Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 103546 |
Zpracovatel čaje zpracovává byliny, ovoce a další suroviny na výrobu čaje, obsluhuje stroje a zařízení využívané při zpracování čaje v jednotlivých krocích technologického procesu výroby a podílí se na balení, uskladnění a distribuci hotových výrobků.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Obsluha potravinářských strojů a zařízení, Food machine operator, Operátor výrobní linky, Zpracovatel léčivých rostlin, Tea processor |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 23 211 Kč | 30 744 Kč | 42 937 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 21 873 Kč | 32 195 Kč | 51 801 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 17 436 Kč | 27 333 Kč | 35 717 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 22 298 Kč | 31 697 Kč | 42 543 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 25 120 Kč | 44 145 Kč | 51 365 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 171 Kč | 35 136 Kč | 42 337 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 16 783 Kč | 22 905 Kč | 33 340 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 19 587 Kč | 28 330 Kč | 38 387 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 22 559 Kč | 30 305 Kč | 39 605 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 21 544 Kč | 30 076 Kč | 38 564 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 28 999 Kč | - |
81607 | Obsluha strojů na zpracování cukru, čaje, kávy a kakaa | 33 695 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxH | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16.A.1017 | Příjem surovin pro výrobu a zpracování čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.D.5001 | Sestavování receptur na přípravu různých druhů čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1021 | Vážení surovin při zpracování čaje, koření a hub | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1035 | Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravinářských polotovarů, výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3201 | Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.1113 | Výroba potravin dle technologického postupu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6004 | Ošetřování a skladování kávy a čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.3131 | Výpočet spotřeby, příprava a úprava surovin pro danou potravinářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.4101 | Smyslové posuzování kvality polotovarů a hotových potravinářských výrobků dle standardů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.6051 | Skladování, uchovávání, balení a expedice potravinářských polotovarů a výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8110 | Vedení provozní dokumentace potravinářské výroby | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16._.0036 | technologie výroby bylinných a ovocných čajů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 2 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 2 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.