Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 8016 |
Technik pro řízení kvality a hygieny potravin zajišťuje tvorbu, řízení a rozvoj procesů systémů řízení kvality v potravinářské výrobě, zodpovídá za tvorbu interních směrnic a norem systému kvality a zajišťuje jejich dodržování.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání |
Alternativní názvy: | Quality Manager, Potravinářský technik pracovník řízení kvality, Quality Assurance, Manažer jakosti, Manažer kvality |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 29 209 Kč | 43 859 Kč | 63 453 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 31 597 Kč | 50 159 Kč | 71 788 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 29 160 Kč | 37 641 Kč | 62 748 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 34 971 Kč | 49 321 Kč | 70 761 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 22 474 Kč | 42 287 Kč | 64 047 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 34 708 Kč | 47 142 Kč | 69 406 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 30 044 Kč | 51 151 Kč | 70 037 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 33 772 Kč | 45 736 Kč | 68 934 Kč | - | - | - |
Pardubický kraj | 26 685 Kč | 38 283 Kč | 56 684 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 26 308 Kč | 42 126 Kč | 74 226 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 30 539 Kč | 42 493 Kč | 57 795 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 28 744 Kč | 40 731 Kč | 58 050 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 27 652 Kč | 45 378 Kč | 75 034 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 33 256 Kč | 42 396 Kč | 63 368 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | 44 655 Kč | 39 105 Kč |
31165 | Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech | 40 443 Kč | 39 061 Kč |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
3116 | Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C3116 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zraková zátěž | x | |||
Duševní zátěž | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářství | 29-41-N/xx | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářství | 2941N | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru chemie a technologie potravin | 2901R |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program ve skupině oborů technická chemie a chemie silikátů | 28xxR | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie | 2931N | ||
KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory | 14xxR | ||
KKOVTypeEnum.1 | Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie | 2831N |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.D.2520 | Zpracování plánů řízení kvality nových výrobků a technologických procesů v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.2521 | Implementace standardů v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.2540 | Koordinace řízení kvality, normalizace a zkušebnictví v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2540 | Hodnocení kvality a přejímacích podmínek v potravinářství | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54.Z.2236 | Stanovování a optimalizace procesů řízení kvality v organizaci | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.6430 | Vyhodnocování systémů řízení kvality v organizaci potravinářské výroby | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.2530 | Metodické řízení vstupní, výstupní a mezioperační kontroly v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.6140 | Zjišťování příčin snížené kvality potravinářských výrobků a navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54.Z.2124 | Řízení procesu budování, udržování a rozvoje systému kvality organizace | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i51.Z.2041 | Organizace systému managementu kvality | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54.D.2237 | Aplikace nástrojů managementu kvality | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.6130 | Zpracování technickoekonomických studií, rozborů a prognóz jakosti v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54.D.2232 | Zpracovávání interních metodik, směrnic a norem jakosti a zajišťování jejich dodržování v organizaci | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.2780 | Koordinace prací na řešení výzkumných a vývojových úkolů v oblasti výroby potravin | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h43.D.2012 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
i54._.0023 | management kvality | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i54._.0021 | standardy pro řízení kvality | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0095 | legislativa související s výrobou potravin | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i51._.0029 | integrované systémy řízení | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i51._.0025 | krizový management | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i31._.0099 | vnitřní organizační směrnice (normativní instrukce, vnitřní předpisy, interní normy) | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
i51._.0044 | management rizik | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 3 |
b04 | Ekonomické povědomí | 3 |
b05 | Právní povědomí | 2 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 4 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 4 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.