| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 102631 | 
Sommelier vinný nebo pivní nabízí a servíruje vína nebo piva, pečuje a dbá o jejich správné uskladnění a je odborníkem na vhodné kombinace nápojů a pokrmů.
| Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch | 
| Odborný podsměr: | pohostinství | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté | 
| Alternativní názvy: | Degustátor, Sklepmistr, Sládek, Vinný sommelier, Pivní sommelier, Wine sommelier, Weinsommelier, Sommelier von Bier, Sommelier of beer | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 38 171 Kč | 50 265 Kč | 100 144 Kč | - | - | - | 
| Středočeský kraj | 32 683 Kč | 44 722 Kč | 72 620 Kč | - | - | - | 
| Plzeňský kraj | 39 019 Kč | 52 525 Kč | 63 540 Kč | - | - | - | 
| Moravskoslezský kraj | 23 920 Kč | 42 535 Kč | 59 257 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci | 38 504 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | 
| Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru gastronomie | 6541M | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Gastronomické služby | 6541L503 | ||
| Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Sladovník-pivovarník | 2957H002 | ||
| Odborné dovednosti | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.C.1020 | Poskytnutí pomoci při výběru z vinného nebo pivního lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.A.6310 | Příprava a podávání nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.D.7023 | Příprava a tvorba vinného nebo pivního lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.3031 | Příprava teplých nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6093 | Podávání nápojů hostům | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.D.3023 | Degustace vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.D.7024 | Párování jídla s vhodným druhem nápoje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c12.C.3052 | Prezentace druhů a vlastností vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.5002 | Ruční mytí nádobí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
| h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
| Odborné znalosti | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| c12._.0024 | zásady a postupy hodnocení vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c12._.0025 | klasifikace a označení vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c12._.0026 | druhy a vlastnosti vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15._.0037 | suroviny na výrobu vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15._.0036 | princip výroby vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15._.0038 | skladování a ošetřování vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32._.0031 | stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
| Obecné dovednosti | ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b01 | Počítačová způsobilost | 1 | 
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 2 | 
| b04 | Ekonomické povědomí | 0 | 
| b05 | Právní povědomí | 0 | 
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 3 | 
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 2 | 
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
| Digitální kompetence | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
| 1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
| 5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 2 | |
| 5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
| 4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
| 4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
| 4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
| 4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
| 3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
| 3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 1 | |
| 3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 1 | |
| 2.4 | Netiketa | 1 | |
| 2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
| 5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 | |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
| Měkké kompetence | ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 | 
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 | 
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 | 
| 3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 | 
| 2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 3 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.