Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 101895 |
Konzervář vyrábí konzervované potravinářské výrobky podle předepsaných technologií.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Biochemik výroby ovocných šťáv a ovocných koncentrátů, Obsluha technologického zařízení pro výrobu ovocných koncentrátů |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 28 634 Kč | 38 297 Kč | 50 966 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 23 621 Kč | 39 633 Kč | 61 062 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 23 692 Kč | 31 432 Kč | 43 496 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 29 961 Kč | 40 540 Kč | 50 523 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 28 130 Kč | 36 121 Kč | 47 241 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 130 Kč | 39 293 Kč | 48 382 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 21 126 Kč | 27 919 Kč | 39 932 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 22 897 Kč | 31 448 Kč | 42 265 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 23 335 Kč | 31 520 Kč | 42 354 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 33 768 Kč | - |
81609 | Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků | 33 972 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž vibracemi | x | x | ||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | x | ||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | 2958H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | 2958E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.A.6001 | Příjem a skladování surovin, polotovarů a přísad pro výrobu nálevů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3126 | Příjem surovin pro výrobu ovocných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.3147 | Příprava nálevů pro sterilovanou zeleninu a ovoce | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1028 | Obsluha zařízení pro výrobu ovocných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1013 | Obsluha lisovacího zařízení ovoce | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.3201 | Zahušťování ovocné šťávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.4011 | Zjištění parametrů ovocného koncentrátu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.4002 | Nastavení a kontrola potrubních dopravních cest ovocné šťávy a ovocného koncentrátu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2109 | Stanovení časových lhůt a teplotních poměrů při pektolýze ovocné drtě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.3802 | Kontrola průběhu pektolýzy ovocné šťávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.3801 | Kontrola průběhu jímání ovocného aroma | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.5009 | Provádění sanitačních a hygienických činností při výrobě ovocných koncentrátů, dodržování sanitačních postupů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.8121 | Vedení provozní evidence při výrobě ovocných koncentrátů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5013 | Provádění hygienicko-sanitačních činností při výrobě ovocných pomazánek, dodržování sanitačních postupů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.5000 | Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářském provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15._.0034 | technologie výroby ovocných šťáv | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0033 | technologie výroby lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.