6051 Skladování, uchovávání, balení a expedice potravinářských polotovarů a výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8110 Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.A.5112 Provádění hygienicko-sanitační činnosti 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0002 zdraví a hygiena při práci 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b03 Numerická způsobilost 1
b05 Právní povědomí 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
4.6 Kompetence k výkonnosti 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 1
4.4 Kompetence k řešení problémů 1
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 1
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů
  • Závažná onemocnění páteře
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Prokázaná přecitlivělost na chemické látky pracovního prostředí

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.