| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 102626 | 
Barman servíruje a prodává nealkoholické, alkoholické a míchané nápoje, které připravuje dle předem stanoveného postupu.
| Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch | 
| Odborný podsměr: | pohostinství | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté | 
| Alternativní názvy: | Barkeeper, Bartender, Barová obsluha, Barmanka, Obsluha barového pultu | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 19 957 Kč | 23 725 Kč | 42 683 Kč | - | - | - | 
| Plzeňský kraj | 30 715 Kč | 37 515 Kč | 56 213 Kč | - | - | - | 
| Karlovarský kraj | 30 166 Kč | 34 743 Kč | 39 154 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 5132 | Barmani a příbuzní pracovníci | 24 152 Kč | 40 124 Kč | 
| 51321 | Barmani | 23 875 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 5132 | Barmani | http://data.europa.eu/esco/isco/C5132 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Zátěž hlukem | x | x | ||
| Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Duševní zátěž | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | 
| Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H | ||
| Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553E | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Práce ve stravování | 6551E02 | ||
| Odborné dovednosti | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h32.C.1019 | Poskytnutí pomoci při výběru z nápojového lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13.D.5011 | Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6001 | Skladování potravinářských surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.3032 | Výroba míchaných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.B.1030 | Obsluha zařízení v baru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.Z.2030 | Organizování práce v baru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.A.6310 | Příprava a podávání nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.D.1010 | Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13.B.4011 | Obsluha pokladny a pokladních systémů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.C.4011 | Inkasování plateb od hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.5002 | Ruční mytí nádobí | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
| Odborné znalosti | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h32._.0022 | principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13._.0017 | způsoby plateb v obchodním styku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
| h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
| Obecné dovednosti | ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b01 | Počítačová způsobilost | 1 | 
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 2 | 
| b04 | Ekonomické povědomí | 1 | 
| b05 | Právní povědomí | 0 | 
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 | 
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 2 | 
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
| Měkké kompetence | ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 | 
| 1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 | 
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 | 
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 | 
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.