Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 101868 |
Pracovník pro řádné zacházení se zvířaty na porážkách dohlíží na správnou manipulaci se zvířaty, dodržování metod omračování a znehybňování zvířat pro účely usmrcení a welfare s tím spojenou.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | zpracování masa, masných výrobků a ryb |
Další odborné podsměry: | živočišná výroba |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Ochránce zvířat a welfare, Welfarista velkých zvířat |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Ústecký kraj | 29 320 Kč | 41 636 Kč | 49 966 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 20 545 Kč | 34 867 Kč | 45 618 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 29 630 Kč | 36 752 Kč | 48 725 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7511 | Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci | 32 287 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
7511 | Zpracovatelé masa, ryb a pracovníci v příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C7511 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Řezník - uzenář | 29-56-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | 2956H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | 2956E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.A.6102 | Nakládka a vykládka jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.8020 | Předporážkové ošetření a ustájení, přísun zvířat k porážení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.4010 | Omračování a vykrvování jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3090 | Dohled nad chováním zvířat, prevencí utrpení zvířat, vědomím a citlivostí, prevencí stresu velkých zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3082 | Dohled nad správnou manipulací s velkými zvířaty a jejich znehybňováním | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3087 | Dohled nad dodržováním metod omračování, splněním předepsaných parametrů různých metod omračování a znalostí pokynů od výrobců pro používané druhy omračovacích zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3081 | Dohled nad základní údržbou a čištěním omračovacích nebo usmrcovacích zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3010 | Dohled nad vhodným používáním a údržbou vykrvovacích nožů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.1801 | Prověřování znalostí pokynů od výrobců pro druhy znehybňovacích zařízení používaných k mechanickému znehybnění | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3009 | Prověřování dostupnosti náhradních metod omračování nebo usmrcování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3006 | Prověřování účinnosti omráčení, správnosti vykrvení a nepřítomnosti známek života velkých zvířat po vykrvení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.8021 | Zajišťování požadavků na pohodu (welfare) zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c11.D.3093 | Posuzování podmínek kontrol podmíněnosti s důrazem na welfare zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
c11._.0074 | welfare zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
j18._.0040 | etologie zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
c16._.0001 | fyziologie a anatomie různých druhů zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.