Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 100230

Cukrář

Cukrář vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků, těst, náplní a polev, zpracovává čokoládu na čokoládové výrobky, vyrábí cukrovinky a zmrzliny.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba mouky, výroba pekárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Cukrovinkář, Pracovník řemeslné výroby perníků, Pracovník řemeslného zpracování čokolády, Pracovník výroby a zpracování modelovací a marcipánové hmoty, Pracovník výroby jemného pečiva, Pracovník výroby nečokoládových cukrovinek, Pracovník výroby restauračních moučníků, Pracovník výroby zmrzlin Zmrzlinář, Pekař sladkého pečiva
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
  • Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků.
  • Vytváření receptur a výrobních postupů a navrhování složitějších cukrářských výrobků.
  • Výroba cukrářských těst, hmot, náplní a polev, polotovarů a dalších cukrářských výrobků.
  • Tvarování těsta a pečení a dohotovování výrobků.
  • Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků.
  • Řízení výrobních linek a zařízení v cukrářské a cukrovinkářské výrobě.
  • Výroba zákusků, dortů, a restauračních moučníků.
  • Ruční zdobení a dohotovování výrobků.
  • Výroba jemného pečiva, slaných sušenek, nečokoládových cukrovinek a jiných chuťovek.
  • Výroba modelovací a marcipánové hmoty a výrobků z nich.
  • Výroba zmrzlin a zmrzlinových pohárů.
  • Řemeslná výroba čokolády a výrobků z ní.
  • Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů a hotových výrobků.
  • Testování a posuzování kvality výrobků pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.
  • Balení, aranžování a vystavování výrobků.
  • Expedice a prodej hotových výrobků.
  • Skladování, uchovávání, resp. zmrazování výrobků.

CZ-ISCO

  • 75122 - Cukráři (kromě šéfcukrářů)
  • 7512 - Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek (CZ-ISCO 7512)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Plzeňský kraj 19 670 Kč 27 925 Kč 32 559 Kč - - -
Ústecký kraj 23 429 Kč 25 777 Kč 32 890 Kč - - -
Královéhradecký kraj 20 805 Kč 25 726 Kč 32 455 Kč - - -
Zlínský kraj 19 220 Kč 24 089 Kč 28 386 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
7512 Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek 23 165 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
7512 Pekaři, cukráři a výrobci cukrovinek (kromě šéfcukrářů) http://data.europa.eu/esco/isco/C7512

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Celková fyzická zátěž x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Pracovní doba, směnnost x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Potravinářská výroba 29-51-E/01
RVP Potravinářské práce 29-51-E/02
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954E

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Cukrář/cukrářka pro výrobu zákusků a dortů (29-007-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby jemného pečiva (29-002-H)
  • Cukrář/cukrářka pro výrobu restauračních moučníků (29-012-H)
  • Řemeslný výrobce / řemeslná výrobkyně perníků (29-042-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby a zpracování modelovací a marcipánové hmoty (29-008-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby zmrzlin (29-014-H)
  • Výrobce/výrobkyně karamelových a kandytových výrobků (29-015-H)
  • Řemeslný zpracovatel / řemeslná zpracovatelka čokolády (29-016-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby nečokoládových cukrovinek (29-046-H)
  • Cukrář/cukrářka v restauračním provozu (65-023-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby perníků (29-043-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14.D.3021 Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3128 Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.2971 Volba technologického postupu pro výrobu zákusků a dortů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1004 Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3102 Zhotovování cukrářských těst, hmot a polotovarů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3111 Tepelné úpravy restauračních moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3103 Příprava a použití základních náplní a polev 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.7001 Navrhování, výtvarná úprava a aranžování cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.2001 Sestavování cukrářských receptur 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1003 Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3104 Pečení, vaření a smažení cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1002 Dohotovování a zdobení cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.3908 Posuzování kvality cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.6007 Uchovávání, balení a expedice cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.C.3012 Prodej cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.5001 Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.8111 Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e16._.0018 technologie výroby cukrovinkářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0014 technologie výroby pečivářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e13._.0011 technologie zpracování mouky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0002 zdraví a hygiena při práci 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b03 Numerická způsobilost 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Digitální kompetence

Kód Název Úroveň 1-4
1.1 Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu 1
1.2 Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu 1
2.1 Interakce prostřednictvím digitálních technologií 1
2.2 Sdílení prostřednictvím digitálních technologií 1
2.3 Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií 1
4.1 Ochrana zařízení 1
4.4 Ochrana životního prostředí 1
5.1 Řešení technických problémů 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.2 Kompetence ke kooperaci 2
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 2
4.5 Kompetence k samostatnosti 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu
  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Závažná endokrinní onemocnění
  • Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.