Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 103548 |
Zpracovatel tabáku zpracovává tabák a obsluhuje strojní zařízení využívané na zpracování tabáku v jednotlivých krocích technologického procesu výroby tabákových výrobků, vykonává manuální operace v procesu zpracování vstupních surovin, participuje na samotné výrobě a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Obsluha potravinářských strojů a zařízení, Food machine operator, Operátor výrobní linky, Pracovník linky na zpracování tabáku |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7516 | Zpracovatelé tabáku a výrobci tabákových výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C7516 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxH | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16.A.1020 | Příjem surovin pro zpracování a výrobu tabáku a tabákových výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.3131 | Výpočet spotřeby, příprava a úprava surovin pro danou potravinářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1023 | Vážení surovin pro zpracování a výrobu tabáku a tabákových výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.1113 | Výroba potravin dle technologického postupu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1035 | Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravinářských polotovarů, výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3201 | Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.4101 | Smyslové posuzování kvality polotovarů a hotových potravinářských výrobků dle standardů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.6051 | Skladování, uchovávání, balení a expedice potravinářských polotovarů a výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8110 | Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16._.0045 | technologie výroby tabákových produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 1 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 2 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.