Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102631 |
Sommelier vinný nebo pivní nabízí a servíruje vína nebo piva, pečuje a dbá o jejich správné uskladnění a je odborníkem na vhodné kombinace nápojů a pokrmů.
Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: | pohostinství |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Degustátor, Sklepmistr, Sládek, Vinný sommelier, Pivní sommelier, Wine sommelier, Weinsommelier, Sommelier von Bier, Sommelier of beer |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 36 857 Kč | 44 682 Kč | 91 214 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 28 614 Kč | 42 761 Kč | 62 893 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 23 655 Kč | 46 104 Kč | 53 594 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 26 702 Kč | 34 574 Kč | 54 957 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 32 393 Kč | 41 746 Kč | 54 491 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci | 37 154 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru gastronomie | 6541M | ||
KKOVTypeEnum.3 | Gastronomické služby | 6541L503 |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H | ||
KKOVTypeEnum.3 | Sladovník-pivovarník | 2957H002 |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.C.1020 | Poskytnutí pomoci při výběru z vinného nebo pivního lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.6310 | Příprava a podávání nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.7023 | Příprava a tvorba vinného nebo pivního lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3031 | Příprava teplých nápojů | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6093 | Podávání nápojů hostům | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.3023 | Degustace vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.D.7024 | Párování jídla s vhodným druhem nápoje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12.C.3052 | Prezentace druhů a vlastností vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.5002 | Ruční mytí nádobí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
c12._.0024 | zásady a postupy hodnocení vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0025 | klasifikace a označení vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c12._.0026 | druhy a vlastnosti vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0037 | suroviny na výrobu vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0036 | princip výroby vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0038 | skladování a ošetřování vína nebo piva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0031 | stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 0 |
b05 | Právní povědomí | 0 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 3 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 2 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 2 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 1 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 1 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.