Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 100229 |
Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky, naváží suroviny, obsluhuje mísicí a tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba mouky, výroba pekárenských výrobků |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Pracovník výroby chleba a běžného pečiva, Pracovník výroby jemného pečiva, Pracovník výroby knedlíků, Pracovník výroby perníků, Pracovník výroby trvanlivého pečiva, Výrobce pekařských výrobků, Moučníkář, Baker |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 25 145 Kč | 36 165 Kč | 46 098 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 19 196 Kč | 26 698 Kč | 38 829 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 23 813 Kč | 31 946 Kč | 40 240 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 20 317 Kč | 30 663 Kč | 38 206 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 27 842 Kč | 31 225 Kč | 39 451 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7512 | Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek | 27 756 Kč | - |
75121 | Pekaři | 30 285 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7512 | Pekaři, cukráři a výrobci cukrovinek (kromě šéfcukrářů) | http://data.europa.eu/esco/isco/C7512 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Pekař | 29-53-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce | 2953H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Cukrář | 29-54-H/01 | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce | 2953E | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce | 2954H |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e14.D.3022 | Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3121 | Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3101 | Výroba těst, kvasů a hmot pro pekařské výrobky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.B.1002 | Obsluha strojů a zařízení pro pekařskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.B.1009 | Obsluha a seřizování kynárny | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.1003 | Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.3115 | Pečení chleba a běžného pečiva | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.A.6010 | Uchovávání, balení a expedice pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.3907 | Posuzování kvality surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14.D.8112 | Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0017 | technologie přípravy moučníků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0013 | technologie výroby pekařských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 1 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.