Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.1 100229

Pekař

Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky, naváží suroviny, obsluhuje mísicí a tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba mouky, výroba pekárenských výrobků
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Pracovník výroby chleba a běžného pečiva, Pracovník výroby jemného pečiva, Pracovník výroby knedlíků, Pracovník výroby perníků, Pracovník výroby trvanlivého pečiva, Výrobce pekařských výrobků, Moučníkář, Baker
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
  • Obsluha příslušných potravinářských strojů.
  • Mísení a výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích.
  • Dělení, tvarování a kynutí těst, pečení výrobků.
  • Osazování pecí a vypékání výrobků, další obsluha pecí.
  • Příprava, výroba a aplikace náplní a ozdob.
  • Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů i hotového pečiva.
  • Kontrola hmotnosti výrobků.
  • Ruční dohotovování výrobků.
  • Skladování a expedice výrobků včetně vedení evidence.
  • Balení výrobků ručně nebo na balicích strojích a linkách.
  • Záznam sledovaných hodnot ve stanovených kritických bodech.
  • Expedice a prodej hotových výrobků.

CZ-ISCO

  • 75121 - Pekaři
  • 7512 - Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek (CZ-ISCO 7512)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 25 145 Kč 36 165 Kč 46 098 Kč - - -
Ústecký kraj 19 196 Kč 26 698 Kč 38 829 Kč - - -
Liberecký kraj 23 813 Kč 31 946 Kč 40 240 Kč - - -
Královéhradecký kraj 20 317 Kč 30 663 Kč 38 206 Kč - - -
Olomoucký kraj 27 842 Kč 31 225 Kč 39 451 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
7512 Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek 27 756 Kč -
75121 Pekaři 30 285 Kč -

ESCO

Kód podskupiny Název podskupiny v ESCO URL - podskupiny v ESCO
7512 Pekaři, cukráři a výrobci cukrovinek (kromě šéfcukrářů) http://data.europa.eu/esco/isco/C7512

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž teplem x
Zátěž prachem x
Zátěž invazivními alergeny x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž hlukem x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Zátěž chladem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Duševní zátěž x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Pekař 29-53-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce 2953H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Cukrář 29-54-H/01
RVP Potravinářské práce 29-51-E/02
RVP Výrobce potravin 29-51-H/01
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru pekař, pekařské práce 2953E
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce 2954H

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Pracovník/pracovnice výroby jemného pečiva (29-002-H)
  • Pekař/pekařka chleba a běžného pečiva (29-001-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby perníků (29-043-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby trvanlivého pečiva (29-044-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby knedlíků v potravinářství (29-072-H)
  • Pracovník/pracovnice výroby těstovin (29-045-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e14.D.3022 Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3121 Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3101 Výroba těst, kvasů a hmot pro pekařské výrobky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1002 Obsluha strojů a zařízení pro pekařskou výrobu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.B.1009 Obsluha a seřizování kynárny 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.1003 Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.3115 Pečení chleba a běžného pečiva 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.A.6010 Uchovávání, balení a expedice pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.3907 Posuzování kvality surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14.D.8112 Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e13._.0011 technologie zpracování mouky 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0017 technologie přípravy moučníků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0013 technologie výroby pekařských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e14._.0016 technologie výroby cukrářských výrobků 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0001 potravinářské suroviny, jejich skladování 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0002 základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0061 systémy a standardy kvality v potravinářství 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0091 zásady správné hygienické a výrobní praxe 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0006 řízení alergenů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0004 sanitační chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0018 bezpečnost práce a požární ochrana 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b03 Numerická způsobilost 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Digitální kompetence

Kód Název Úroveň 1-4
1.1 Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu 1
1.2 Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu 1
1.3 Správa dat, informací a digitálního obsahu 1
2.1 Interakce prostřednictvím digitálních technologií 1
2.2 Sdílení prostřednictvím digitálních technologií 1
2.3 Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií 1
2.4 Netiketa 1
4.4 Ochrana životního prostředí 1
5.1 Řešení technických problémů 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.2 Kompetence ke kooperaci 1
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 1
4.6 Kompetence k výkonnosti 1
4.5 Kompetence k samostatnosti 1
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce
  • Alergická onemocnění
  • Chronická onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších funkčně významných deformit hrudníku

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.