Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102626 |
Barman servíruje a prodává nealkoholické, alkoholické a míchané nápoje, které připravuje dle předem stanoveného postupu.
Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: | pohostinství |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Barkeeper, Bartender, Barová obsluha, Barmanka, Obsluha barového pultu |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 18 452 Kč | 22 699 Kč | 41 361 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
5132 | Barmani a příbuzní pracovníci | 22 555 Kč | 36 611 Kč |
51321 | Barmani | 21 924 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
5132 | Barmani | http://data.europa.eu/esco/isco/C5132 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Duševní zátěž | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553E | ||
KKOVTypeEnum.3 | Práce ve stravování | 6551E02 |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32.C.1019 | Poskytnutí pomoci při výběru z nápojového lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13.D.5011 | Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6001 | Skladování potravinářských surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.3032 | Výroba míchaných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.B.1030 | Obsluha zařízení v baru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.Z.2030 | Organizování práce v baru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.6310 | Příprava a podávání nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.D.1010 | Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13.B.4011 | Obsluha pokladny a pokladních systémů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.C.4011 | Inkasování plateb od hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.5002 | Ruční mytí nádobí | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32._.0022 | principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13._.0017 | způsoby plateb v obchodním styku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 0 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 2 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.