Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 100230 |
Cukrář vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků, těst, náplní a polev, zpracovává čokoládu na čokoládové výrobky, vyrábí cukrovinky a zmrzliny.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba mouky, výroba pekárenských výrobků |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Cukrovinkář, Pracovník řemeslné výroby perníků, Pracovník řemeslného zpracování čokolády, Pracovník výroby a zpracování modelovací a marcipánové hmoty, Pracovník výroby jemného pečiva, Pracovník výroby nečokoládových cukrovinek, Pracovník výroby restauračních moučníků, Pracovník výroby zmrzlin Zmrzlinář, Pekař sladkého pečiva |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 25 145 Kč | 36 165 Kč | 46 098 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 19 196 Kč | 26 698 Kč | 38 829 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 23 813 Kč | 31 946 Kč | 40 240 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 20 317 Kč | 30 663 Kč | 38 206 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 27 842 Kč | 31 225 Kč | 39 451 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7512 | Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek | 27 756 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7512 | Pekaři, cukráři a výrobci cukrovinek (kromě šéfcukrářů) | http://data.europa.eu/esco/isco/C7512 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Celková fyzická zátěž | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Cukrář | 29-54-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce | 2954H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce | 2954E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e14.D.3021 | Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3128 | Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.2971 | Volba technologického postupu pro výrobu zákusků a dortů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.B.1004 | Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3102 | Zhotovování cukrářských těst, hmot a polotovarů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3111 | Tepelné úpravy restauračních moučníků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3103 | Příprava a použití základních náplní a polev | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.7001 | Navrhování, výtvarná úprava a aranžování cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.2001 | Sestavování cukrářských receptur | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.1003 | Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3104 | Pečení, vaření a smažení cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.1002 | Dohotovování a zdobení cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.3908 | Posuzování kvality cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.6007 | Uchovávání, balení a expedice cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.C.3012 | Prodej cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.8111 | Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16._.0018 | technologie výroby cukrovinkářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0014 | technologie výroby pečivářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.