Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 102167 |
Mlynář samostatně ovládá, kontroluje a seřizuje stroje a linky na potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním, na mletí a na míchání mlýnských výrobků.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba mouky, výroba pekárenských výrobků |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Mládek, Pomocník mlynáře, Obsluha mlynářských strojů, Obsluha zařízení sil, Obsluha mlýnských strojů |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 28 634 Kč | 38 297 Kč | 50 966 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 23 621 Kč | 39 633 Kč | 61 062 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 23 692 Kč | 31 432 Kč | 43 496 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 29 961 Kč | 40 540 Kč | 50 523 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 28 130 Kč | 36 121 Kč | 47 241 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 130 Kč | 39 293 Kč | 48 382 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 21 126 Kč | 27 919 Kč | 39 932 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 22 897 Kč | 31 448 Kč | 42 265 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 23 335 Kč | 31 520 Kč | 42 354 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 33 768 Kč | - |
81609 | Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků | 33 972 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zraková zátěž | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Duševní zátěž | x | x | ||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlynář, mlynářské práce | 2952H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e13.D.3035 | Příjem a uchovávání (ošetřování) surovin, polotovarů a přísad pro mlynářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.B.1020 | Obsluha a monitorování mlýnské výroby, technologických zařízení a kontrola parametrů výrobního procesu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.B.1017 | Obsluha a monitorování linek na míchání mouky, skladování a balení mlýnských výrobků a dávkování zlepšovacích přípravků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.A.6012 | Odběr vzorků při zpracování mlýnských výrobků a smyslové posuzování jejich kvality | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.3928 | Provádění kontroly vlhkosti a zdravotní nezávadnosti mlýnských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.D.2022 | Provádění laboratorních zkoušek surovin, meziproduktů a výrobků v mlýnské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.Z.5002 | Zabezpečování ovládacích opatření v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin a krmiv na kritických a kontrolních bodech v mlýnech | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.D.2031 | Používání potravinářských aditiv v mlýnské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.Z.0002 | Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin v mlýnské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.A.6032 | Skladování, balení a expedice mlynářských výrobků a krmných směsí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.A.4003 | Provádění běžné údržby a drobných oprav mlýnských strojů a zařízení v mlýnech | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.D.8118 | Vedení provozní evidence v mlynářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13.A.5009 | Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v mlýnském provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e13._.0042 | technologie výroby škrobařských produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.