Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 101598 |
Specialista pro přípravu kávy nebo čaje nabízí, připravuje a servíruje kávu a kávové speciality nebo čaj a čajové speciality a pečuje a dbá o správné uskladnění surovin pro jejich přípravu.
Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: | pohostinství |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Odborník na přípravu kávy, Odborník na přípravu čaje, Barista, Teatender |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 18 452 Kč | 22 699 Kč | 41 361 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
5132 | Barmani a příbuzní pracovníci | 22 555 Kč | 36 611 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
5132 | Barmani | http://data.europa.eu/esco/isco/C5132 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551 |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h13.D.5011 | Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13.B.4011 | Obsluha pokladny a pokladních systémů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.C.4011 | Inkasování plateb od hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6091 | Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6004 | Ošetřování a skladování kávy a čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.B.6200 | Nastavení a obsluha kávovaru včetně jeho údržby a čištění | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6300 | Výběr směsi kávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32.A.6400 | Příprava kávových nápojů dle platné technologie a odpovídající techniky přípravy kávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1017 | Příjem surovin pro výrobu a zpracování čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1022 | Mletí a prosívání surovin na výrobu čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.D.5001 | Sestavování receptur na přípravu různých druhů čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e16._.0035 | technologie výroby nápojů na bázi kávy a čaje | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h13._.0017 | způsoby plateb v obchodním styku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h32._.0031 | stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
e16._.0036 | technologie výroby bylinných a ovocných čajů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 0 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 2 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.