| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 101598 |
Specialista pro přípravu kávy nebo čaje nabízí, připravuje a servíruje kávu a kávové speciality nebo čaj a čajové speciality a pečuje a dbá o správné uskladnění surovin pro jejich přípravu.
| Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
| Odborný podsměr: | pohostinství |
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
| Alternativní názvy: | Odborník na přípravu kávy, Odborník na přípravu čaje, Barista, Teatender |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 19 957 Kč | 23 725 Kč | 42 683 Kč | - | - | - |
| Plzeňský kraj | 30 715 Kč | 37 515 Kč | 56 213 Kč | - | - | - |
| Karlovarský kraj | 30 166 Kč | 34 743 Kč | 39 154 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 5132 | Barmani a příbuzní pracovníci | 24 152 Kč | 40 124 Kč |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 5132 | Barmani | http://data.europa.eu/esco/isco/C5132 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551 | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553E | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| h13.D.5011 | Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h13.B.4011 | Obsluha pokladny a pokladních systémů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.C.4011 | Inkasování plateb od hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6091 | Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6004 | Ošetřování a skladování kávy a čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.B.6200 | Nastavení a obsluha kávovaru včetně jeho údržby a čištění | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6300 | Výběr směsi kávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32.A.6400 | Příprava kávových nápojů dle platné technologie a odpovídající techniky přípravy kávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e16.A.1017 | Příjem surovin pro výrobu a zpracování čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e16.A.1022 | Mletí a prosívání surovin na výrobu čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e16.D.5001 | Sestavování receptur na přípravu různých druhů čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| e16._.0035 | technologie výroby nápojů na bázi kávy a čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h13._.0017 | způsoby plateb v obchodním styku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h32._.0031 | stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| e16._.0036 | technologie výroby bylinných a ovocných čajů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
| b03 | Numerická způsobilost | 2 |
| b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
| b05 | Právní povědomí | 0 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
| 1.2 | Kompetence k flexibilitě | 2 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.