Typ JP ID
Povolání 102108

Číšník

Číšník zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje a poskytuje rady při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem
Alternativní názvy: Bartender, Head waiter, Waitress, Waiter, Vrchní číšník, Servírka, Obsluha hostů
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příprava a aranžování místností a tabulí.
  • Vítání a usazování hostů.
  • Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
  • Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.).
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Spolupráce při sestavování jídelního a nápojového lístku.
  • Přijímání objednávek.
  • Zadávání objednávek do pokladního systému, inkaso plateb a vracení finanční hotovosti.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v gastronomickém nebo pohostinském provozu.
  • Pomoc při výběru pokrmů a nápojů z jídelního nebo nápojového lístku.

CZ-ISCO

  • 51310 - Číšníci a servírky
  • 5131 - Číšníci a servírky

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2018

Číšníci a servírky (CZ-ISCO 5131)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 13 313 Kč 14 939 Kč 26 206 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2019 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
5131 Číšníci a servírky 15 975 Kč 23 918 Kč

Příklady činností

Příklady činností ze soukromého sektoru Tarifní stupeň
Vystavování účtu, účtování a převod cizích měn. 6
Příjem finanční hotovosti, vracení finančních prostředků. 6
Příjem zboží a nápojů 4
Vhodné uskladnění zboží včetně kontroly kvality a trvanlivosti. 3
Roznos jídla a nápojů. 3
Samostatná obsluha veškerým sortimentem pokrmů a nápojů, včetně úpravy stolu. 3
Úklid stolů, odnos použitého nádobí a sklenic. 2
Mytí a leštění skla. 2
Příklady činností ze veřejného sektoru Platová třída
Organizace prací a obsluhy na svěřeném úseku. 6
Organizace prací a obsluhy na svěřeném úseku. 6
Příprava tabule, stolničení a obsluha, zejména při zvláštních příležitostech včetně dohotovení jídel u stolu a jejich konečné úpravy. 5
Čepování nápojů včetně základní údržby výčepního zařízení a inkasa tržeb. 4
Čepování nápojů včetně základní údržby výčepního zařízení a inkasa tržeb. 4
Samostatné přijímání objednávek, stolničení a obsluha hostů, inkaso tržeb. 4
Obsluha strávníků v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních s inkasem. 3
Obsluha strávníků v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních. 2

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž hlukem x x
Celková fyzická zátěž x x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x x
Duševní zátěž x x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Kuchař - číšník 65-51-H/01
KKOV Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka 6553H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Práce ve stravování 65-51-E/02
KKOV Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551H
KKOV Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka 6553E
KKOV Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování 6551E

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Složitá obsluha hostů (65-008-H)
  • Jednoduchá obsluha hostů (65-007-H)
  • Barman (65-009-H)
  • Sommelier (65-010-H)
  • Číšník, servírka (65-99-H/02)

Legislativní požadavky

  • povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Kompetenční požadavky

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
a01 Efektivní komunikace 3
a02 Kooperace (spolupráce)  2
a05 Uspokojování zákaznických potřeb  3
a06 Výkonnost 3
a11 Aktivní přístup 3

Popisy úrovní naleznete zde: http://katalog.nsp.cz/Napoveda/Prilohy_Manualu_NSP/Priloha_c10_manualu.pdf#page=2

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 0
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 1
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: http://katalog.nsp.cz/Napoveda/Prilohy_Manualu_NSP/Priloha_c9_manualu.pdf#page=2

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32._.0031 stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů 3 Nutné
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 2 Výhodné
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 3 Nutné
h32._.0001 provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy 3 Výhodné
h32._.0022 principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů 3 Nutné
h13._.0017 způsoby plateb v obchodním styku 3 Výhodné

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32.C.2011 Vyřizování objednávek hostů 3 Nutné
h32.C.4011 Inkasování plateb od hostů 3 Nutné
h32.A.6002 Ošetřování a skladování nápojů 3 Nutné
h31.D.7011 Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů 3 Nutné
h32.Z.2011 Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích 3 Nutné
h32.C.1011 Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku 3 Nutné
h32.A.3032 Výroba míchaných nápojů 3 Nutné
h32.A.6021 Příprava a výzdoba tabulí a prostor 3 Nutné
e11.A.5009 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů 3 Nutné
h31.A.6310 Příprava a podávání nápojů 3 Nutné
h31.D.1010 Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO 3 Nutné
h31.B.1014 Nakládání s inventářem 2 Nutné
h13.B.4011 Obsluha pokladny a pokladních systémů 3 Nutné
h13.D.5011 Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb 3 Nutné
h32.B.1032 Obsluha výčepních zařízení 3 Nutné
h32.A.6001 Skladování potravinářských surovin 3 Nutné

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon typové pozice

  • Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění.
  • Onemocnění oběhové soustavy.
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic.
  • Nemoci cév a nervů horních končetin.
  • Chronická onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších funkčně významných deformit hrudníku.
  • Alergická onemocnění kůže, dýchacích cest a spojivek.
  • Závažné poruchy krvetvorby a krvácivé stavy.
  • Poruchy vidění.
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením.

Onemocnění vylučující výkon typové pozice

  • Závažné duševní poruchy, těžké poruchy chování.
  • Závažná degenerativní a zánětlivá onemocnění pohybového systému.
  • Závažná onemocnění páteře.
  • Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů.
  • Závažná onemocnění pohybového a nervového systému, omezující jemnou motoriku a koordinaci pohybů.
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu této pozice je možné pouze po konzultaci s lékařem.