| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 100229 |
Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky, naváží suroviny, obsluhuje mísicí a tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
| Odborný podsměr: | výroba mouky, výroba pekárenských výrobků |
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
| Alternativní názvy: | Pracovník výroby chleba a běžného pečiva, Pracovník výroby jemného pečiva, Pracovník výroby knedlíků, Pracovník výroby perníků, Pracovník výroby trvanlivého pečiva, Výrobce pekařských výrobků, Moučníkář, Baker |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 26 434 Kč | 37 718 Kč | 48 268 Kč | - | - | - |
| Liberecký kraj | 27 045 Kč | 32 897 Kč | 42 999 Kč | - | - | - |
| Královéhradecký kraj | 24 125 Kč | 31 368 Kč | 40 433 Kč | - | - | - |
| Kraj Vysočina | 24 242 Kč | 31 547 Kč | 44 565 Kč | - | - | - |
| Olomoucký kraj | 21 676 Kč | 32 400 Kč | 42 706 Kč | - | - | - |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 7512 | Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek | 30 218 Kč | - |
| 75121 | Pekaři | 32 316 Kč | - |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 7512 | Pekaři, cukráři a výrobci cukrovinek (kromě šéfcukrářů) | http://data.europa.eu/esco/isco/C7512 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Pekař | 29-53-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce | 2953H | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Cukrář | 29-54-H/01 | ||
| RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
| RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce | 2953E | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce | 2954H | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e14.D.3022 | Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.3121 | Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.3101 | Výroba těst, kvasů a hmot pro pekařské výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.B.1002 | Obsluha strojů a zařízení pro pekařskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.B.1009 | Obsluha a seřizování kynárny | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.1003 | Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.3115 | Pečení chleba a běžného pečiva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.A.6010 | Uchovávání, balení a expedice pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.D.3907 | Posuzování kvality surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14.D.8112 | Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14._.0017 | technologie přípravy moučníků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
| 1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.4 | Netiketa | 1 | |
| 4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
| 5.1 | Řešení technických problémů | 1 | |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 1 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 1 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.